evenement

Dickens Festijn in Deventer 2024

wanneer
12 - 14 dec 2024
plaats
Deventer

De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft voor de 31e keer in volle glorie op zaterdag 14 en zondag 15 december 2024 in Deventer. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken.

Oude karakters, nieuwe gezichten
Na meer dan 25 trouwe jaren is de vorige Queen (Bep Spa) afgezwaaid. Een nieuwe Queen (Sandra Nieland) heeft de troon bestegen. Zij zal plichtsgetrouw met net zo veel charme het volk toezwaaien zowel vanuit haar residentie als vanuit de vernieuwde koets. Een persoonswisseling vindt ook plaats bij de enige persoon waarvoor het allemaal te druk is en die ook weinig zin heeft in de komende kerstdagen, Ebenezer Scrooge. Vanaf praktisch het begin van het Dickens Festijn in Deventer is hij (Loek van Voorst) er al bij. Een nieuw persoon (Wessel Lindeboom) maar zijn karakter in een oud jasje.

Voor het eerst in de geschiedenis van het Dickens Festijn komt Charles Dickens naar Deventer toe. Hij loopt rond bij de Bergkerk of in de buurt van Queen Victoria, zij was immers groot fan van hem.

Wanneer

-
-
-

Locatie

Bergkwartier Deventer

Toegang en wachtrij
Het Dickens Festijn is beide dagen van 11.00-17.00 uur en wordt jaarlijks bezocht door ruim 125.000 bezoekers. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang die kan oplopen tot 1,5 uur. Toegang is alleen mogelijk via de Keizerstraat t.h.v. de Schouwburg. Bezoekers worden vanaf hier naar de ingang (t.h.v. de Walstraat) geleid.

Het Bergkwartier is gelegen in het centrum van Deventer. Het festijn vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat. De geuren van punch en gepofte kastanjes, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het sfeervolle decor.

Volop theater en muziek
Deftige heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur en kantoorklerken snellen zich vooruit. Zwervers bedelen, boefjes stelen, kinderen zingen en handwerkers demonstreren hun ambacht. Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria in haar draagkoets passeert.

Het Dickens Festijn is jaarlijks een groot succes en is één van de beeldbepalende evenementen van de Provincie Overijssel. Het Dickens Festijn in Deventer onderscheidt zich door het groot aantal optredens van acteurs en toneelspelers, van jong tot oud, koren, zangers en muzikanten en door de deelname van bewoners en ondernemers uit het Bergkwartier. U komt de acteurs en figuranten vooral op straat tegen, maar ook achter ramen of soms hoog op een dak. Dit alles maakt het festijn tot één groot ‘living outdoor- theatre’.

Daarnaast is er beide dagen de populaire ‘Sing Along’ in de Bergkerk, waarbij alle deelnemers van 17.30 tot 17.45 uur samenkomen en ook bezoekers welkom zijn om de dag zingend af te sluiten.

Dickens Walk
Naast het Dickens Festijn is de audio-tour ‘Dickens Walk’ van 6 t/m 30 december weer al wandelend te beluisteren. Ervaar de boeken van Charles Dickens op eigen gelegenheid via een audio-tour. Luisteraars worden aan de hand van maar liefst 18 scénes, uitgebeeld op schilderachtige foto’s, meegenomen langs een selectie boeken van Charles Dickens in het sfeervolle Bergkwartier. De audio-tour is gemaakt in samenwerking met vele betrokken partijen rondom het Dickens Festijn, zoals het Theaterschip, Volksonderwijs, LaTalenTia en fotograaf Charles Niël. Let op: tijdens het Dickens Festijn op 16 en 17 december is de audio-tour niet beschikbaar i.v.m. de drukte.

Deventer Kerststad
Met de betoverende lichtjes is de verlichte binnenstad al een beleving op zich. Op donderdagavond 14 december is er tot 21.00 uur in de Walstraat en Golstraat de Lichtjes Koopavond. Daarnaast staat Deventer tijdens en rondom het Dickens Festijn in het teken van kerst met vele andere activiteiten; waaronder de lichtjesroute, een interactieve kerststal, kerstconcerten, de kerstmarkt in de Grote of Lebuinuskerk en (kerst)markten op de Brink en het Grote Kerkhof.

Openbaar vervoer en parkeren Deventer is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het NS- en busstation Deventer is het slechts 3 minuten lopen naar het centrum. Het Dickens Festijn begint al op het NS station. Bezoekers aan het festijn worden verwelkomd door Christmas Carol Singers en Dickens-acteurs uit de beroemde boeken van Charles Dickens. Plan uw reis vooraf via de NS-Reisplanner of via www.ns.nl, of tel. 0900-9292.

Speciaal voor het Dickens Festijn is een pendeldienst ingesteld. Indien u met de auto komt, komende vanaf de A1, volgt u de borden naar een extra parkeerterrein, inclusief busvervoer naar het centrum. De pendelbussen rijden op 16 en 17 december van 8.30-18.30 uur (€16,- per auto).

Extra invalidenparkeerplaatsen vindt u op het Pothoofd. Daarnaast kun u in de Deventer binnenstad onder meer parkeren in de Centrumgarage (Op de Keizer 1, achter de HEMA, 24 uur per dag open). Voor meer parkeerplaatsen rondom het centrum: volg de parkeerroute. Gratis parkeerplekken zijn beschikbaar op het Saxion parkeerterrein, Berkelweg 1.

Fietsen kunnen gratis en bewaakt gestald worden bij het NS-station en de fietsenstallingen Op de Keizer (achter de HEMA) geopend van 8.45 tot 17.30 uur. Daarnaast kunnen fietsen onbewaakt gestald worden aan de het Lamme van Dieseplein, Gedempte Gracht en bij de Leeuwenbrug.

Organisatie
Het Dickens Festijn wordt georganiseerd door Events dEVENTer in samenwerking met ondernemers en bewoners in het Bergkwartier, in het bijzonder de familie Strik. Het festijn is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Nederlandse Spoorwegen, hoofdsponsor NV Bergkwartier en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad.

Meer informatie: www.dickensfestijn.nl

Foto: Sander Korvemaker en Jaap Schuurman