Dagje weg

Culturele activiteiten in Harderwijk

  • Leestijd 2 minuten
  • 5661 x bekeken

Houd je van theater, musea en goede films? Dan ben je in Hanzestad Harderwijk op de juiste plek! Een culturele dag in Harderwijk is zo gevuld met allerlei bezienswaardigheden. Wat is er te doen in deze Hanzestad?

Catharina Kapel

De Catharinakapel is gebouwd in 1502 als kapel voor de zuster van het Sint-Catharinaklooster. Het had vervolgens verschillende functies, tot het mooie gebouw in 1911-1912 werd gerestaureerd en gewijd tot parochiekerk.

De gebrandschilderde ramen dateren van die tijd. Nu zorgt Kunstcentrum Catharinakapel dat je hier kunt genieten van kleinschalige culturele activiteiten op het gebied van theater, film, muziek en beeldende kunst.
Waar: Klooster 1

Ontdek Harderwijk in het Stadsmuseum

Het stadsmuseum is een verrassende bezienswaardigheid dat het verhaal van Harderwijk verteld. Er zijn tentoonstellingen, (verkoop) exposities, en tijdelijke exposities op het gebied van kunst, historie of een actueel thema. Bezoek ook even de museumwinkel en de binnentuin en drink een heerlijke kop koffie in het gezellige Cultuurcafé.

Geniet van topvoorstellingen in Theater Harderwijk

Van toneel tot cabaret en van muziek tot kleinkunst. Bij Theater Harderwijk kunnen cultuurliefhebbers terecht voor tientallen voorstellingen uit allerlei genres. Het biedt een gevarieerd programma voor jong en oud. Het theater biedt ook een podium voor amateurgezelschappen uit Harderwijk en omgeving.

Films in een historische setting

Zak onderuit in het Filmhuis

In Harderwijk is niet zomaar een filmhuis. Dit filmhuis is een bezienswaardigheid op zich: het is namelijk gevestigd in de Catharinakapel aan het Kloosterplein. Sinds 1987 doet deze dubbelkerk dienst als kunstcentrum met exposities, muziekuitvoeringen en film- en toneelvoorstellingen. In de kapel kan overigens nog getrouwd worden.

Muziekpodium Estrado

Muziekpodium Estrado heeft een gezellig muziekcafé voor kleinere, intieme concerten en voordrachten. Dit muziekpodium heeft een prachtige vernieuwde concertzaal.

Op het hoofdpodium staan diverse bands, lokale helden maar ook internationaal bekende artiesten. Alle genres passeren de revue; van jazz tot folk, van pop tot rock, van Spaanse gitaren tot gevoelige violen en enerverende djembé's.
Waar: Parkweg 3

Bezoek Het Palingmuseum

In Harderwijk is het eerste palingmuseum van Nederland geopend. Het Palingmuseum biedt je een kijkje in het ambacht van de palingrokers. In het Palingmuseum leer je meer over de vangst van paling, de Harderwijkse visserijgeschiedenis, techniek van het roken en nog veel meer.

Harderwijk verdient niet alleen een bezoek vanwege de cultuur. Er zijn ook heerlijke restaurants, leuke winkels en je kunt er prachtig wandelen en fietsen. Maak bijvoorbeeld een fietsroute over de Noord-Veluwe.