Dagje weg

Hier moet je zijn in Zutphen

 • Leestijd 3 minuten
 • 14458 x bekeken

Hanzestad Zutphen is een prachtige historische stad gelegen aan de IJssel. De oude binnenstad wordt gekenmerkt door smalle straatjes, prachtige gebouwen en gezellige pleinen. Er is genoeg te doen en te zien in deze mooie stad en haar omgeving. Hieronder vind je een aantal leuke (insider)tips die je niet mag missen tijdens jouw bezoek aan Zutphen.

 1. 8

  Ontdek de smaak van Zutphen

  Zutphen kan met recht Bourgondisch genoemd worden. Niet alleen omdat Bourgondiërs hier in de Hanzetijd voet aan wal zetten, maar zeker ook vanwege het overheerlijke aanbod van restaurants en cafés, gezellige terrassen en delicatessewinkels. Dat wordt genieten!

 2. 7

  Wandelen: rondje Tichelbeekse Waard

  Steek de Oude IJsselbrug over en je hebt een mooi uitzicht op de IJsselkade met de witte gevels van statige panden. In de Tichelbeekse waard wandel je een kort rondje van 1,3 km door de natuur, op steenworp afstand van het centrum van Zutphen.

 3. 6

  Burgerzaal

  Dit prachtige pand aan de Lange Hofstraat 4 in Zutphen heeft in de loop der jaren dienst gedaan als vleeshuis, schepenbank (rechtbank), gevangenis en boterhal. In de negentiende eeuw was het gebouw zo bouwvallig geworden, dat men overwoog het pand te slopen. Deze plannen gingen gelukkig niet door en in 1896 werd de restauratie van de burgerzaal voltooid. Nu kan je, wanneer je naar de zware balkenconstructie van het dak kijkt, begrijpen waar de term 'het schip van de kerk' vandaan komt. Het is als of je daarboven een omgekeerd schip ziet hangen. De Burgerzaal is sinds vorig jaar gratis toegankelijk voor publiek. Bevlogen gidsen vertellen je leuke wetenswaardigheden en historische feiten. Gratis toegankelijk van donderdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur.

 4. 5

  Foto hotspot: Barlheze & Kolenstraat

  Net verstopt achter een van de winkelstraten (Lange Hofdstraat) liggen een aantal fotogenieke straatjes met oude pakhuizen en kleurrijke gevels. Onze favorieten: Barlheze en Kolenstraat.

 5. 4

  Noorderhaven, Museumhaven & Vispoorthaven

  Aan beide uiteinden van de IJsselkade vind je kleine, maar leuke havens: de oude Vispoorthaven en de nieuwe Noorderhaven. Noorderhaven, direct aan de achterkant van Centraal Station, is naast een haven een wijk in aanbouw. Een leuke en hippe plek in deze nieuwe wijk is Het Koelhuis; café, vergadercentrum, culturele plek, met in de zomer een stadsstrandje. Industriële, maar gezellige sfeer; mooi om binnen foto’s te maken. Ook vind je in dat stukje achter het station Broodcafé, Bio Pizza en BioToko. Ideaal voor een (duurzame / biologische) koffie, lunch of diner.

 6. 3

  Musea Zutphen: Stedelijk Museum Zutphen & Museum Henriette Polak

  Kunst en cultuur horen bij Zutphen. Wist je dat er in Zutphen een middeleeuwse kettingbibliotheek (de Librije) is waarvan er nog maar twee bestaan op de hele wereld? Ook de Musea Zutphen zijn zeker een bezoek waard. Naast vaste collecties hebben beide musea bijzondere wisseltentoonstellingen, ook deze zomer! Kinderen maak je uiteraard altijd blij met een bezoek aan het Snoepjesmuseum…

 7. 2

  Groene hofjes, midden in Hanzestad Zutphen

  Verscholen achter deuren en poorten, tussen historische gebouwen, word je verrast door de hofjes van Zutphen. In deze ‘stadsoases’ geniet je volop van bomen, planten, middeleeuwse panden en fotogenieke doorkijkjes. Bekijk hieronder onze Hofjes top 3 of haal bij VVV Zutphen de stadswandeling Hofjes in Zutphen en ontdek ze allemaal.

  1 - Oude Bornhof met Genietcafé (zie foto)
  2 - Hof van Heeckeren bij de Musea Zutphen
  3 - Agnietenhofje

  Ontdek meer hofjes met de stadswandeling Hofjes in Zutphen, verkrijgbaar bij VVV Zutphen aan de Houtmarkt 75. (€ 2,-)

 8. 1

  Zutphen, alle ruimte om te ontspannen

  In de sfeervolle Hanzestad Zutphen kun je volop ontspannen. Snuffel rond in de unieke winkels, geniet op een zonnig terras van een drankje en ga lekker uit eten in de verschillende restaurants en eetcafés. Zutphen ligt bovendien aan de rivieren de Berkel en de IJssel. Ideaal voor fiets- en wandeltochten of om te kanoën met het gezin.

  Tips: sfeervol shoppen of de paden op.