Natuur

Met je Voeten in de IJssel

  • Leestijd 3 minuten
  • 4984 x bekeken

Vergeleken met andere rivieren is de IJssel moeilijk te bereiken.
De meeste IJsselsteden hebben weliswaar kleine zandstrandjes, maar daar tussen is het niet eenvoudig om het water te bereiken.

10 mooie locaties voor voeten in de IJssel

Staatsbosbeheer heeft nu tien mooie locaties uitgezocht die via een gemarkeerd paadje te bereiken zijn. Op de oever zijn grote zitstenen geplaatst, waarvandaan je een prachtig uitzicht op de rivier hebt.

Wegdromen aan de waterkant

Met je voeten in de IJssel is bijna letterlijk bedoeld. De waterstand in de IJssel is het ene moment hoog en het andere moment laag waardoor je soms zittend op de steen met je voeten in het water kunt.

Het gaat erom dat je aan de waterkant een plekje vindt om even weg te dromen en even kan genieten van het voorbij stromende water en het fraaie IJssellandschap. Je kunt ook even afdalen naar de waterkant en de schoenen uitdoen om daadwerkelijk met de voeten in de IJssel te staan.

De “met je voeten in de IJssel” plekjes zijn te vinden in Cortenoever (bij Brummen), Rammelwaard (bij Voorst), Epserwaarden (bij Epse), Ossenwaard (bij Deventer), Welsummerwaarden (bij Welsum) Vorchterwaarden (bij Vorchten), Fortmond (bij Fortmond), Buitenwaarden Wijhe (bij Wijhe), Veecaten (bij ’s Heerenbroek) en Scherenwelle (bij Wilsum).

Locatie Cortenoever
Cortenoever: 3 kilometer ten oosten van Brummen aan de weg naar ’t Ganzenei, nabij boerderij Heyendaal staat de “voeten” aangegeven op een handwijzer. Hier ligt ook een aantrekkelijk laarzenpad door de uiterwaarden.

Locatie Rammelwaard
Rammelwaard: 3 kilometer ten oosten van Voorst in de Voorster klei, aan de Wellenbergweg kan bij de knik in de weg (voordat u bij boerderij Wellenberg bent) geparkeerd worden. Hier kunt u de dijk op waar een handwijzer “voeten” staat.

Locatie Epserwaarden
Epserwaarden: 1 kilometer ten westen van Epse. Vanaf de Deventerweg links afslaan (vanaf het zuiden gezien) de Bolmansweg in. Na boerderij de “Bolman” doorrijden richting het bosje “het Eekwold”. Parkeer hier ergens uw auto en volg de Bolmansweg richting de IJssel (rechts de dijk op) totdat u de handwijzer “voeten” tegenkomt.

Locatie Ossenwaard
Ossenwaard: aan de westkant van de IJssel bij Deventer. 1 kilometer noordwaarts vanaf de spoorbrug. Aan de bandijk ter hoogte van de driesprong staat een handwijzer “voeten”.

Locatie Welsummerwaarden
Welsummerwaarden: 2 kilometer ten noorden van Welsum aan de IJsseldijk ter hoogte van boerderij de Nijenstein staat een handwijzer “voeten”.

Locatie Vorchterwaarden
Vorchterwaarden: 2 kilomter ten noordoosten van Veessen staat aan de IJsseldijk een handwijzer “voeten”.

Locatie Fortmond
Fortmond: 2 kilometer ten noorden van Olst, afslaan bij Den Nul richting Fortmond. Bij de parkeerplaats Duurschewaarden in Fortmond staat een handwijzer “voeten”.

Locatie Buitenwaarden Wijhe
Buitenwaarden Wijhe: 2 kilometer ten noorden van Wijhe is links een parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats het fietspad 500 meter volgen. In de bocht staat de handwijzer “voeten”.

Locatie Veecaten
Veecaten: 1 kilometer ten westen van Veecaten staat op de IJsseldijk een handwijzer “voeten”.

Locatie Scherenwelle
Scherenwelle: vanuit Wilsum naar de IJssel en ongeveer 1 kilometer pad langs de IJssel volgen. De handwijzer “voeten” staat vlak bij een picknickbank.