Kunst & Cultuur

Interactieve musea in de Hanzesteden

  • Leestijd 4 minuten
  • 2760 x bekeken

Lees hier over

20 topmusea in Hanzesteden

Denk jij bij musea aan stoffige vitrines, lange teksten of saaie onderwerpen? De interactieve musea in de Hanzesteden bewijzen dat een dagje cultuur snuiven absoluut niet saai hoeft te zijn! Reis door de tijd en leer van alles over de Hanzesteden.

ANNO Stadsmuseum Zwolle

Voor zowel de echte blauwvingers als niet Zwollenaren is ANNO Stadsmuseum Zwolle een must-visit. Hier leer je alles over de rijke geschiedenis van de Hanzestad. Met augmented reality komt het museum tot leven. In iedere kamer van het museum scan je een QR code. Er verschijnt dan een persoon wordt op je telefoon die een verhaal vertelt. Archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief komen hier allemaal samen. Geen hoekje in het ANNO is onbenut gelaten om je de cultuur en geschiedenis van deze bijzondere Hanzestad te laten beleven.

Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Wie houdt er niet van de geur van versgebakken brood? In Hattem neemt het Nederlands Bakkerijmuseum je mee op een heerlijke reis door de tijd. Van traditionele broden tot heerlijk Hollands banket, hier leer je alles over de geschiedenis van het bakken. Het interactieve museum bevindt zich in vier monumentale panden, verbonden door een mysterieuze tunnel. Kijk hoe de bakkers te werk gaan, voel het meel tussen je vingers en proef de resultaten van eeuwenoud vakmanschap. Als afsluiting van je bezoek aan dit museum loop je nog even binnen bij de poffertjessalon. Hier zie je de bakkers aan het werk en eet je poffertjes uit grootmoeders tijd.

Voor de kinderen is het hier iedere zaterdag feest. Zij krijgen dan de kans om hun eigen koek te bakken en leren de kneepjes van het bakkersvak. Een smakelijke herinnering aan het bezoek!

Nederlands Bakkerijmuseum
Nederlands Bakkerijmuseum

Het Bottermuseum Elburg

Bij een bezoek aan de schilderachtige Hanzestad Elburg mag een tripje naar het Bottermuseum niet ontbreken. Het museum, gevestigd in de oude visafslag, geeft je een kijkje in het leven van de vissers op de Zuiderzee.

Dankzij de interactieve tentoonstellingen en de mogelijkheid om aan boord van een echte botter te stappen, kom je alles te weten over de botterbouw, visserij en het harde leven op zee. Je mag hier ook zelf de handen uit de mouwen steken! Zo krijg je de unieke kans om te 'breeuwen'. Dit is een oud ambacht waarbij de naden tussen de planken van een schip waterdicht worden gemaakt. Een interactieve ervaring die je niet snel vergeet!

Speelgoedmuseum Deventer

Met meer dan 14.000 speeltjes heeft het Speelgoedmuseum de grootste speelgoedcollectie van Nederland. Van teddyberen tot poppen en van treinen tot robots, de speelgoedkist in dit interactieve museum in Deventer is enorm! Denk jij al terug aan jouw kindertijd?

Maar het blijft niet alleen bij kijken; ook voor kinderen is hier van alles te doen en te beleven. Zo kunnen kinderen (en volwassenen) hun creativiteit de vrije loop laten in de Werkkamer. Als het zonnetje schijnt, is de buitenspeelroute van het Speelgoedmuseum een absolute must-do. Deze unieke route combineert oude en nieuwe spelletjes en voert je door het prachtige historische stadscentrum van Deventer. Het is een heerlijke manier om te genieten van spelplezier én het indrukwekkende Hanzeverleden.

Speelgoedmuseum Deventer
Speelgoedmuseum Deventer

Het Palingmuseum Harderwijk

De paling is niet zomaar een vis voor de Hanzestad Harderwijk; het is een symbool van het rijke maritieme erfgoed van de stad. Deze vissen hebben door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de cultuur en economie van deze charmante havenstad. Het Palingmuseum nodigt je uit om dit bijzondere verhaal te ontdekken, van de boeiende levenscyclus van de paling tot de kunst van de palingvangst. Stap binnen en duik in de Harderwijks visserijgeschiedenis.

Palingmuseum
Palingmuseum

Interactieve displays en tentoonstellingen maken het mogelijk om te zien, voelen en soms zelfs ruiken hoe deze mysterieuze vissen leven. Volg een demonstratie fileren, bekijk een animatiefilm over de vis en rook zelf de paling in een game!

Mosterdmuseum Doesburg

Van de ene Hanzestad-specialiteit naar de andere: bezoek het Mosterdmuseum in Doesburg! De mosterdfabriek verrijkt de stad al sinds 1457. Meer dan 500 jaar later is de mosterd van Gosen Momme, de oprichter van de fabriek, nog altijd even geliefd. De zogenoemde ‘boerenmosterd’ wordt hier dan ook nog altijd op de ouderwetse werkwijze gemaakt! In het Mosterdmuseum leer je alles over de ambacht. Bewonder de oude mosterdmolens en aanschouw hoe de mosterd wordt bereid. En je krijgt uiteraard ook de kans om de Doesburgse specialiteit te proeven!

Mosterdmuseum Doesburg
Mosterdmuseum Doesburg

Nog meer weten over de Hanzesteden?

Leer de verschillende steden en hun geschiedenis kennen in de vierdelige podcastserie waarin aan de hand van vier thema’s niet alleen de geschiedenis van de Hanzesteden aan bod komt, maar ook verhalen van bewoners van de steden en grappige anekdotes en weetjes. Luister de podcasts hier.