Hanzejaar 2023

24-uur Hanze

 • Leestijd 6 minuten
 • 26869 x bekeken

Op zaterdag 14 oktober 2023 vindt het evenement 24-uur Hanze plaats in alle negen Hanzesteden tegelijk. Dat weekend barsten de Hanzesteden uit hun voegen met allerlei culturele activiteiten, zoals lezingen, muzikale optredens, tentoonstellingen, workshops en rondleidingen. En als klap op de vuurpijl zijn de meeste musea die avond speciaal open voor publiek! Dus reserveer zaterdag 14 oktober alvast in de agenda, deze 24-uur Hanze wil je niet missen. Benieuwd wat er allemaal te beleven is in de steden? Lees dan verder!

 1. 24-uur Hanze in Deventer

  Geboren en getogen Hanzestadbewoner of juist toerist en voor het eerst in Hanzestad Deventer? 24-uur Hanze is een fantastische kans om alles wat Hanzestad Deventer te bieden heeft in 24 uur te ervaren. Ontdek verborgen plekken die linken aan de Hanze historie en maak kennis met het talent van jonge makers en amateurkunst uit Deventer. Wat is er dan zoal te doen? Yoga in de Bergkerk, bierproverijen, workshops, lezingen, stadswandelingen, exposities, onbijtsessies, markt en een outside escape. Kortom: ga op ontdekkingstocht door de stad en laat je verrassen door #whatthehanze in Deventer!

  Foto: Vincent Croce

 2. 24-uur Hanze in Doesburg

  Tijdens 24-uur Hanze in Doesburg is er de hele dag door genoeg te beleven! Ga los tijdens de Silent disco in de Grote- of Martinikerk, volg een graffiti workshop van niemand minder dan RoosArt, maak een torenbeklimming of maak een van de stadswandelingen! Als kers op de taart zijn alle Doesburgse musea open tot middernacht zoals het Mosterdmuseum, het Zilvermuseum en Streekmuseum de Roode Tooren. Hoe gaaf is dat! Kinderen t/m 12 jaar bezoeken tijdens 24-uur Hanze alle musea zelfs helemaal grátis.

  Ook op zondag wordt er van alles georganiseerd tijdens de extra editie van de Culturele Zondag. Kunstenaars, galeries, podia, musea en bijzondere locaties zetten deze dag de deuren open voor publiek.

  Foto: Arjan Almekinders

 3. Samen Hanzekunstwerk maken

  Samen een levensgroot Hanzesteden kunstwerk creëren, jij kunt daar onderdeel van zijn! Lijkt het je tof om je creatieve steentje bij te dragen en hou je van schilderen en graffiti? Kom dan naar een van de workshops van kunstenaar Chris Veldhof en laat je innerlijke picasso zien! Hij helpt je op weg om vanuit jouw Hanzestad jouw aandeel achter te laten. Leuk voor jong en oud!

 4. 24-uur Hanze in Elburg

  In Elburg is er 24 uur lang van alles te beleven voor jong en oud. Gooi de heupjes los op de Silent Disco in de kloostertuin, beleef het kloosterleven in Museum Elburg met workshops, lezingen en muziek, geniet van Storytelling in de Visafslag en het Gruithuis en speur er op los tijdens een speurtocht voor jong en oud.

 5. In de trein en op het station tijdens 24-uur Hanze!

  Hoe beleef je de Hanze het allerbeste tijdens 24 uur Hanze? Natuurlijk met de trein! Helemaal in het thema van het 800 jaar oude Hanzeverbond verbindt NS op zaterdag 14 oktober de drie Hanzesteden Zwolle, Deventer en Zutphen op unieke wijze met elkaar. Die dag wordt 24 uur lang het Hanzejaar gevierd en in elke deelnemende Hanzestad is er van alles te doen en te beleven. De trein verbindt de steden op duurzame wijze met elkaar, zodat je in elke stad het Hanzejaar kunt beleven. Op de stations treedt de Stationspianist op en in de trein tussen de drie steden word je verrast door jonge theatermakers, spoken word, portrettekenen en dans. Reis je mee?

 6. 24-uur Hanze in Harderwijk

  In Harderwijk is hard gewerkt aan het neerzetten van een iconisch programma voor 24-uur Hanze. Een flashmob, Hanzemarkt, geluid- en lichtspektakel, kunstroute, bottervaren en de opening van musea in de avond. Het is zomaar een greep uit de toffe activiteiten die in Harderwijk tijdens 24-uur Hanze te bezoeken zijn. Dit wil je niet missen!

