Dagje weg

Culturele activiteiten in Hasselt

  • Leestijd 4 minuten
  • 13524 x bekeken

Hasselt heeft een rijke geschiedenis en dat is te zien aan de hoeveelheid culturele bezienswaardigheden. De historische binnenstad en de omgeving hebben verrassend veel te bieden. Geef je ogen goed de kost - in Hanzestad Hasselt ligt de geschiedenis op straat.

Bedevaartsplaats

Hasselt is een van de Nederlandse Hanzesteden. En terecht. Het zou zomaar de prijs voor de mooiste binnenstad van Nederland kunnen winnen. Bovendien is het één van de oudste bedevaartsplaatsen van Nederland en maakt Hasselt onderdeel uit van de beroemde pelgrimsroute Saintiago de Compostella. Maar dat is nog lang niet alles. Wat is er allemaal te doen in Hanzestad Hasselt?

Klimmen in de Grote of Sint-Stefanuskerk

Fier steekt bij boven de Hanzestad uit: de Grote of Sint-Stefanuskerk. Deze kerk tikt met gemak een leeftijd van 600 aan. Niet helemaal zonder hulp: door onder andere brand, bombardementen en beschietingen, is de kerk regelmatig gerestaureerd.

Heb je zin in een korte klim? Op afspraak kan de toren beklommen worden. Geniet van een waanzinnig uitzicht, maar de binnenkant is overigens minstens net zo mooi. Tip: blijf even staan bij de verschillende middeleeuwse muurschilderingen die nog in tact zijn.

Graan malen in Molen De Zwaluw

Nederlands trots: molens. De molen van Hasselt, genaamd De Zwaluw, is omstreeks 1784 gebouwd aan de rand van de stad. Het is een achtkantige bovenkruier op een bakstenen onderstuk. Wil je een kijkje nemen in de molen? Dat kan! Elke zaterdag is de molen geopend van 13:00 tot 16:00 uur. Daarnaast zijn er vele activiteiten in molen De Zwaluw.

Kennis opdoen in de kalkovens van Hasselt

De kalkbranderij hoort tot de oudste industriële bedrijfstak in Hasselt. De gerestaureerde kalkovens zijn nu een uniek industrieel monument: ze tonen de geschiedenis van vier eeuwen kalkbranden in Hasselt. Een niet te missen bezienswaardigheid in Hasselt, dus!

Bezoek je de kalkovens dan krijg je een inspirerende kijk in het productieproces. Ontdek de unieke gebruiksvoorwerpen en machines en bekijk foto’s en een videopresentatie. Geopend van maandag t/m vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur

Oude Stadhuis Hasselt

Dit laatgotische pand uit 1550 behoort tot de oudste raadhuizen in Nederland. Het interieur is bijzonder gaaf bewaard gebleven. Er is een sfeervolle trouwzaal met schilderijen uit de 17e eeuw en een antieke wapencollectie met haakbussen, morgensterren en hellebaarden.

Het pand doet dienst als centrum voor cultuur, historie en toerisme en is gratis toegankelijk. De vrijwilligers van het Toeristisch Informatiepunt (TIP) voorzien de bezoekers van een gastvrije ontvangst en informatie.
Waar: Markt 1

Geschiedenis opsnuiven bij de Stenendijk

De Stenendijk is de laatste gemetselde zeewering die nog is overgebleven in Nederland. Een unieke bezienswaardigheid dus! De dijk is een kilometer lang en loopt van korenmolen De Zwaluw tot Gemaal Streukelerzijl. De historische zeewering is een rijksmonument en werd in 1982 gerestaureerd.
Waar: Stenendijk, 8061 HP, Hasselt (start bij Molen De Zwaluw)

Ontspannen in Van Stolkpark

Waan je even in Engeland; het Van Stolkpark is in de 19e eeuw aangelegd en is een wandelpark in Engelse landschapsstijl. Al wandelend ontdek je veel verschillende bomen en struiken. Neem plaats in het gras of op één van de bankjes, ontspan en laat alle indrukken van Hanzestad Hasselt op je inwerken. Er zijn twee ingangen: bij de Enkpoort en Van der Vechtlaan. Vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Slenter langs de grachtengordel

Bruggen, kades en sluizen - ze zijn in Hasselt opmerkelijk gaaf bewaard gebleven. Slenter langs de grachtengordel en kijk ook eens naar boven. Op verschillende panden aan de grachten en in het centrum zitten nog oude gevelstenen en mooie versieringen.

Wil je niet langs de grachten lopen, maar liever de stad vanaf het water bewonderen? Boek dan een rondvaart door de grachten.

En na de bezienswaardigheden …

Het wemelt van de culturele bezienswaardigheden in Hasselt. De stad telt meer dan 70 rijksmonumenten, staat vol prachtig gerestaureerde panden en wemelt van de leuke inkijkjes. Bezoek ook eens het Oude Stadhuis van Hasselt, de Rooms Katholieke Kerk, het Heilige Geestgasthuis, het geboortehuis van Kiliaen van Rensselaer. En wat doe je na het bezichtigen van alle bezienswaardigheden in Hasselt? Juist, tijd voor een hapje en drankje bij één van de leuke restaurants.