Winterse ijspret: schaatsen in buurt van de Hanzesteden

  • Leestijd 2 minuten
  • 3314 x bekeken

Hoe koud het ook is, in de Hanzesteden aan de IJssel en de Randmeren warm je vanzelf op. Dus zet je muts op, trek je warme jas en handschoenen aan en geniet ervan. Met een beetje geluk heeft het dusdanig gevroren dat de grachten van de Hanzesteden dicht liggen. Neem dan vooral je schaatsen mee voor een romantische schaatstocht.

Waar kan ik schaaten?

Op www.schaatsen.nl bundelt de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond alle informatie over schaatsen en geopende ijsbanen. Waar schaats ik als het natuurijs nog onbetrouwbaar is? Schaatsen op ondergelopen weilanden is al snel veilig. Schaven aan je techniek doe je op een ijsbaan. De schaatsverenigingen zorgen voor een perfecte en spiegelgladde ijsvloer zonder de oneffenheden van natuurijs. Dit zijn uitstekende locaties voor het hele gezin. Kijk goed of je je moet aanmelden / of dat je moet reserveren.

Wel of niet schaatsen bij de uiterwaarden?

Waterschap Vallei en Veluwe waarschuwt schaatsliefhebbers om niet te gaan rijden op ondergelopen uiterwaarden langs de grote rivieren. Die uiterwaarden zullen snel in ijsvlaktes veranderen als het zo hard gaat vriezen als verwacht, maar de ijsvloer kan makkelijk breken. Dat is gevaarlijk!

Het waterpeil in ondergestroomde uiterwaarden beweegt mee met dat van de rivier. Het water kan dus onder het ijs wegzakken. Als dat gebeurt, zal de ijsvloer aan de kanten breken en scheuren. Schaatsers kunnen niet zien hoe diep het water onder het ijs is. Vallei en Veluwe raadt daarom aan alleen op bevroren sloten te gaan schaatsen.

Deel je winterse foto's
Deel je winterse foto's

Winterfoto's in de Hanzesteden

Heb je mooie winterse foto's gemaakt in de Hanzesteden? Deel ze met ons! Vinden we leuk! Delen kan via Facebook en Instagram.