 7. 24-uur Hanze in Hasselt

  Ook in Hanzestad Hasselt geniet je tijdens 24-uur Hanze de hele dag door van verschillende activiteiten voor jong en oud. Bezoek bijvoorbeeld de iconische Kalkovens, geniet van muzikale presentaties en beklim 's avonds de toren van de Grote Kerk.

  Foto: Ronald Jansen

 8. Hanze Escape Event

  Speciaal voor 24-uur Hanze komt het Hanze Escape Event eenmalig terug! Weet jij alles over de Hanzesteden en kun je met jouw team de geheime uitgang van de stad binnen 2 uur vinden? Speel dan mee met het speciale Hanze Escape Event, een unieke manier om samen met vrienden of familie een van de Hanzesteden te ontdekken.

 9. 24-uur Hanze in Hattem

  24-uur Hanze is een unieke manier om culturele hotspots in Hattem te bezoeken. Musea en monumenten openen hun deuren en organiseren allerlei activiteiten. Zo kun je genieten van een Museum Diner in het Voerman Museum en ontdek je op een drijvend pop-up museum meer over de Middeleeuwen. Verder is er een 24 uur marathon molendraaien, kun je live Kolonisten van de Hanze spelen en zijn er tal van muzikale verrassingen. 24-uur Hanze is een fantastische kans om alles wat Hanzestad Hattem te bieden heeft in 24 uur te ervaren.

 10. 24-uur Hanze in Kampen

  In Kampen kun je tijdens 24-uur Hanze terecht voor een feestelijke cultuurnacht van, voor en door inwoners. Er wordt gestart met zonsondergang en de laatste mensen gaan pas naar huis als de zon weer op komt. Er is van alles te zien van grote gebaren tot intieme presentaties. Van professionals tot amateurs. Optredens om met je benen omhoog van te genieten en actieve programma's waar je zelf lekker mee aan de slag kunt. Ga bijvoorbeeld op Lego jacht door het Stedelijk Museum, logeer in de Stadskazerne of ontdek de stad tijdens een nachtelijke stadswandeling.

 11. 24-uur Hanze in Zwolle

  Dit is dé gelegenheid om de rijke Hanze-geschiedenis van Zwolle te ervaren en te vieren. Er valt zoveel te beleven tijdens 24-uur Hanze in Zwolle. Laat je betoveren door een ambient experience tijdens de zonsondergang op het Panorama dak van het Academiehuis Grote Kerk. Ga op in spannende Lezergamen in de Stadkamer, dans mee tijdens een Hanze discoloop door de stad, laat je verbeelding op avontuur gaan tijdens Night at the Museum bij Stadsmuseum ANNO, ervaar de unieke sfeer van Biecht in de Nacht bij Taboe, geniet van een interactieve DJ-set bij Museum de Fundatie of duik in de tijdelijke editie van het typfestival Totaal Getikt bij Eureka.

 12. Hanze-Challenge met De Tram

  Lukt het om binnen 24 uur 9 Hanzesteden aan te doen met de boot? We gaan het testen op zaterdag 14 oktober, tijdens het event 24-uur Hanze! Motorschip 'De Tram' zal op 14 oktober om 07.00 uur starten in Hanzestad Harderwijk en zal via de waterwegen verschillende Hanzesteden proberen te bereiken. Gaat het lukken om eindstation Doesburg te halen voordat de nacht indaalt? We gaan het zien! Op de kades kun je het Hanzelied horen en worden Hanzegoederen meegegeven voor de volgende Hanzestad, net zoals dat zo'n 800 jaar geleden werd gedaan.

 13. 24-uur Hanze in Zutphen

  In Zutphen vieren ze 24-uur Hanze met de allereerste editie van de Museumnacht. BIJ De Bieb, Dat Bolwerck, Luxor Theater, Stedelijk Museum Zutphen, Muzehof en Woest Oost presenteren samen een gevarieerd programma met dans, cabaret, muziek en theater. Ook openen verschillende monumenten hun deuren: bezoek de Burgerzaal, beklim de Wijnhuistoren, Walburgiskerk en de Nieuwstadskerk én betreed de Berkelpoort in het donker! Het belooft een leuke en inspirerende “nacht” te worden. Ook geniet je tijdens de Museumnacht maar liefst drie keer van de internationale circusparade van Circa di Strada.

 14. Begin maar vast met kleuren!

  Vanaf 14 oktober kun je je kleurplaat uploaden voor het toffe event Kleur de Hanze! Lees meer voor alle ins en outs.