Dagje weg

De leukste 20 Hanzejaar evenementen in september!

 • Leestijd 5 minuten
 • 7190 x bekeken

Ook in september staan er weer fantastische Hanze-activiteiten op het programma op het gebied van kunst, muziek, cultuur, educatie, erfgoed, sport en economie. Bewoners, ondernemers en bezoekers: iedereen doet mee! Bekijk nu de leukste Hanzejaar evenementen van september:

 1. 20

  Hanze 8-daagse

  Acht dagen lang staat Zwolle bol van de culturele activiteiten in én rondom de binnenstad. Theater, zang, dans, muziek, verhalen, kunst en historie geven vorm aan Zwolle als Hanzestad!

 2. 19

  Dikke Tinne Festival 2023

  Herbeleef de sfeer van de Middeleeuwen en laat je meevoeren terug in de tijd met theaterspektakel, spannende battles en demonstraties. Snuffel tussen de Middeleeuwse koopwaar, proef van Middeleeuwse gerechten, verwonder je over de geneeskunde en gebruiken van vroeger en geniet van interactieve shows.

 3. 18

  Doesburgse Kadedagen

  Op zaterdag 16 en zondag 17 september vinden de Doesburgse Kadedagen plaats. De Doesburgse Kadedagen is een jaarlijks terugkerend evenement dat plaatsvindt in de stad Doesburg, gelegen in de provincie Gelderland in Nederland. Het evenement staat bekend om zijn gezellige sfeer en de vele activiteiten die er te beleven zijn.

 4. 17

  Speciaalbierfestival Zwolle | De Hanze Editie 2023

  Café de Gezelligheid en Het Vliegende Paard organiseren wederom Het Speciaalbierfestival Zwolle! Met dit keer: de Hanze Editie 2023! Zorg dat je erbij bent op zaterdag 16 september van 14:00 uur tot 21:00 uur.

  Tickets zijn nu te koop via: https://tinyurl.com/4bukjjhd
  en inclusief:
  - entree,
  - 2 consumptiemunten,
  - een proefglas,
  - gratis garderobe,
  - gratis toiletbezoek.

 5. 16

  De H van Hanzestad Harderwijk

  Leer over het Hanzeverleden van Harderwijk tijdens de tentoonstelling de H van Hanzestad Harderwijk. De tentoonstelling vindt plaats van 27 juli tot en met 3 september in Stadsmuseum Harderwijk.

 6. 15

  Hanzeconcert Jan Vayne en Harm Hoeve

  In het kader van het Hanzejaar (800 jaar Hanze) is er een Hanzeconcert in de Grote-of Sint Stephanuskerk in Hasselt op 23 september 2023 om 20:00 uur.

 7. 14

  Panorama Hanze | Laatste kans!

  Je kunt tot en met 30 juni 2024 van een prachtige uitzicht genieten vanaf de Grote Kerk in Zwolle. Je start je bezoek in de experience Panorama Hanze binnenin de kerk. Daar maak je een reis door de tijd en zie je Zwolle door de ogen van de bewoners van toen. Hét startpunt om deze mooie stad verder te gaan ontdekken. Ga daarna vooral het dak van de kerk op om te kunnen genieten van het prachtige uitzicht!

 8. 13

  Hanze Chocolade Festival

  Het Chocolade Festival is een begrip in Zutphen. In 2023 wordt het Festival voor de 19e keer georganiseerd op 24 september. Voor het Chocolade Festival komen de beste chocolatiers uit heel het land naar Zutphen. Je ziet chocolade in heel veel vormen en je kunt natuurlijk proeven. Er is van alles te beleven voor jong en oud.

 9. 12

  Dr. Olthuis Hanze Wandeltocht

  Neem op 30 september deel aan de Dr. Olthuis Hanze Wandeltocht door het prachtige en veelzijdige buitengebied van de historische vissersstad Elburg. Start en finish vanuit de kloostertuin van Museum Elburg. Alweer voor de elfde keer vindt deze tocht plaats. De afstanden zijn 5,10, 15 en 25 kilometer.

