Het Hanzejaar zit erop. Tijdens het Hanzejaar 2023 stonden negen Hanzesteden in Oost-Nederland van 1 april t/m 31 december 2023 in het teken van het eeuwenoude Hanze gedachtengoed.

Duizenden bezoekers en bewoners hebben onze mooie Hanzesteden bezocht. Honderden inwoners zorgden samen voor invulling voor dit prachtige jaar. De Hanzesteden zijn ook na dit Hanzejaar volop in beweging.

Gisteren, vandaag en de toekomst. Ze ontmoeten elkaar in de Hanzesteden. Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle: negen parels in het oosten.

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Wanneer was jij er?

Opening

Het Hanzejaar begon met een feestelijke aftrap op 1 april in Kampen. Het experiment "Koggejagen" kwam voorbij, maar ook voorproefjes van de events en activiteiten die gedurende het jaar op het programma stonden in de negen Hanzesteden. Bezoekers gingen terug in de tijd tijdens het Hanzefeest in Doesburg tot moderne technische snufjes als de Kogge Experience met VR bril.

Koggejagen ©Bertrik Hakvoort

Overkoepelende events

In het weekend van 13 en 14 mei stond het eerste overkoepelende evenement op het programma: Het Hanze Escape Event. In de negen Hanzesteden streden 178 teams om binnen twee uur de geheime uitgang van de stad te vinden. Op 14 oktober vond het evenement 24-uur plaats. 24 uur lang barstten de negen steden uit hun voegen met allerlei culturele activiteiten, zoals lezingen, muzikale optredens, tentoonstellingen, workshops en rondleidingen tot in de laatste uurtjes. En als kers op de taart bleven veel musea 's avonds extra lang open.

Kleur de Hanze

Het jaar werd feestelijke afgesloten met Kleur de Hanze. Dit spectaculaire lichtevent bracht een unieke interactie tussen mens en gebouw tot leven. In elke Hanzestad werden 1 of meerdere gebouwen omgetoverd tot kleurplaten, die bewoners, bezoekers en kunstenaars hebben ingekleurd en geüpload. En raad eens? Deze kleurrijke meesterwerken werden vervolgens op het (Hanze)pand geprojecteerd. Wat een geweldige afsluiting van het jaar!