Verrassende routes

Dit zijn de mooiste wandelroutes in Hasselt

  • Leestijd 4 minuten
  • 22267 x bekeken

Hasselt telt ruim 70 rijksmonumenten en is sinds 1982 een beschermd stadsgezicht. Bovendien kent het een rijk verleden als Hanzestad, vestingstad en bedevaartsplaats. Genoeg redenen om een stadswandeling te maken en Hasselt op een andere manier te bekijken. Ook de omgeving van deze stad is zeer de moeite waard. Welke wandelroutes moeten op je bucket-list?

Hanzestadswandeling Hasselt

Wandelen in Hasselt betekent geschiedenis op elke hoek van straat. Terwijl je door de gezellige straten en langs de sfeervolle grachten loopt, vertelt de gids je prachtige verhalen uit een ver en minder ver verleden. De stadswandeling duurt ongeveer een uur en neemt je mee naar alle hoogtepunten van deze Hanzestad.

Geurwandeling door Hasselt

Door het lopen van de geurwandeling en het ruiken aan kruiden en bloemenextracten ontdekken toeristen en inwoners een stukje geschiedenis van Hanzestad Hasselt. Zo kun je kennismaken met geuren zoals turf (brandstof), buskruit (daarmee werd geschoten), wierrook (kerk), teer en hout (scheepsbouw), hooi (stadsboerderijen), schelpenkalk (kalkbranderij) en meer. De wandeling staat beschreven in een gedetailleerde gids met een routekaart en geurzakjes. Een bijzondere manier voor jong en oud om door middel van geuren de geschiedenis van Hasselt beleven. De geurwandeling kost 9,50 euro en is verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt, ’t Suikerhoekje en Lokaal 5 in Hasselt en bij Van de Velde in de Broeren te Zwolle.

Bedevaartspad Hasselt

Wandel samen met Peregrinus van Barmentlo het Bedevaartspad in Hanzestad Hasselt. Peregrinus vestigde zich eind 15e eeuw aan de Hoogstraat als één van de eerste boekdrukkers van Nederland. Met de wandeling ga je zwervend door de straten van Hasselt en stuit je op de Heilige Sint Stephanuskerk, de kapel en vele andere bijzondere gebouwen en wetenswaardigheden! Wandel je mee?

Bedevaartspad Hasselt
Bedevaartspad Hasselt

Christoffelpad Hasselt

Wandel onder bescherming van Christoffel door een eeuwenoud landschap. Een meerdaagse tocht met mystieke plekken, religieuze symbolen, oer-Hollandse dijken, middeleeuwse en moderne polders, rietvelden, landgoederen, bossen, moeras en rivieren. Meer dan veertig afwisselende kilometers door IJsseldelta, Weerribben-Wieden en het Hoge Land van Vollenhove met vier sfeervolle plaatsen als tussenstop. Meer info over het Christoffelpad

Christoffelpad
Christoffelpad

Rondom het Bastion

De wandeling Rondom het Bastion neemt je ook mee terug naar het verleden, maar dan specifiek naar het verleden als vestingstad. Ga op ontdekkingstocht langs de vestingwerken en laat je verrassen door de geschiedenis van het laatste stadspoortje van Hasselt, de grootste collectie haakbussen van Nederland en de belegering door de buursteden Zwolle en Kampen. De wandeling duurt ongeveer twee uur.

Traject Kampen-Hasselt

Heerlijk uitwaaien, wandelen over de kronkelende dijkjes en eindeloos ver kijken over de oudste polder van Nederland. De IJsseldelta is enorm gevarieerd qua landschap, maar ook wat betreft flora en fauna. De wandelroute Traject Kampen-Hasselt brengt natuurlijk ook een bezoek aan de Hanzesteden Kampen en Hasselt, waar de cultuurhistorie een kijkje waard is.

Pelgrimspad Uithuizen-Hasselt

Deze lange wandelroute van maar liefst 208 kilometer is een unieke pelgrimstocht van Uithuizen naar Hasselt met aansluiting op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het Jacobsmonument voor de kerk in Uithuizen is het startpunt van deze eeuwenoude tocht naar het Overijsselse Hasselt. De verkoopadressen van het routeboekje zijn te vinden op de website van het Jacobspad. Natuurlijk kun je deze wandelroute ook in etappes wandelen, maar je kunt ook heerlijk overnachten in Overijssel op één van de vijfsterrencampings. Of kies een bijzondere overnachtingen, zoals een sterrenkubus.

Wandelen onder leiding van een gids

Niet alleen Hasselt is de moeite waard voor een bezoek, ook Hanzesteden als Kampen en Deventer kennen een rijke historie en mooie omgeving. Breng dan ook aan deze steden een bezoek en blijf overnachten in het gezellige Oosten! Onder leiding van een gids is natuurlijk altijd een leuke optie.