 10. 11

  Open Monumentendag 2023 in de Hanzesteden

  Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 vindt de 37e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag plaats! Tijdens deze twee dagen zijn meer dan duizenden monumenten gratis toegankelijk voor bezoekers, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten.

 11. 10

  Sense of Place

  Oude en nieuwe Zwollenaren maken en tonen werk dat geïnspireerd is op hun 'sense of place', hun gevoel bij hun stad. Een veelzijdige tentoonstelling, te bezoeken in het Academiehuis tijdens het Hanzejaar 2023 maar ook blijvend als virtuele kunstroute.

 12. 9

  De Hertog en de Hanze

  Vanaf 3 juni tot en met 31 december ontdek je hoe het Zutphen van vandaag de dag tot stand is gekomen door de Hanze in verschillende tentoonstellingen in de stad.

 13. 8

  Expositie Verhalen van Zwolle, Hanzestad aan de IJssel

  De Stad Verbeeldt exposeert met fotografische beeldverhalen en multimediale producties van amateurs en professionals in het kader van Hanze 2023 in Harculo, Zwolle-Zuid. Vanuit verschillende perspectieven worden verhalen over de Hanzegeschiedenis verbeeld rond vier thema's.

 14. 7

  Hanze Heiligen: Ikonenmuseum Kampen

  In het Ikonenmuseum is de expositie Hanze Heiligen te zien vanaf 1 april tot en met 30 december. Hanzesteden hadden elk hun eigen beschermheilige en elk ambacht hun patroonheilige. In de expositie wordt een aantal van deze heiligen uitgelicht, omdat ze de beschermheiligen zijn van Hanzesteden als Kampen, Zwolle, Hasselt en Deventer.

 15. 6

  Expositie "Van Hanze tot Hannekemaaiers"

  Vanaf 1 april t/m 13 oktober is er in het Oude Stadhuis van Hasselt de expositie "Van Hanze tot Hannekemaaiers".

 16. Hanze Experience Deventer
  5

  Hanze Experience Deventer

  Dompel jezelf tot en met 30 december 2023 onder in een sensationele belevenis rondom de Hanze! In de Oude Mariakerk ervaar je een gratis multimediaal spektakel over de middeleeuwen in Deventer.

 17. 4

  Hanze Art Station

  Hanze Art Station is een tijdelijke culturele hotspot in de Spoorzone van Zwolle. Als onderdeel van het Hanzejaar wordt het gebied naast het spoor en de busbrug omgetoverd tot een bruisende, creatieve plek waar in de weekenden van 14 juli tot en met 17 september 2023 doorlopend iets te doen is.

 18. 3

  Hanzesymposium Zwolle

  De Hanze in de spotlight! Het Hanzesymposium Zwolle geeft een podium aan de allernieuwste inzichten uit het internationale Hanzeonderzoek. Er worden nieuwe vondsten uit ‘Nederlandse’ bronnen gepresenteerd en de onderzoekers gaan samen het gesprek aan: hoe vertellen we het verhaal van de Hanze aan alle geïnteresseerden?

 19. 2

  Festival Oeverloos Weight of Water

  Je bent op 16 en 17 september uitgenodigd voor een spectaculaire voorstelling die letterlijk op het water van de IJssel gespeeld gaat worden. Als toeschouwer word je meegenomen in de worstelingen van vandaag, terwijl je uitkijkt op de rivier die al eeuwenlang de zes historische Hanzesteden met elkaar verbindt.

 20. 1

  Pulp Fiction Papier Lab

  Deventer is boekenstad van oudsher. Bij boeken hoort papier, maar wat gebeurt er met al dat papier als de boeken (te) oud zijn? Fotograaf en kunstenaar Erwin Zijlstra laat zien wat je met papier nog meer kan doen.