Dagje weg

5 x genieten van heerlijke Hanze-herfst

  • Leestijd 3 minuten
  • 10892 x bekeken

Na een mooie lange zomer verlang je ook wel weer naar de gezelligheid van de herfst. Dan ben je in en rond de Hanzesteden aan de IJssel en de Randmeren aan het juiste adres. Laat je omarmen door de gastvrijheid van deze historische steden. Ook in het najaar bruist het er van de activiteiten. Met deze tips geniet je van een heerlijke herfst in de Hanze.

Feest met bokbier

De herfst wordt traditioneel ingeluid met de komst van het bokbier. Ieder jaar is het in Zutphen feest rondom dit ambachtelijke drankje, tijdens de Nationale Bokbierdag.

Het is dan een gezellige drukke boel in de Hanzestad. Er is een nostalgische optocht met oude bierkarren en andere historische voertuigen. Op de bokbiermark presenteren vele brouwerijen hun nieuwe bokbier. Foto: Willem Feith

Tip: Nationale Bokbierdag Zutphen

Dompel je onder in een museum

Op een koude, gure herfstdag blijf je het liefst binnen. Dompel je dan onder in de warmte van een van de vele musea die de Hanzesteden rijk is. Hier breng je met gemak een dag door. Behalve naar kunst kijken kun je bij de meeste musea namelijk ook lekker loungen in het museumrestaurant.

Tip: Van der Velde in de Broeren in Zwolle is ook een fijn schuiladres. Geen museum, maar een imposante boekhandel in een voormalige kerk. Mét een fijne brasserie.

Speciaal voor chocoholics

Ook zo dol op chocolade? Dan moet je beslist het chocoladefestival in Zutphen bezoeken. De hele dag kun je zonder schuldgevoel snoepen van allerlei vormen van chocolade en bonbons. Er zijn diverse demonstraties en activiteiten voor het hele gezin. Een feestelijke herfstdag voor chocoholics!

Indian summer in de Hanze

De natuur kleurt prachtig groen-geel-oranje, het is droog en de temperatuur nog aangenaam. Het lijkt wel zomer en toch is het herfst. We noemen dit fenomeen Indian Summer.

Ook in de Hanzesteden en omgeving is dit weergaloze kleurenspektakel te zien. Op zo’n mooie herfstdag ga je eropuit! Maak een stadswandeling door de Hanzesteden. Of ga voor een mooie fiets- of wandelroute door de natuur net buiten de stad. Het Hanzestedenpad is een wandelroute van Doesburg naar Kampen. Je wandelt langs de mooiste landschappen en natuurgebieden van de IJsselvallei. Je kunt ook het Hanzepad van Deventer kiezen.

Shoppen en opwarmen

Een grijze herfstdag vrolijk je op door een dagje shoppen in een van de Hanzesteden. Het winkelaanbod is in elke stad de moeite waard, ook voor mannen

En na een paar uur winkel in, winkel uit, ben je wel toe aan lekkere warme chocolademelk, koffie met likeur of een borrel. Dan strijk je neer op een verwarmd terras in de historische binnenstad. Zo kun je bijvoorbeeld aangenaam en knus zitten op de Markt in hartje Hattem. Ook bij Grand Café Samen en Gastrolounge St. Tropez aan de Brink in Deventer is het goed toeven onder zo’n warm dekentje.

Tip: Geen zin in shoppen? Maak dan van een druilerige herfstdag een culinair leermoment. Neem deel aan een kookworkshop of wijnproeverij bij bijvoorbeeld De Stomme van Campen!