Verrassende routes

Wandelen langs de IJssel

  • Leestijd 3 minuten
  • 24968 x bekeken

De IJssel is een Nederlandse aftakking van de Rijn. Het is misschien wel de mooiste rivier van Nederland. Deze sterk meanderende rivier en de betoverende natuur eromheen lokken je uit om te gaan wandelen. Wandelen langs de IJssel is alsof je een schilderij instapt.

Hoge rivierdijken met imponerende vergezichten, robuuste rietpartijen, schrale graslanden, grote grazers, mooie vogels en gezellige plekken om op te steken. Al wandelend langs de IJssel kom je allerlei landschappen tegen. Niet gek, want Overijssel kent maar liefst 8 verschillende soorten landschappen. Bovendien wisselt natuur zich af met de prachtige Hanzesteden langs de IJssel, zoals Zwolle, Kampen, Deventer, Hattem en Hasselt.

Wandelen met de hond

De IJssel leent zich voor een prachtige wandeling. Dat kan met het gezin, vrienden of alleen. Maar je kunt ook wandelen langs de IJssel met een hond. Houd wel de borden in de gaten en voorkom dat je vogels en andere dieren opschrikt en wegjaagt. Al met al is de IJssel een plezier voor iedereen!

Fiets- en wandelpontjes

In de regio zijn verschillende veerpontjes die je als fietser en wandelaar niet mag missen. De kortste weg tussen Hattem en Zwolle doe je met fietspont 't Kleine Veer. Maar denk aan De Voetveer bij Deventer of fietspont Ganzendiep, Zalkerveer of Haersterveer. Fietspont Haersterveer is de laatste handgetrokken veerpont van Nederland en heeft een prachtige, pittoreske ligging vlakbij de Agnietenberg. Deze gaat niet over de IJssel, maar over rivier de Vecht.

Drie wandelroutes langs de IJssel

1. NS-wandeling
De NS wandeling IJsselvallei start bij het station van Zutphen en duurt twee dagen. Continu houd je zicht op de prachtige IJssel. Na de eerste wandeldag overnacht je in Deventer, om vervolgens pal langs de rivier verder te wandelen. Daarna bewonder je de landgoederen tussen Deventer en Olst, maar mis ook niet de romantische ruïne van slot Nijenbeek, de restanten van de IJssellinie en de twee kastelen De Haeare en Hoenloo met prachtige tuinen.

2. Natuurreservaat Duursche Waarden

Een echt wandelpareltje is een wandeling door natuurreservaat Duursche Waarden. Vanuit Deventer wandel je hier gemakkelijk naartoe. Rond de steenfabriek is een wandeling uitgezet en door het bos loopt een 2,5 kilometer lang laarzenpad.

In de zomermaanden kun je de veerpont tussen Veessen aan de steenfabriek. Stoere Schotse grazers maken in Duursche Waarden korte metten met het overwoekeren van het natuurgebied. Vanuit de uitkijktoren en de vogelkijkhut heb je uren uitkijkplezier. In dit gebied zet rivier de IJssel, diverse stukken moeras en bosgebied de toon.

3. Hanzestedenpad
Het wandelen van het Hanzestedenpad is een echte must-do. Dit streekpad verbindt de historische Hanzesteden langs de IJssel. Je loopt van Doesburg naar Kampen en overnacht op prachtige plekken. De totale lengte van de route is 122 kilometer. Schaf online of bij de VVV het Hanzestedenpad aan en je weet waar je heen moet.