Dagje weg

De hoogste torens met prachtige uitzichten

  • Leestijd 4 minuten
  • 1543 x bekeken

De Hanzesteden hebben skylines waar je u tegen zegt. Sleep je familie en vrienden mee om het samen te ontdekken. Overwin je hoogtevrees en beklim de hoogste torens van de Hanzesteden. Neem de tijd om de uitzichten met eigen ogen te bewonderen. Onthaasten doe je in de Hanzesteden.

Peperbus in Zwolle

Peperbus
Peperbus

De Peperbus is de stadstoren van Zwolle. Blauwvingers (oftewel Zwollenaren) weten dat ze thuis zijn als ze de Peperbus zien. Met een hoogte van maar liefst 75 meter is de Peperbus niet te missen. Een bezoekje aan de Peperbus in Zwolle mag daarom niet ontbreken tijdens een bezoekje aan de Hanzestad.

Beklim de Peperbus Zwolle tijdens de openstelling van de Basiliek. De toren is te beklimmen tot de eerste omvang. Deze bevindt zich op een hoogte van 51 meter, wat gelijk staat aan 236 traptreden. Spot jij Museum de Fundatie?

Grote of Martinikerk in Doesburg

Grote of Martinikerk
Grote of Martinikerk

Met een hoogte van 94 meter is de Grote of Martinikerk het hoogste gebouw van Gelderland en Hanzestad Doesburg. Samen met een torengids beklim je de 220 treden van toren. Deze klim wordt beloond met een spectaculair uitzicht over de Hanzestad. De gids vertelt je alles over de geschiedenis van de toren, het carillon en Hanzestad Doesburg.

Trakteer jezelf na de klim op een lekkere borrel of goede lunch aan de voet van de toren. Tip: bestel een mosterdsoep. Doesburg staat namelijk al sinds vroeger bekend om zijn mosterd. Voor de welbekende mosterdsoep hoef je alleen maar een restaurant of café binnen te lopen.

Lebuinuskerk in Deventer

Het bruisende Deventer is zeker een bezoekje waard. De historische Hanzestad ligt aan de IJssel. Als je langs de IJssel staat, zie je de prachtige skyline van Deventer al. De Grote of Lebuinuskerk springt hier ver bovenuit. Wil je Deventer vanuit een andere invalshoek ontdekken? Beklim dan de toren van de Grote of Lebuinuskerk!

In 768 kwam de Angelsaksische missionaris Lebuïnus naar Deventer om het gebied te kesteren. Hij bouwde een kerkje aan de oevers van de IJssel. Deze groeide uit tot de Grote of Lebuinuskerk die zo kenmerkend is voor de stad. Vanaf het hoogste punt heb je een indrukwekkend uitzicht over Deventer en de ommelanden. De toren kan iedere zaterdag beklommen worden.

Uitzicht vanaf Lebuinuskerk
Uitzicht vanaf Lebuinuskerk

Grote of Sint-Nicolaaskerk in Elburg

Grote of Sint-Nicolaaskerk
Grote of Sint-Nicolaaskerk

Hanzestad Elburg is er eentje die thuishoort op de bucketlist. De Vischpoort is de karakteristieke voordeur van Elburg en geeft jou toegang tot het voormalige vissersstadje. Hier begint jouw bezoekje aan Elburg. Wandel door naar de Grote of Sint-Nicolaaskerk. De kerk heeft haar deuren namelijk geopend voor bezoekers.

Beklim de toren en laat je verrassen door een fenomenaal uitzicht als je eenmaal boven bent. Bewonder het kaarsrechte stratenplan van Elburg, het Veluwemeer en de Veluwe zelf.

Wijnhuistoren in Zutphen

Zutphen
Zutphen

Een andere toren die je op je bucketlist zou moeten zetten is de Wijnhuistoren in Zutphen. De toren werd in de 17e eeuw gebouwd en vormt een belangrijk deel uit de rijke geschiedenis van de Hanzestad. De gids vertelt jou er graag alles over tijdens de klim. Op de zolder van de Wijnhuistoren is een expositie ingericht over het ontstaan van de toren en het carillon.

De toren geeft jou een fantastisch uitzicht over de Hanzestad. Je komt dus niet alleen thuis met nieuwe kennis over de toren en Zutphen, maar ook met Instagram proof foto’s. Stuur je ze ook naar ons door? We zijn benieuwd!

Grote of Stephanuskerk in Hasselt

Aan het Zwarte Water vind je de Hanzestad Hasselt. Een karakteristieke stad die al in de Middeleeuwen een belangrijk religieus centrum was. Ook nu weten pelgrims nog de weg naar Hasselt te vinden. Er komen twee routes samen in het bedevaartsoort: het Jabikspaad uit Friesland en het Jacobspad uit Groningen. Hasselt verdient daarom zeker een plekje op je bucketlist.

Voor een mooi uitzicht over Hasselt en ommelanden, kun je de Grote of Stephanuskerk in Hasselt beklimmen. De toren telt 171 trappen waarna je je op 41 meter hoogte bevindt. Heb je het gehaald? Yes! Trakteer jezelf op een lekker stukje gebak ergens in de Hanzestad. Dat hebben jullie wel verdiend!

Grote of Stephanuskerk (Foto door Gijs Versteeg)
Grote of Stephanuskerk (Foto door Gijs Versteeg)

Nieuwe Toren in Kampen

Foto door Jessica de Korte
Foto door Jessica de Korte

Zodra je Kampen binnenkomt, wordt al meteen duidelijk dat Kampen een bijzondere stad is. Verwacht geen hoogbouw, maar historische panden, poorten en kerken en een prachtige stadsbrug met gouden wielen. Niet alleen vanaf de grond is dit mooi, maar ook van bovenaf. Ontdek het zelf en beklim de Nieuwe Toren.

Wil je het al helemaal spannend maken? Doe mee met de escape room in de Nieuwe Toren. De escape room is gedeeltelijk gebaseerd op de geschiedenis van de Nieuwe Toren. Red jij het om op tijd te ontsnappen?