Dit zijn de mooiste wandelroutes in Deventer

  • Leestijd 3 minuten
  • 57874 x bekeken

Hier lees je over

Deze stad staat bekend om haar koek en de grootste boekenmarkt van Europa, maar verdient ook een medaille als het gaat om leuke wandelroutes. Een wandeling door Hanzestad Deventer is een bijzondere ervaring, net als de prachtige omgeving. Waai lekker uit en geniet; deze wandelroutes wil je een keer lopen.

Stadswandeling Deventer

Elke woensdag- en zaterdagmiddag kun je een stadswandeling lopen met een gids. Die laat je de mooiste bezienswaardigheden zien en vertelt alles over de bijzondere historische plekken van Deventer. Je kunt ook bij VVV Deventer diverse wandelroutes door de binnenstad vinden, terwijl groepen een eigen stadsgids kunnen reserveren. Zo is er een speurtocht voor volwassenen, maar ook de wandelroutes Hanzespeurneus (voor kinderen!) en Handel & Wandel Bergkwartier en de Brink zijn de moeite waard.

Wandelgebied Hassinkbos

Het Hassinkbos is een natuurgebied even buiten Deventer. Wandel door het bos, ontdek uiteenlopende plantensoorten en sta stil bij de ruïnes van het oude landhuis. Je wandelt tussen grote berken en eiken, die overleven op de voedselarme zandgrond van het bos. Hier kun je ook wandelen met GPS.

Wandelgebied Vogeleiland

Het mooie stadspark van Deventer, het Rijsterborgherpark, is ook een wandeling waard. Vooral het Vogeleiland, met vele diersoorten en sfeervolle horeca, is een aanrader. Leuk: het park is erg afwisselend, ook qua hoogteverschillen.

Foto's ^: Jaap Schuurman

Wandelroute landgoed Dorth

Landgoed Dorth ligt bij Harfsen, ten zuidoosten van Deventer. Deze wandelroute is erg leuk voor een dagje weg met het gezin. Imposante beukenlanen, waterpartijen en een kasteeltuin wisselen elkaar af. De wandelroute is gemarkeerd met rode pijltjes en is zo’n 3 kilometer. Het startpunt is het parkeerterrein van het landgoed in het verlengde van de Jufferdijk.

Rondom Deventer zijn meerdere bewegwijzerde wandelroutes uitgezet, zoals wandelingen over landgoederen van St. IJssellandschap. Deze routes variëren van twee tot zes kilometer en voeren door uitgestrekte bosgebieden, uiterwaarden van de IJssel en over landgoederen. Je hoort het al: Deventer kent een heus wandelnetwerk waar iedere wandelaar zich dagen – wat zeggen we: weken – kan vermaken!

Podwalk 'Het Verhaal van Nederland' in Deventer

De ‘Het Verhaal van Nederland podwalks’ zijn 10 wandelverhalen verspreid over heel Nederland. De podwalks zijn te beluisteren via de podwalks app Het Verhaal van Nederland. De app is gratis te downloaden. De Hanzestad Deventer is één van de tien locaties. Verteller Daan Schuurmans neemt je op locatie via een audiotour mee door de tijd. De historische wandelingen zijn ontwikkeld als gps-gestuurde audio tours. Door middel van gps-punten wordt het verhaal aan elkaar geknoopt. Stap zelf in het verhaal van Nederland met een podwalk en wandel met Daan Schuurmans door de geschiedenis (het Verhaal van Nederland podwalks app is mede mogelijk gemaakt door NPO Innovatie).

Alle informatie over de podwalks

Rondje Deventer

Deventer is nog zo'n Hanzestad zoals Hanzesteden bedoeld waren: een bruisende stad met haar gezicht naar het water. In dit geval, volgens menigeen de mooiste rivier van de wereld, de IJssel. Ontdek deze prachtige 1250-jarige stad tijdens het Rondje Deventer. Het boekje Rondje Deventer is voor een eendaagse wandeling van 34,5 km.

TIP: De wandelroute genaamd Sallandpad komt ook langs de historische Hanzestad Deventer. Het Sallandpad is een meerdaagse wandelroute van 130 km.