evenement

In The Gallery | Het atelier van Alioune Diagne

wanneer
18 februari - 18 mei 2023
plaats
Kampen

In de kleine zaal The Gallery in het Stedelijke Museum Kampen is vanaf 18 februari een tentoonstelling van Alioune Diagne te zien. Alioune is een beeldend kunstenaar en danser uit Senegal die sinds 2017 in Kampen woont en werkt. In zowel zijn dans als beeldende kunst zitten zijn culturele roots verweven. Alioune is gevraagd door het museum om een muurschildering te maken gedurende de openingstijden. Je kan als bezoekers het maakproces volgen en in gesprek gaan met Alioune die dansend en schilderend aan de slag gaat. Hij is te treffen op woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur. De tentoonstellingen vindt plaats tot en met 19 juni 2023.

Alioune (Lune) Diagne (Saint-Louis, 1982) is geboren in Senegal en woont en werkt sinds 2017 in Kampen. Hij heeft zowel een passie voor dans als voor beeldende kunst. Alioune studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Dakar en focuste zich in eerste instantie op zijn carrière als danser en choreograaf. De afgelopen tien jaar bouwde hij aan zijn culturele broedplaats in Saint-Louis, Senegal, waar hij jaarlijks het internationale festival Duo Solo Danse organiseert. Zijn dansproducties zijn wereldwijd te zien.

De afgelopen jaren is Diagne zich ook weer gaan richten op zijn ontwikkeling als beeldend kunstenaar. Zijn culturele roots zijn een belangrijke inspiratie voor hem, zowel in zijn dans als in zijn beeldende werk. Zijn beelden en schilderijen presenteert hij als een totaalwerk, waarin hij vaak ook performances geeft. Alioune verweeft zijn disciplines moeiteloos. Hij is op zoek naar de rode draad, die zijn verschillende werelden aan elkaar verbindt. Zijn leven in Kampen en zijn gezin houden hem hier, maar zijn familie in Senegal is ook heel belangrijk voor hem. De verwachtingen die zijn familie van hem heeft en hun culturele tradities doorbreekt hij, maar hij neemt ze wel mee in zijn kunstuitingen. Hij vraagt zich af: Wat wordt doorgegeven? Wat draag je over? Wat laat je los? Alioune zoekt hierin naar een balans. Als een positief ingestelde wereldreiziger, met contacten en vrienden over de hele wereld, voelt hij zich vrij gemakkelijk overal thuis.

Wanneer

18 feb - 18 mei 2023
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs Volwassenen
€ 10,75
Entreeprijs jongeren (t/m 18 jaar)
gratis
CJP prijs
€ 8,25

Museumkaart - Gratis

Stedelijk Museum Kampen heeft Alioune Diagne gevraagd een muurschildering te maken in het museum, in de kleine zaal The Gallery. Dit gebeurt tijdens de openingsuren van het museum, zodat de bezoeker het ontstaan en het maakproces kan volgen en in gesprek kan komen met de kunstenaar. Al schilderend en dansend maakt hij The Gallery tot zijn atelier. Het thema is de verbinding tussen zijn woonplaats Kampen en zijn geboortestad Saint-Louis. Voor Alioune verschillen de twee steden niet zoveel van elkaar. Hij heeft een frisse kijk op een wereld waarin de mensen zich vooral lijken te focussen op de verschillen.

Alioune aan het werk Alioune is regelmatig aan het werk in het museum. U treft hem in ieder geval op woensdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 16.00u in The Gallery. Houdt onze website in de gaten voor meer tijdstippen.