Hanzesteden Fietsroute

Janna neemt je mee langs de Hanzesteden Fietsroute - etappe 6 | Deventer- Zwolle

  • Leestijd 7 minuten
  • 6730 x bekeken

Lees hier over

  • check

    Grootste zonnewijzer van Europa

  • check

    Uitkijktoren aan de IJssel

  • check

    Hattem en Hollandse luchten

  • check

    Fietspontje van Hattem naar Zwolle

Meteen naar de route

Deze fietstocht van ruim 50 km neemt je mee van Hanzestad Deventer, via Hanzestad Hattem naar Hanzestad Zwolle. Janna neemt je mee met deze route en vertelt graag de ins en outs, leuke stops en de verborgen plekjes. Fiets je mee?

Etappe 6 Deventer – Zwolle

Als ik tijdens het ontbijt uit het raam van het hotel in Deventer kijk, zie ik de nevel boven de IJssel optrekken. De huizen aan het water vangen al de eerste zonnestralen van de dag. Een sprookje. Ik wil naar buiten! Snel neem ik het laatste slokje koffie en pak dan mijn fietstassen weer in. Het is maar goed dat ik op tijd ben weg gegaan want de etappe van Deventer naar Zwolle is bijna 55 kilometer lang en er is onderweg ontzettend veel te zien.

De grootste zonnewijzer van Europa

Gisteren, aan het einde van Hanzesteden Fietsroute etappe 5 , zat de IJsselkade nog vol mensen. Zo vroeg op de ochtend staat er een enkele visser. Na een paar kilometer fiets ik langs Landgoed De Haere. Het park in Engelse landschapsstijl met het statige kasteel als middelpunt is een mooie plek om even van de fiets te stappen en een wandelingetje te maken. Dan kom je ook de grootste zonnewijzer van Europa tegen, ontworpen en geplaatst door sier- en edelsmid Willem Jonkers III uit Deventer. Mij laat de zonnewijzer weten dat het nu 10 uur is. Dat wil zeggen, rond 10 uur, want hij kan er een kwartiertje naast zitten. Het is in ieder geval tijd om verder te fietsen.

"Ik kijk mijn ogen uit en ben verrast door deze stad vol contrasten".

Vers brood van de molen

Een prachtige allee voert me naar kasteel Groot Hoenlo en vervolgens het dorpje Olst in. Voor een korte pauze kun je even doorrijden naar Bökkers Mölle aan de rand van het dorp. De molen is van buiten én van binnen een bezienswaardigheid. Ik ruik meteen versgebakken brood als ik binnenloop. Vanuit de molenwinkel kijk je direct in de grote steenoven, waaruit op dat moment het handgemaakte brood wordt gehaald. Het superverse brood kun je in de molenwinkel kopen, net als het meel dat hier gemalen wordt.

zwolle
zwolle

Uitkijktoren in de bocht van de IJssel

Daarna fiets ik langs de uiterwaarden van de IJssel naar Fortmond. Al van een paar kilometer afstand is de schoorsteen van de voormalige baksteenfabriek te herkennen. Tot 1976 werden hier, net als in ruim zeventig andere steenfabrieken langs de IJssel, bakstenen gemaakt. Klei genoeg natuurlijk. Naast de hoge schoorsteen staat een indrukwekkende uitkijktoren met een dubbele wenteltrap. “Papa, mogen we naar boven?” roepen twee meisjes. Zonder het antwoord af te wachten rennen ze elk een andere trap op. Zelf ga ik op mijn gemakje naar boven en geniet van het uitzicht op slinger die de IJssel hier maakt en de Duursche Waarden. Een paar meter verderop bouwt een ooievaar op dezelfde hoogte een nest.

Net een schilderij: Hattem en Hollandse luchten

Bij Wijhe steek ik met een pontje de IJssel over. Na een flink stuk door weilanden met hier en daar een boerderij en een gemaal, duik ik vlak voor Hattem het bos in. Slingerend over nieuwe fietspaden dwars door Landgoed Petrea en Landgoed Molecaten ruik ik de geur van warm dennenbos. En dan sta ik plotseling al in Hattem.

De kleine Hanzestad blijkt een geliefde pauzeplek voor fietsers. Niet gek, want Hattem heeft leuke plekken om uit te rusten, met uitzicht op de vele bezienswaardigheden. Bankjes aan de rand van het marktplein met zicht op de oude panden, het pleintje waar ook de Kooi van Wassenaar staat (lees zeker even het spannende verhaal!) of mijn favoriet: een bankje in de Kruidentuin van Franse School vanaf waar je de Andreaskerk goed ziet. Voor kunstschilders zoals Jan Voerman en Anton Pieck was het historische Hattem een geliefd onderwerp om te schilderen. Net als de typisch Hollandse wolkenlucht boven het omringende groene landschap en de IJssel.

