Lekker actief

HanzeroutesHanzeroutes - leuke fietsroutes in Nederland

De mooiste Hanzeroutes

Combineer historie, cultuur en hoogwaardige horeca tijdens het fietsen van een bijzondere Hanzeroute. Deze vind je in alle afstanden. Zo bewonder je de historische bedevaartsplaats Hasselt tijdens een 40 km lange fietstocht. Deze Hanzeroute brengt je langs het Oude Stadhuis van Hasselt, het dorpje Sint-Jansklooster en het Zwarte Water. Ook Hanzerondje Zutphen is zeker de moeite waard! Ondanks dat deze fietsroute langs Zutphen maar liefst 53 km is, profiteer je wel van tal van bezienswaardigheden onderweg. Naast het karakteristieke centrum van Zutphen spot je diverse kastelen, zoals Kasteel Reuversweerd en Kasteel Vorden. Na afloop plof je neer op een gezellig terrasje in Zutphen.

Fietsroutes in Nederland
Fietsroutes in Nederland

En wat dacht je van rondje Deventer fietsen? Tijdens deze fietsroute langs Deventer bewonder je prachtige vergezichten, statige landgoederen en knusse dorpjes. In totaal is deze fietsroute 41,7 km lang. Ook rondje Zwolle is bij vele fietsers populair. Dat is niet voor niets! Je ontdekt deze Hanzestad dan namelijk vanaf een andere kant, via het buitengebied. Fiets bijvoorbeeld langs rivieren de IJssel en de Vecht. Het voordeel is dat het gezellige centrum nooit ver weg is.

Ontdek de historie tijdens de Hanzefietsroute

Een wel héél bijzondere fietsroute is de Hanzefietsroute. De gehele route is maar liefst 3000 km en komt tevens langs Duitse Hanzesteden. Natuurlijk deel je de Hanzefietsroute gemakkelijk op! In Nederland strekt deze fietsroute zich uit vanaf Hasselt via Kampen, Hattem, Zwolle, Deventer en Zutphen naar Doesburg. Verleng je route met verschillende Hanzesteden in het zuiden van Nederland of diverse Friese, Drentse en Groningse Hanzesteden. Plan een meerdaagse trip en overnacht in comfortabele hotels of B&B’s. Zó kun je er weer fris en fruitig tegenaan!

Fietsroute: Hanzesteden langs de IJssel

Fietsroute in Hattem
Fietsroute in Hattem

Wat is er nou mooier om verschillende Hanzesteden in één fietsroute te ontdekken? Dat doe je tijdens een fietsroute naar de Hanzesteden langs de IJssel. Bewonder bijvoorbeeld Zwolle en Hattem. “Beleef de IJssel Wijhe - Zwolle” is een fietsroute van 47,2 km die je langs de uiterwaarden van de IJssel brengt. Daarnaast maak je gemakkelijk uitstapjes naar de gezellige binnensteden van Zwolle en Hattem. Nog een pluspunt: je steekt de IJssel over met zowel een autoveer (Wijhe) als een fiets/voetveer (Zalk). Nog een mooie fietsroute in Nederland is het Hanzerondje Hasselt - Zwolle. Ondanks dat deze 26,5 km lange fietstocht niet langs de IJssel gaat, aanschouw je een afwisselend rivierenlandschap, met als kers op de taart: het fotogenieke Hasselt.

Niet 2 maar 3 Hanzesteden in één? Fiets dan van cultureel Doesburg, via dé torenstad Zutphen naar het gezellige Deventer. De 53,2 km ligt voornamelijk langs de meanderende IJssel, waardoor deze mooie fietsroute in Nederland makkelijk te volgen is. Voor de sportievelingen is er de “Hanze Held” fietstocht van maar liefst 108 km. Deze brengt je van het pittoreske Hattem, via de Veluwse bossen en heide naar Hanzestad Harderwijk. Daarna vervolg je je weg langs het Veluwemeer naar de vissersstad en tevens Hanzestad: Elburg. Het laatste gedeelte gaat onderlangs Kampen, waardoor je die stad ook nog makkelijk meepakt!

Fietsroute van Zwolle naar Kampen

De fietsroute van Zwolle naar Kampen is perfect voor een middagje. Deze fietsroute in Nederland is namelijk zo’n 44,5 km. Slinger langs rivier de IJssel richting Kampen en ga daar bijvoorbeeld lunchen. Of bezoek het Stedelijk Museum Kampen. Vervolg je weg via het knusse dorpje Zalk naar het centrum van Zwolle. Het is eveneens mogelijk om nét voor de IJsselbrug door te fietsen naar schilderachtig Hattem, waar je in no-time bent. Hier vind je mooie bezienswaardigheden zoals de Dijkpoort en het Anton Pieck Museum. In de zomermaanden kun je Veerpont 't Kleine Veer nemen naar Zwolle-Zuid. Uiteraard ben je dan ook snel in de bruisende binnenstad.

Fietsroute in Kampen
Fietsroute in Kampen

Fietsroute van Kampen naar Elburg

Wanneer je een fietsroute van Kampen naar Elburg zoekt, kun je meerdere kanten op! Je kunt vanuit Kampen via de Roggebotsluis en Flevoland naar Elburg fietsen, maar ook de andere kant van het Drontermeer is de moeite waard. Begin je fietstocht bij Het Reevediep. Deze nieuwe waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer is een paradijs voor fietsers. Ondertussen spot je tal van bijzondere vogels en planten. Vervolg je weg via de Reevesluis en Flevoland of kies voor de fietsroute langs Noordeinde. Via een lange dijk bereik je het altijd gezellige Elburg. Bewonder de oude stadsmuur, breng een bezoekje aan Museum Elburg en ga culinair genieten!

Mooie fietsroutes in Nederland? Bezoek de Hanzesteden!

Dus, ben je op zoek naar een mooie fietsroute in Nederland? Kies dan voor een toffe Hanzeroute. Dan ontdek je een prachtige historische stad vol historie en cultuur, terwijl de natuur nooit ver weg is. Welke Hanzestad staat bovenaan jouw lijstje?