Stedentrips

Wat te doen in Zwolle

 • Leestijd 6 minuten
 • 32598 x bekeken

Hier lees je over:

Meer over Zwolle

Wat te doen in Zwolle? Lees het in dit artikel! Zwolle is een Hanzestad en een studentenstad. En dat merk je: de dynamiek spat van deze historische én hippe stad aan de IJssel af. Wandel door het bruisende centrum en ontdek inspirerende boetieks, lekkere koffietentjes, boeiende musea, de beste restaurants en nog veel meer. Hier is van alles te zien en te doen!

Zwolle ademt Hanze
Bekijk de video

Historie van Zwolle

In de jonge steentijd woonden er al rondtrekkende stammen in Zwolle en omgeving. Maar in de middeleeuwen werd Zwolle écht een vaste nederzetting. Een oorkonde uit 1040 noemt Zwolle voor het eerst. Vanaf 1230 heeft Zwolle stadsrechten en werden er verdedigingswerken aangelegd. De Sassenpoort stamt ook uit de middeleeuwen, net als vele andere historische panden in de stad.

Sassenpoort: een historisch pand uit de middeleeuwen

Bezienswaardigheden in Zwolle centrum

In de straten van de middeleeuwse binnenstad van Zwolle hangt een levendige sfeer. Vroeger maakten kooplieden van het Hanzeverbond hier de dienst uit, tegenwoordig zijn het studenten, ondernemers en creatievelingen die voor de dynamiek zorgen. Handelsgeest en ondernemerslust zorgen ervoor dat Zwolle een stad is waar je je nooit hoeft te vervelen.

Kom je met de trein naar Zwolle? Dan kom je de eyecatcher onderweg naar het centrum waarschijnlijk al tegen: Museum de Fundatie. Museum de Fundatie bezit en beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst. Ook de buitenkant is erg bijzonder. Het museum is namelijk gevestigd in een neoclassicistisch pand aan de Blijmarkt in Zwolle. Opvallend en echt kenmerkend aan dit gebouw is het bijzondere dak dat lijkt op een wolk. ook het Bonami SpelComputer Museum, het Herman Brood Museum en Museum ANNO. Wat je ook leuk vindt op het gebied van kunst en cultuur, in Zwolle vind je het!

ANNO
ANNO

Ben je een liefhebber van geschiedenis? Dan vind je het vast gaaf om te zien dat er nog oude delen van de stadsmuur bestaan in Zwolle. Een deel hiervan is de Sassenpoort. De Sassenpoort is een stadspoort die werd gebouwd eind van de 14e en begin van de 15e eeuw als onderdeel van de stadsverdedigingswerken. Ook de Peperbus is de moeite van het bezoeken waard. De 75 meter hoge Onze Lieve Vrouwetoren is dé stadstoren van Zwolle. Officieel heet de klokkentoren dus niet de Peperbus, maar is het een onderdeel van de Basiliek van Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming.

Het klinkt misschien gek, maar ook een specifieke boekenwinkel hoort thuis in de lijst met bezienswaardigheden in Zwolle. Als je het ziet, begrijp je vast waarom. Van der Velde in de Broeren is een boekenwinkel gevestigd in een oude kerk, namelijk de Broerenkerk. Je koopt er allerlei boeken, maar het is nog veel meer dan dat. Geloof ons: deze boekenwinkel is écht een bezoekje waard.

Sassenpoort
Sassenpoort

Restaurants in Zwolle

Of je nu liefhebber bent van haute cuisine of een urban foodie bent, in Zwolle kun je culinair alle kanten op. Er zijn talloze hippe eettentjes waar je kunt neerstrijken. Ook voor de serieuze fijnproever is er keuze genoeg. We lichten er een aantal restaurants in Zwolle uit.

 • De Librije is één van de bekendste restaurants van Nederland. Chef-kok Jonnie en gastvrouw Thérèse Boer zijn trots op de drie Michelin-sterren die zij voor hun Zwolse restaurant hebben weten te behalen. Ervaar het zelf!
 • 't Pestengasthuys: In de Hanzetijd werden de gasten hier voorzien van goed eten en drinken. En dat is nu, bijna zeshonderd jaar later, nog steeds zo. De chef kookt met de seizoenen mee.
 • In Den Hoofdwacht: Aan de voet van de Grote Kerk in hartje Zwolle vind je dit restaurant in een historisch pand.
  Zwolle
  Zwolle

Winkelen in Zwolle

Een moderne stad als Zwolle gaat natuurlijk met zijn tijd mee. Ook op winkelgebied. Naast grote modeketens kun je in de stad terecht bij hippe concept stores. Zwolle telt veel meer bijzondere winkels, waaronder de meest imposante boekhandel van Nederland: Van der Velde in de Broeren is namelijk gehuisvest in een 15e-eeuwse kerk.

Scoor ook zeker een heerlijke ijsje van Lutteke. Daarna kun je bijvoorbeeld eens kijken wat kunstwinkel Blauwdruck je te bieden heeft.

Zin in nog meer lekkers? Je hebt Zwolle niet bezocht als je geen Zwolse Balletjes hebt geproefd. In de kelder van het Zwolse Balletjeshuis wordt dit typisch Zwolse lekkernij op ambachtelijke wijze gemaakt. Het recept is eeuwenoud en nog steeds een goed bewaard geheim.

Deze winkels in Zwolle mag je niet missen

Wat te doen in Zwolle? Bezoek de vetste evenementen

Je kunt er niet omheen: in Zwolle is er altijd wat te doen. Denk aan het IJsbeeldenfestival, Koningsdag en het bevrijdingsfestival. Welke evenementen je niet mag missen, zie je in de uitagenda. Ontdek wat er nog meer te doen is in Zwolle!

Bekijk hier de Zwolse evenementen

Overnachten in Zwolle

 • Hotel De Koperen Hoogte: Overnachten bij de Koperen Hoogte is net even anders; de onvergetelijke ervaring begint al met een prachtig uitzicht vanuit de glazen lift die je naar de etage brengt waar jouw kamer zich bevindt. Ervaar wat bij De Koperen Hoogte de standaard is ten opzichte van smaak, comfort en luxe. De inrichting van de kamers geeft een extra dimensie aan het overnachten in de oude watertoren.
 • Hanze Hotel Zwolle: Op de fundamenten van de oude toegangspoort naar de Hanzestad Zwolle uit de 12e eeuw, vind je het Hanzehotel van Zwolle. Een fantastische locatie met een adembenemend uitzicht op de historische binnenstad van Zwolle.
 • B&B In de Kromme Jak: Gelegen in de mooiste, maar toch heel rustige, straat in het centrum van Zwolle. Alle drie de kamers zijn voorzien van een eigen badkamer, airconditioning, flatscreen TV en heerlijke bedden. Je krijgt een ontbijt met verse jus d’orange en warme broodjes in de gezellige keuken. Bij lekker weer kun je op het balkon zitten met uitzicht op de tuinen.
 • B&B De Pelsertoren is een gerenoveerde middeleeuwse verdedigingstoren (ca. 1475–1500) gelegen aan de gracht in de binnenstad van Zwolle. Samen met nog 22 andere torens maakte de Pelsertoren vroeger deel uit van de stadsmuur van Zwolle. Herbeleef de vroegere tijden in deze B&B!

Bekijk hier meer overnachtingsplekken in Zwolle

Meer weten over Zwolle? Kijk ook op www.visitzwolle.com voor alle informatie.