Dagje weg

Culturele activiteiten in Deventer

  • Leestijd 4 minuten
  • 9156 x bekeken

Deventer is leuk! De winkels, de straatjes, de mensen … en niet te vergeten de culturele bezienswaardigheden. Deze Hanzestad kent mooie gebouwen, maar vooral ook ontzettend leuke evenementen en markten. Wat is er te doen in Deventer?

Deventer Koekwinkel

Deventer en koek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al meer dan 400 jaar wordt de wereldberoemde kruidkoek in deze historische Hanzestad gebakken.

Jb. Bussink is de enige koekbakker die tot op de dag van vandaag de echte Deventer Koek bakt, volgens een eeuwenoud en nog immer geheim recept. Liefhebbers van Deventer Koek komen nog altijd van heinde en ver naar het knusse Deventer Koekwinkeltje voor hun favoriete lekkernij.
Waar: Brink 84

Speelgoedmuseum

Kronkelend door het smalle trappenhuis van de twee middeleeuwse pakhuizen waarin het Speelgoedmuseum Deventer is gevestigd, tref je de wereld in het klein.

In de vele intieme zaaltjes zie je speelgoed waar je vroeger zelf mee speelde, het speelgoed van je ouders, je oma en van nog langer terug. De collectie omvat meer dan 13.000 objecten. Zwaartepunten hierin zijn ongeveer 2000 treinen en mechanisch speelgoed, poppen (ca. 350), poppenhuizen (ca. 200), constructiespeelgoed (ca. 250), optisch speelgoed (ca. 450), kinderboeken (ca. 2060) en -prenten (ca. 600), spellen (ca. 1700) en buitenspeelgoed.
Waar: Brink 47

Museum De Waag: Stadsgeschiedenis

Museum De Waag is gevestigd in één van de oudste waaggebouwen van Nederland. Het is een icoon van de stad, gelegen aan de Brink van Deventer. In 1344 kreeg de stad het recht om jaarmarkten te houden en vanaf 1386 waren er vijf jaarmarkten per jaar.

Vanuit allerlei windstreken kwamen handelaren naar Deventer om hun waar te verkopen op de Brink. In de 19e eeuw verdween de waagfunctie en werd het waaggebouw een ‘Teekenschool’. Even was het zelfs een telegraafstation. In 1915 werd het gebouw een museum. Sindsdien kan men nog altijd de oude schatten van de stad bekijken in dit bijzondere monument.
Waar: Brink 56

Libuinuskerk beklimmen

Een van oorsprong Romaanse kerk met crypte en veel wand- en gewelfschilderingen uit de 15e en 16e eeuw. De Lebuïnuskerk in Deventer was in de Middeleeuwen de hoofdkerk van de stad en een van de voornaamste kerken binnen het bisdom Utrecht.

De Grote of Lebuinuskerk had oorspronkelijk een complex van torens. De centrale toren werd geflankeerd door vier kleinere, in 1454 grotendeels gesloopt. De eerste steen voor de tegenwoordige toren legde men in de zomer van 1459. De smalle spiltrap naar de tweede omgang op 46 meter hoogte bestaat uit 220 treden.

De Lebuinustoren is in de zomermaanden juni t/m augustus door publiek te beklimmen. Info: , tel. 0570-710120

Het gehele jaar is het mogelijk de toren te beklimmen onder leiding van een gids op elke gewenste dag en tijdstip (buiten de reguliere openingstijden in de zomermaanden). Reserveringen: , tel. 0570-649959, keuze 1.

Oudste stenen huis van Nederland

Op de hoek van de Sandrasteeg bevindt zich 'De Proosdij', het oudste stenen burgerwoonhuis van Nederland. Het oudste stenen huis van Nederland wordt privé bewoond.

De Proosdij in Deventer is vrij algemeen erkend het oudste nog bewoonbare woonhuis van Nederland. Het dateert uit rond 1130, toen Amsterdam nog een onbewoond moeras was. 1130 is volgens de site van de Buveburcht, zoals de huidige bewoners het pand noemen, de datering van de kapconstructie. Toen is het waarschijnlijk verbouwd tot woonhuis; daarvoor was het een poortgebouw. Daarvóór, ja. U leest het goed. Hoe oud? Het oudste stenen deel is “mogelijk aanzienlijk ouder dan 1130″. Volgens sommigen moeten we daarvoor terug naar de tijd dat jaartallen nog maar drie getalletjes hadden. Maar stenen hebben geen jaarringen, dus zijn een stuk moeilijker te dateren.
Waar: Sandrasteeg 8

Hanzemuseum De Leeuw - vol met Koekplanken

Het Hanzehotel heeft een eigen museum: “Het Hanze-museum”, waar de grootste verzameling en authentieke koekplanken van Nederland hangt. Verder is er een collectie oude hang- en schootkoffiemolens, verschillende soorten blikken, chocolade en marsepeinvormen en verschillende bakkersattributen.
Waar: Nieuwstraat 25

Bergkerk

De St. Nicolaaskerk – sinds mensenheugenis beter bekend als de Bergkerk – is al bijna acht eeuwen een karakteristiek onderdeel van het silhouet van de stad Deventer.

De Bergkerk werd gebouwd in de jaren 1198-1209 en is van oorsprong een romaanse kruisbasiliek, het bevindt zich op een oude rivierduin in het Bergkwartier. De kerk is in de bloeitijd van de Hanzestad gesticht. In de 15e eeuw onderging de Bergkerk diverse verbouwingen waardoor deze een laatgotisch karakter kreeg. Zo zijn de twee karakteristieke torenspitsen in die periode gebouwd (het onderste deel van de torens is nog wel oorspronkelijk). Tegenwoordig wordt de Bergkerk gebruikt voor exposities, bijeenkomsten en concerten.
Waar: Bergkerkplein 1

Evenementenstad

Deventer is een echte evenementenstad. Wil je meer weten over de evenementen in Deventer? Dat kan! Vind alle informatie in de agenda.