Stedentrips

Leuke steden in Nederland

  • Leestijd 7 minuten
  • 10027 x bekeken

Ben je op zoek naar leuke steden in Nederland voor een stedentrip, dagje uit of een weekendje weg? Dan hoef je helemaal niet ver van huis. Ontdek de 9 parels van het Oosten en bewonder deze mooie steden! Van een prachtig historisch decor met indrukwekkende stadsmuren, tot bruisende stadscentra met leuke winkels en restaurants. Lees hier waarom wij vinden dat de Hanzesteden de leukste steden van Nederland zijn!

De mooiste steden van Nederland

Ons eigen kikkerlandje beschikt over vele prachtige, historische en leuke steden waar je van alles kunt doen. Bezoek onze Hanzesteden en ga bijvoorbeeld varen over de IJssel, ga shoppen in shopstad Zwolle, culinair genieten in Harderwijk en geniet tegelijkertijd van de bijzondere stadsmuren. In de provincies Overijssel en Gelderland, vind je tal van mooie plekjes die deze landstreken rijk zijn. Wij noemen ze de verborgen parels van het Oosten. Mooie steden in Nederland, ideaal voor een stedentrip of leuk dagje uit!

Een leuke stad voor zo een stedentrip, is de hoofdstad van Overijssel Zwolle. Met een historische stadsmuur en de vele leuke pleintjes, is deze stad een ware lust voor het oog. De Sassenpoort is de enige overgebleven poort in Zwolle, het ideale startpunt om deze mooie stad te ontdekken! Vanuit hier loop je zo door de Koestraat en heb je prachtig uitzicht op de funderingen. Of ontdek het schattige pleintje de Celeplein, hier worden nog regelmatig buitenfilms gehouden, hoe leuk? Ook stikt het van de steegjes in Zwolle. Wandel eens door het Hoornsteegje, de Muursteeg of de Brede Steeg, en aanschouw en bewonder.

Tussen Zwolle en Amersfoort, gelegen aan het Wolderwijd meer, vind je de mooie stad Harderwijk. Door zijn ligging aan het water, kun je hier genieten van zowel een gezellig stads- als strandleven. Ook deze stad beschikt over een prachtige stadsmuur, met een historische binnenstad waar veel te zien en ontdekken is. Wil je zeker zijn dat je niks mist tijdens je dagje uit in Harderwijk? Boek dan een mooie stadswandeling onder leiding van een gids!

Harderwijk
Harderwijk

Ontdek de historische Hanzesteden in Nederland

De geschiedenis van Nederland gaat ver terug in de tijd. Voor Christus werden de eerste beginselen van steden al aangelegd door boeren en jagers. Al die historie zie je terug in de architectuur en cultuur van diverse historische steden in Nederland. Er wordt nog steeds gediscussieerd over welke stad nou de oudste stad van Nederland is. Zo waren de Hanzesteden zich al volop aan het ontwikkelen toen Amsterdam en Rotterdam tijdens de middeleeuwen nog kleine dorpjes waren.

De Hanzesteden die allen onderdeel waren van het Hanzenetwerk, handelde destijds samen over zee met de eerste vrachtschepen van de middeleeuwen. Deze geschiedenis zie je nog steeds terug in de 9 parels van het Oosten. Je vindt in de Hanzesteden dan ook vele middeleeuwse elementen, die zorgen voor een tijdloze schoonheid. Wandel eens door de historische straatjes en ontdek de oude funderingen en gevels. Maar ook sierlijke koopmanshuizen en handelskantoren, allen afkomstig uit de tijd van het ontstaan van het Hanzenetwerk.

Deze romantische steden in Nederland moet je bezoeken!

Wist je dat de Hanzesteden ook ideale steden zijn voor een romantisch weekendje weg? In deze leuke steden vind je namelijk tal van culinaire hoogstandjes en fijne accommodaties voor een nachtje weg. Zo vind je net buiten de Hanzested Harderwijk, het Kasteel de Essenburgh. Combineer jouw stedentrip naar Harderwijk met een romantische overnachting in dit authentieke kasteel, midden in een natuurrijke omgeving.

Wat de Hanzeteden zo romantisch maakt zijn de historische elementen. Droom bijvoorbeeld weg in Zutphen, waar de mooie torens zorgen voor een prachtig stadsbeeld. Het wordt niet voor niets Torenstad genoemd. Wandel met z'n tweetjes over de vele pleintjes, hofjes, en steegjes, en bewonder de schoonheid van deze Hanzestad. Wil je je dag goed afsluiten? Schuif dan 's avonds aan in het Broederenklooster. Een sfeervol restaurant, waar luxe, kwaliteit en smaak op één staan. TIP: Als je wilt, kun je hier ook overnachten in het bijbehorende Boutique Hotel. Uiteraard zijn er meer (romantische) hotels of B&B's in de Hanzesteden te ontdekken!

