Hattem wordt één grote kunstgalerie

Hattemse Kunstmaand

wanneer
01 - 29 mei 2023
plaats
Hattem

Stadswandeling met ruim 100 kunstwerken, poëzie, workshops & open ateliers

Kom wandelen door Hattem en genieten van allerlei vormen van kunst die pronken in de deelnemende etalages.
Van 1 mei t/m 29 mei zijn divers kunstwerken zoals uit papier-maché en uit graniet gemaakte sculpturen, zeefdrukken, bijzondere houtobjecten, textielkunst, fotografie, schilderijen en poëzie te bewonderen.

Wanneer

-

Locatie

Binnenstad

Bekijk de plattegrond hierboven en [deelnemerslijst online]
Deelnemerslijst om te printen

Poëzie
Geniet van de uitnodigende etalages met verrassende en inspirerende dichtkunst in de binnenstad en op de draaideuren van Albert Heijn aan Vechtstraat 7. De volgende dichters doen mee aan de kunstroute met woordkunst op etalageruiten: Kasper Peters, Vincent Corjanus, Wietse Hummel & Hans Lambrechts.

Huiskamerconcert bij Bruno Barat Art Gallery

Zaterdagmiddag 27 mei om 13.00 en 14.15 uur (vrije toegang)
Locatie: in de galerie aan de Kruisstraat 21
Beethoven-Brahms-C-Haendel-Mendelssohn-Paisiello-Schubert Cohen-Joel-Morricone-Reily-Saksioni

Muurgedichten
Een leuke manier om bepaalde steegjes in de stad te (her)ontdekken! In het steegje naast Restaurant De Ridderhof en op de Molenbelt bij Bloemen van Karin waren eerder al muurgedichten te bewonderen. In het poortje van de Adelaarshoek naar het Tinneplein kunt u nu ook een gedicht van Hans Andreus bewonderen en in de Kerksteeg sinds kort het gedicht (H)Attem, vrogger en noe van Henrik Jan Agterhuis (1894-1980).

Workshops "Ambachten vanuit de Hanze tijd"
2023 wordt een jaar waarin we extra betekenis geven aan 800 jaar Hanze. Kunstfestival Hattem presenteert Hanze ambachten in een modern jasje. Ervaar de wereld van vandaag in een historisch decor en meldt u aan voor één van de workshops, zoals glas in lood, kalligraferen, vilten, keramiek met IJsselklei en handwerken.

Workshop dag vilten stokpopje
Leer vilten en maak een lief stokpopje. We gaan nat vilten, dat heb je heel snel geleerd. De vilt kan met een schuimrubber vorm tot een mooi kopje worden, er zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden. Ook leer je het maken van het lijfje, en als er tijd is kun je het popje zelf nog extra versieringen meegeven. Za 13 en 27 mei van 10.00-15.00 u, E 95,-pp. Incl. materiaal, koffie, thee met lekkers en lunch. Max 6 personen.

Masterclasses Loret Karman bij Twee Steekjes Los
De masterclasse‘Kleurstudie in breiwerk’ worden gegeven door Loret Karman van De Amsterdamse Steek (www.deamsterdamsesteek.eu). Je kunt Loret kennen van haar werk voor het Van Gogh-museum waar ze het garendoosje van Vincent van Gogh heeft gereproduceerd.

Ruim 10 jaar geleden bracht dit haar op het spoor van een nieuwe manier van kleuronderzoek. Zonder dat Van Gogh instructies of tekst achterliet over het gebruik van zijn doosje met garens, blijkt het een schat aan informatie en onderzoeksmethoden te bieden die goed bruikbaar zijn voor het bepalen van de kleuren die je gebruikt in jouw borduur- of breiwerk. In de twee masterclasses gebruiken we voorbeelden en halen we inspiratie uit werk van kunstenaars zoals Van Gogh, Frida Kahlo, Chagall en Matisse.

Kleur is ontzettend bepalend voor jouw textiele werk. Het eerste wat je ziet als je een bolletje wol vasthoudt is de kleur. Pas daarna ga je kijken naar de samenstelling van de draad, de dikte of de manier waarop het gesponnen is. Tijdens de 2 masterclasses (nb; je kunt ze beiden volgen als je dat wilt, de inhoud van de classes overlapt niet) gaan we twee volle dagen studeren op kleur. We beloven je dat je na deze masterclass nooit meer hetzelfde naar de kleuren zult kijken dan ervoor.

Kleurstudie in breiwerk Aan de hand van inspiratiebeelden gaan we aan de slag met het onderzoeken van het effect wat kleuren op elkaar hebben. Welke kleuren versterken elkaar, vechten met elkaar of geven elkaar de ruimte? Hoe heeft de door jou gebruikte techniek hier invloed op? Of de samenstelling van de vezel? De manier waarop de draad gesponnen is misschien? Of de manier waarop het geverfd is?