Hanzerondjes bij etappe 6

Elke Hanzestad die ik aandoe op deze etappe heeft ook haar eigen Hanzerondjes. Een fietsroute of lus die begint in een Hanzestad en daar ook weer eindigt. Klik op de linkjes voor de Hanzerondjes Hattem en Zwolle.

Met ’t Kleine Veer van Hattem naar Zwolle

Precies door zo’n schilderachtig landschap fiets ik naar ’t Kleine Veer. Al sinds de Middeleeuwen verbindt op deze plek een pontje de steden Hattem en Zwolle. Het is de kortste route tussen de twee Hanzesteden. En je hebt ook nog eens een mooi uitzicht op de rivier, de uiterwaarden en de rode brug Hanzeboog. Genoeg te zien dus en het is bijna jammer dat de overtocht maar een paar minuten duurt. Een meisje wil nog wel een keertje heen en weer. “Een beetje alsof we op vakantie zijn, hè,” lacht haar moeder.

Zwolle: stad van contrasten

Vanaf het pontje is het nog maar een klein stukje fietsen naar Zwolle. Zodra ik de stad in fiets, voel ik de bruisende energie. De historische panden die getuigen van de rijke Gouden Eeuw zijn het decor van dynamische ondernemers: in historische panden zitten hippe cafés en de 15e-eeuwse Broerenkerk huisvest een indrukwekkende boekwinkel. Als ik een foto van een mooi oud straatje wil maken, komt er net een auto aan. Ik ga aan de kant en draai me om. Hè, ligt daar nou een reusachtig ei? Het is het hypermoderne gebouw van Museum de Fundatie, dat op een mooie manier schril afsteekt tegen de oude gebouwen eromheen. Ik kijk mijn ogen uit en ben verrast door deze stad vol contrasten.

Zwolle
Zwolle

Op het Kerkplein stap ik een bijzondere winkel binnen: het Zwolse Balletjeshuis. Al sinds 1845 worden hier snoepjes gemaakt: de Zwolse Balletjes. “Wie denkt dat ze rond zijn, heeft het mis,” vertelt eigenaar Wies Dull, “Balletje is in Zwolle gewoon een ander woord voor snoepje.” In de kelder worden nog een keer per week snoepjes gemaakt, nog altijd volgens hetzelfde recept als in de 19e eeuw. “Het hele plein ruikt dan zoet,” vertelt Wies lachend. Ik kan me er iets bij voorstellen als ik het mierzoete Zwolse Balletje proef. Op aanraden van Wies sluit ik vervolgens aan de Thorbeckegracht de dag af. In de gracht liggen oude schepen, maar ook spiksplinternieuwe bootjes, twee meiden zwieren op schommels aan een boom naast het laatste stukje stadsmuur en langs het water genieten jonge mensen van hun afhaalpizza’s in de avondzon. Morgen verder met Hanzesteden Fietsroute etappe 7, van Zwolle via Hasselt naar Kampen.

Overnachtingstips

Hanzestad Zwolle biedt een ruim aanbod aan overnachtingsplekken. Blijf bijvoorbeeld slapen in Hotel Lumen, een prachtig viersterren hotel. Of blijf slapen in een van de vele B&B's die de stad heeft.

Openbaar Vervoer

Deventer
Deventer is goed bereikbaar met de trein. De stad ligt zeer centraal op de spoorverbindingen tussen Amsterdam/Rotterdam en Oost-Nederland of Duitsland en op de lijn Zwolle- Arnhem/Nijmegen. Vanaf het NS- en busstation is de loopafstand naar het centrum 5 minuten. Ook rijden er bussen vanaf het station die langs de belangrijkste voorzieningen in de gemeente komen.
Hattem
Het dichtstbij zijnde treinstation bij Hattem is Zwolle. Vanaf station Zwolle neem je bus 203 naar bushalte Noord en ben je in 12 minuten in Hattem.
Zwolle
Zwolle is erg goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het station is op loopafstand van de binnenstad. Vanuit heel Nederland is station Zwolle makkelijk te bereiken.

Kijk voor actuele informatie over vertrektijden en voor het plannen van je reis op www.ns.nl en www.9292.nl.

Dit kwam ik onderweg tegen