Zutphen - Torenstad
Zutphen - Torenstad

Top 10 steden in Nederland: de Hanzesteden!

Waarom de Hanzesteden behoren tot de leukste steden van Nederland? Daar vertellen we je graag meer over! Wij hebben een top 10 samengesteld van de leukste Hanzesteden, op alfabetische volgorde, omdat dat wel zo makkelijk is.

1 | Elburg
Laten we beginnen met Elburg, binnen de muren van de vestingstad Elburg lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Je wandelt via de middeleeuwse stadspoort zo de charmante Hanzestad in. Verdwalen is haast onmogelijk: het stratenplan is rechttoe-rechtaan in deze voormalige vissersstad.

2 | Deventer
Dan gaan we door naar Deventer, de Hanzestad aan de IJssel. Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools, en meestal ook iets bourgondisch: het leven is er goed! Alsof het stromende water elke dag opnieuw de stad voorziet van een vers levenselixer. Dat verklaart misschien de vitaliteit van Deventer: een levendige stad met een monumentale sfeer, waar het goed verblijven is, met bovendien een prachtige omgeving.

3 | Doesburg
Als derde hebben we Doesburg, een leuke stad in Gelderland. Deze stad werd duizenden jaren geleden een nederzetting op de rivierduinen, sinds de Middeleeuwen een Hanzestad en garnizoenstad, en tegenwoordig vooral bekend als mosterdstad. Maar Doesburg heeft veel meer. Juwelen bijvoorbeeld. Het oudste café van Nederland. En verder allerlei cultuurhistorische schatten.

4 | Harderwijk
Next up is Harderwijk, Als ‘foodie’ ben je in Harderwijk aan het goede adres. Het barst van de terrassen en eetgelegenheden in deze culinaire Hanzestad. Twee restaurants hebben zo’n verfijnde keuken, dat ze bekroond zijn met een Michelinster. Ook is het een leuke stad om te winkelen!

Hasselt
Hasselt

5 | Hasselt
Een andere leuke stad is Hasselt, ten noorden van Zwolle, aan het Zwarte Water, vind je deze Hanzestad. Een karaktervolle stad met sfeervolle geveltjes, lommerrijke straatjes en verborgen plekken. Ontdek de bijzondere relatie die deze Hanzestad met Amsterdam heeft. Of bewandel als een echte pelgrim een van de bedevaartsroutes die in Hasselt samenkomen.

6 | Hattem
Op de zesde plek staat Hattem, gelegen tussen de noordrand van de Veluwe en de IJssel vind je dit pittoreske dorpje. De Hanzestad is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstschilders. Niet zo verwonderlijk: de stad is niet alleen ‘fotogeniek’, het ligt ook nog eens in een fraaie omgeving met bos en water op steenworp afstand.

7 | Kampen
Zeker niet te vergeten is Kampen, een leuk stadje in Overijssel! Al sinds de dertiende eeuw bruist het in deze Hanzestad. Vissers, ambachtslui en kooplieden zorgden vroeger voor bedrijvigheid in de nautische stad aan de oevers van de IJssel. Die levendige sfeer proef je nog steeds in deze middeleeuwse Hanzestad.

8 | Zutphen
Dan als nummer 8 Zutphen, in de Middeleeuwen stond Zutphen al bekend als een eigenzinnige Hanzestad. Nog steeds ben je in deze stad aan het goede adres als het om originaliteit gaat. In het historische centrum vind je naast vele torens een bijzonder en uniek winkelaanbod.

Zwolle
Zwolle

9 | Zwolle
De laatste parel van het Oosten is Hanzestad Zwolle. Deze bruisende Hanzestad is tevens een studentenstad. En dat merk je: de dynamiek spat van deze historische én hippe stad aan de IJssel af. Wandel door het bruisende centrum en ontdek inspirerende boetieks, lekkere koffietentjes, boeiende musea, de beste restaurants en nog veel meer.

10 | Één van de 200 andere Hanzesteden!
Wist je dat er naast deze 9 parels nog honderden andere Hanzesteden zijn? In zowel binnen- als buitenland. Verdiep jezelf in de historie en ontdek het zelf!