Verrassende routes

Fietsen langs de IJssel

  • Leestijd 3 minuten
  • 25452 x bekeken

Voor een fietsvakantie naar het buitenland? Helemaal niet nodig! Nederland heeft heel veel mooie fietsgebieden, zoals de prachtige rivier de IJssel. Fietsroutes langs deze rivier bieden een scala aan mogelijkheden en een enorme diversiteit in landschappen, flora en fauna. Wat moet je weten als je wilt fietsen langs de IJssel?

Pontjes en rustpunten

Charmante pontjes over de IJssel, goed bewaarde Hanzesteden, plassen vol vogels… fietsen langs de IJssel is alles behalve saai. In de regio zijn bovendien verschillende fietspontjes aanwezig. Altijd leuk om er eentje te nemen. Denk aan fietspont Ganzendiep, Zalkerveer of Haersterveer. Fietspont Haersterveer is de laatste handgetrokken veerpont van Nederland en heeft een prachtige, pittoreske ligging. Fijn aan het fietsen langs de IJssel, zijn de vele mogelijkheden om van de fiets te stappen. Zo heb je verschillende terrasjes, boerderijen en cafés waar je aan een tafel kunt gaan zitten en geniet van een hapje en drankje. Heb je zelf eten meegenomen, dan zijn er langs de IJssel genoeg plekken om te gaan picknicken. Voor een sanitaire stop zijn er verschillende rustpunten. www.rustpunt.nu

Bezoek de Hanzesteden

Combineer een fietstocht langs de IJssel met een bezoek aan de Hanzesteden. Zo kun je van Hanzestad naar Hanzestad fietsen en er een heuse vakantie van maken. Elke Hanzestad heeft zijn eigen charme en allemaal barsten ze van de culturele bezienswaardigheden, leuke activiteiten, gezellige pleinen, goede restaurants en hippe en unieke winkels. Denk aan Hanzestad Zutphen, Doesburg, Zwolle, Deventer of Kampen.

fietsen langs de IJssel is allesbehalve saai

Fietsen tussen Deventer en Zwolle

De omgeving tussen Deventer en Zwolle kenmerkt zich als een zeer afwisselend landschap met bossen, historische boerderijen, statige landgoederen en natuurlijk de uiterwaarden van rivier de IJssel. Breng onderweg een bezoek aan natuurgebied de Duursche Waarden of snuif cultuur in de steden Deventer, Zwolle of Hattem. Koop het Zes Hanzerondjes Fietsboekje bij de Tourist Info / VVV en ontdek nog veel meer mooie Hanzerondjes. Of download het boekje om zelf al op pad te kunnen.

Rien Renema
Rien Renema

Fietsknooppunten

Om het je wat gemakkelijker te maken en optimaal te kunnen genieten van al het moois, kun je je laten leiden door knooppunten. Zo kun je eenvoudig je ideale fietsroute samenstellen en bepaal je zelf de afstand, het startpunt en de omgeving die jou aanspreekt. De borden langs de weg wijzen je in twee richtingen naar het eerstvolgende knooppunt. De fietsknooppuntenkaarten zijn verkrijgbaar bij de Tourist Info’s in de regio.

Een rivier die honderden jaren geleden rijkdom en voorspoed bracht dankzij haar verbinding met de open zee en het Duitse achterland. Volgeladen koggeschepen voeren af en aan met waardevolle koopwaren, graan, laken en vis. Welvarende handelssteden ontstonden. Eerst Deventer en Zutphen in de luwte van de Utrechtse bisschop en op veilige afstand van de Vikingen in Dorestad.

Tip: Duitse en Nederlandse Hanzesteden combineren? Bekijk dan de Hanzesteden Fietsroute.