Kunst & Cultuur

Open Monumentendag 2023 in de Hanzesteden

  • Leestijd 5 minuten
  • 6293 x bekeken

Lees hier over

Het duurt nog even, maar op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 vindt de 37e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag plaats! Tijdens deze twee dagen zijn meer dan duizenden monumenten gratis toegankelijk voor bezoekers, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten.

Het ontstaan van Open Monumentendag

Op 27 juni 1987 vond Open Monumentendag voor het eerst plaats. Heel wat jaren geleden dus! Het is geïnspireerd op een vergelijkbare dag in Frankrijk en had toen ook al het doel om het publiek kennis te laten maken met cultureel erfgoed. Inmiddels staat het evenement allang niet meer in de kinderschoenen en is het uitgegroeid tot een tweedaags evenement: altijd op de tweede zaterdag en zondag van september. Bovendien openen steeds meer monumenten gratis hun deuren voor het publiek én komen er steeds meer bezoekers op af!

En wist je dat deze dag ook in andere Europese landen wordt gevierd? Onder andere België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kennen een soortgelijke dag!

Levend erfgoed: het thema van 2023

Waar vorig jaar tijdens Open Monumentendag 2022 het thema duurzaamheid centraal stond, wordt dit jaar levend erfgoed in de schijnwerpers gezet. Dat is geen toeval, want het is dit jaar precies twintig jaar geleden dat het UNESCO Verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten.

Levend erfgoed, ook wel bekend als immaterieel erfgoed, draait om de mensen en verhalen achter de monumenten. Wie maakten vroeger gebruik van het monument? Wat waren de gebruiken en tradities? En hoe zit dat nu? Want levend erfgoed is, zoals de naam al zegt, springlevend en continu in beweging!

Open Monumentendag 2023 - Peperbus Zwolle
Open Monumentendag 2023 - Peperbus Zwolle

Fotocredits: Sjoerd Bracke en Cuno de Bruin

Open Monumentendag in de Hanzesteden

Natuurlijk doen de verschillende Hanzesteden ook mee aan de Open Monumentendag 2023! Benieuwd wat je in iedere stad kunt bewonderen en beleven? We hebben het hieronder voor je op een rij gezet.

Open Monumentendag 2023 in Elburg

Botterdagen Elburg
Botterdagen Elburg

In Elburg geniet je niet twee, maar drie dagen van allerlei activiteiten. Van het grootste botterevenement van Nederland tot een brocante markt en van muziek tot monumenten bezoeken, je beleeft het allemaal van 7 t/m 9 september in Elburg! Houd de website in de gaten voor het volledige programma.

Open Monumentendag 2023 in Hattem

Ook Hanzestad Hattem opent de deuren van de monumenten tijdens de Open Monumentendag 2023. Dat gebeurt op zaterdag 9 september van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op de website verschijnt de komende tijd meer informatie over het programma!

Open Monumentendag 2023 in Deventer

Monument Deventer
Monument Deventer

Meer dan 45 monumenten zijn in Deventer gratis te bezichtigen op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023. Het exacte programma is nog niet bekend, maar in de binnenstad zal van alles te bewonderen zijn voor jong en oud!

Open Monumentendag 2023 in Doesburg

Hanzestad Doesburg blijft niet achter en organiseert op zaterdag 9 september allerlei activiteiten voor de Open Monumentendag 2023. Wat er precies te beleven valt is nog niet bekend, het programma volgt later.

Open Monumentendag 2023 in Harderwijk

Monumenten in Harderwijk
Monumenten in Harderwijk

Ook Harderwijk doet mee aan de Open Monumentendag 2023 op zaterdag 9 en zondag 10 september. Grote monumenten en musea zijn open en bij de Catharinakapel en Grote Kerk zie je op zaterdag 9 september allerlei muzikale optredens. Let op: op zondag 10 september openen niet alle monumenten hun deuren. Kijk dus vooraf of het monument dat je wilt bewonderen open is!

Open Monumentendag 2023 in Hasselt

Hasselt pakt het groots aan, door de samenwerking op te zoeken met Genemuiden en Zwartsluis. Zo wil Comité Zwartewaterland van Open Monumentendag 2023 een heus succes maken! Informatie over het programma is nog niet bekend.

Open Monumentendag 2023 in Kampen

Broederpoort Kampen
Broederpoort Kampen

Tijdens het tweede weekend van september bezoek je verschillende monumenten en musea in de binnenstad van Kampen én daarbuiten gratis. Het programma volgt later, maar er is van alles te doen voor klein en groot!

Open Monumentendag 2023 in Zutphen

Luisteren naar muziek, een rondleiding volgen of een expositie bekijken? De keuze is reuze tijdens de Open Monumentendag 2023 in Zutphen. Naast deze activiteiten kun je op 9 en 10 september 2023 ook musea, kerken en andere bijzondere gebouwen bekijken. Wil je weten wat er nog meer te doen is? Het programma staat binnenkort op de website.

Open Monumentendag 2023 in Zwolle

Dit jaar vindt, voor het eerst, de landelijke publieksopening van Open Monumentendag in Zwolle plaats. Op vrijdag 8 september wordt het een groot feest in de binnenstad van Zwolle. Deze grandioze opening wil je niet missen!

Open Monumentendag Zwolle
Open Monumentendag Zwolle

Wandelen of fietsen langs de monumenten in Zwolle? Met twee fietsroutes en een wandelroute die zijn uitgezet voor de Open Monumentendag 2023 weet je zeker dat je geen monument mist! Thuis alvast een kijkje nemen? Op de website vind je een overzicht van alle monumenten én kun je van zes monumenten het interieur bekijken met een 360° tour!

Dus, zet de data in je agenda, houd de websites van de verschillende Hanzesteden goed in de gaten en kijk je ogen uit tijdens de Nationale Monumentendag 2023!