Datum: zaterdag 13 mei 2023 Tijd: 11.00 – 16.00 uur Locatie: Twee Steekjes Los (Kruisstraat 9, 8051 GD Hattem) Prijs: € 125,00 Meer informatie / aanmelden: http://tweesteekjeslos.nl/workshops/

Workshop Letter Illustraties in aquarelverf
Een initiaal is een versierde en vergrote beginletter van een tekst en werd in middeleeuwse handschriften gebruikt om de tekst te structureren. Geïnspireerd op de middeleeuwse initiaal letters is de workshop, ‘Letter Illustraties’ ontstaan. Tijdens deze workshop leer je van alles over inspiratie, technieken wassingen, kleur en ordening van beeld. De workshop Letter illustraties is een - workshop met praktische aquarel oefeningen en ontwerp voorbeelden.

Je kunt werken met de kant en klare voorbeelden of je kunt je eigen letter ontwerp maken. Data: Di 14 maart 19.30 uur Wo 5 april 19.30 uur Vr 13 mei 19.30 uur Prijs: €25,00 pp incl. materiaalkosten werkstuk, incl. koffie/thee/fris & lekkers. Na afloop ga je met mooie proefjes en een letter illustraties in aquarel naar huis. Reserveren: https://studioangelart.nl/workshops/

Workshop ‘glas in lood’ in Dijkpoort Hattem
Zaterdag 14 oktober en 21 oktober 11.00 - 12.30 uur Zaterdag 13 mei & zaterdag 20 mei reeds volgeboekt Uitkijkend door de glas-in-loodramen van de Dijkpoort leert u van Chris de Goede (ambachtelijk glas in lood maker en docent) op een eenvoudige manier en binnen korte tijd worden de beginselen van het maken van een klein glas-in-loodraampje.
De Goede toont tevens voorbeelden van glas in lood. De deelnemers maken een compleet origineel glas-in-lood raampje, waarbij ze kennismaken met verschillende soorten glas, het leren glassnijden en het in elkaar zetten en solderen van het raampje. Het uiteindelijke resultaat is een compleet eigen gemaakt glas in lood van 4 stukken glas, om mee naar huis te nemen.

Prijs: €35,00 pp incl. materiaalkosten werkstuk, incl. koffie/thee/fris & lekkers Reserveren: mail naar edith.e.dejong@gmail.com. Na de bevestiging en overmaking van €35,00 op rekening nummer: NL55 INGB 0007 8637 90 tnv Kunst & Erfgoededucatie, bent u verzekerd van een plek.

Workshop “Fossiel” takkenbeest
In omgeving Hattem is veel te genieten. In het bos kun je je onderdompelen in het groen, en je laten leiden door wat je om je heen ziet. Met vondsten uit het bos maken we een dier wat geweest had kunnen zijn. Kijken naar wat je ziet is in deze workshop een gezellige bezigheid, waarbij we elkaar inspireren. Doe ook mee! Vrij 12 en 26 mei, 9.00-11.30 u., E50,-pp, incl. materiaal, koffie/thee met lekkers. Max 6 personen Reserveren vilten stokpopje en/of fossiel” takkenbeest via: willekeklaassen@me.com ↵

Ook de allerkleinsten doen mee! Ga mee op Happy Art Stones jacht en wie weet vindt je wel een ruilsteen voor een gratis ijsje.

Open ateliers
Benieuwd naar de kunstenaar achter het kunstwerk in de etalage? Enkele Hattemse kunstenaars zijn op de zaterdagen in mei aan het werk in hun atelier voor een kijkje achter de schermen. Nog voordat u onder de Dijkpoort van Hattem wandelt wordt u al verrast met een expositie in het atelier in de Voermankoepel. Bijna dagelijks is kunstenares Roeli Rumscheidt aan het werk en bent u welkom voor een bezichtig. Edith de Jong houdt atelier op de tweede verdieping van de Dijkpoort en op 13 en 20 mei kunt u hier een workshop glas in lood volgen. Ook vindt u een atelier op Adelaarshoek 5a en op Kruisstraat 3. Bij Bruno Barat Art Gallery ontdekt u de tentoonstelling van de bekende Nederlandse kunstschilder Freek van den Berg (1918-2000). Het Beeldhouwersgilde exposeert tijdens de Kunstmaand en op het Kunstfestival meerdere werken. Loop ook even binnen bij Angelart Kunst&Zo. Angela vertelt je graag over haar aquarel technieken en cursus aanbod.

Volg het laatste nieuws op onze Facebook en Instagram

Ga op ontdekkingstocht door Hattem en kom genieten van kunst!