evenement

In de trein en op het station tijdens 24-uur Hanze!

wanneer
14 okt 2023
plaats
Zwolle
11:00 - 19:00

Hoe beleef je de Hanze het allerbeste tijdens 24 uur Hanze? Natuurlijk met de trein! Helemaal in het thema van het 800 jaar oude Hanzeverbond verbindt NS op zaterdag 14 oktober de drie Hanzesteden Zwolle, Deventer en Zutphen op unieke wijze met elkaar. Die dag wordt 24 uur lang het Hanzejaar gevierd en in elke deelnemende Hanzestad is er van alles te doen en te beleven. De trein verbindt de steden op duurzame wijze met elkaar, zodat je in elke stad het Hanzejaar kunt beleven. Op de stations treedt de Stationspianist op en in de trein tussen de drie steden word je verrast door jonge theatermakers, spoken word, portrettekenen en dans. Reis je mee?

Stationspianist Hans Jansen
Zanger en pianist Hans Jansen ging buiten zijn weten om viral als “stationspianist”. Daarna leerden mensen hem kennen van “De dag van de stationspiano”, waar hij op 1 dag alle stationspiano’s van Nederland bespeelde.

Tijdens de 24 uur Hanze gaat Hans in Zwolle, Deventer & Zutphen op zoek naar de verbinding. Waarom reizen mensen, welke muziek hoort daarbij? Met zijn spel en zang tovert hij de anonimiteit van het station om tot warme luisterplek en neemt jullie mee in muziek, verhalen en ontmoetingen.

Wanneer

-

Locatie

Station Zwolle, Deventer & Zutphen

Zijn lievelingsnummers komen aan bod, maar ook die van de reizigers. Of het nu inspirerende liedjes zijn, troostende nummers of gewoon guilty pleasures. Hans is benieuwd naar alles wat muziek is, en voor mensen betekent. Vraag je nummer aan bij Hans op één van deze stations!

Je vindt Hans op de volgende tijdstippen in de verschillende steden:

  • Zwolle 11.00 – 12.30 uur
  • Deventer 14.00 – 15.30 uur
  • Zutphen 17.00 – 18.30 uur
Foto: Stefan Lucassen
Foto: Stefan Lucassen

Please Relax in de trein
Tijdens 24-uur Hanze nemen jongeren het heft in eigen hand en laten zij van zich horen tijdens het manifest Please Relax. Dit theatrale manifest over klimaatverandering confronteert je met de vraag wie schuld heeft aan de klimaatcrisis en probeert je tegelijkertijd gerust te stellen. Op zaterdag 14 oktober kan je Please Relax maar liefst 6 keer meemaken tijdens je treinrit. Je vindt hen tussen 16:15 uur en 18:45 uur in verschillende treincoupés op het traject tussen Zutphen en Zwolle.

Speelschema Theaterschip:

  • 1x spelen in de trein van 16:15 – 16:23 van Deventer naar Zutphen
  • 2x spelen in de trein van 16:33 – 17:10 van Zutphen naar Zwolle
  • 2x spelen in de trein van 17:50 – 18:26 van Zwolle naar Zutphen
  • 1x spelen in de trein van 18:33 – 18:45 van Zutphen naar Deventer

Poëzie en dans
Benjamin Fro is een dichter/spoken word artist. Tijdens 24 uur Hanze draagt hij korte gedichten voor die gaat over de Hanzesteden en het Hanze DNA. Danser Max van Aarssen laat door middel van dans zien hoe de Hanzekenmerken zoals lef, ondernemerschap en samenwerking anno 2023 nog steeds leven.

  • Tussen 11 en 15 uur treden zij meerdere keren per uur op in de trein tussen Zwolle, Deventer en Zutphen.

Portrettekenen
Portrettekenares Mirjam Tiggelhoven legt de Hanzenaren van nu vast op papier. In zo’n 10 minuten schetst zij een portret van reizigers.

  • Zij is tussen 11 en 15 uur te vinden in de trein tussen Zwolle, Deventer en Zutphen.