Hanzesteden Fietsroute

Janna neemt je mee langs de Hanzesteden Fietsroute - etappe 8 | Kampen - Harderwijk

  • Leestijd 8 minuten
  • 6130 x bekeken

Lees hier over

  • check

    Natuurgebied Reevediep

  • check

    Vogelparadijs

  • check

    Van vissersdorpje tot vestingstad

  • check

    De historie van Harderwijk

Meteen naar de route

Deze fietstocht van ruim 40 km neemt je mee van Hanzestad Kampen, via Hanzestad Elburg naar Hanzestad Harderwijk. Janna neemt je mee met deze route en vertelt graag de ins en outs, leuke stops en de verborgen plekjes. Fiets je mee?

Etappe 8 Kampen – Harderwijk

In de bed & breakfast in Kampen, waar ik gisteren Hanzesteden Fietsroute etappe 7 eindigde, eet ik de volgende ochtend vers gebakken brood van meel van de naastgelegen molen. “Pak maar een paar extra broodjes in voor onderweg,” bieden de gastheer en -vrouw aan als ze horen dat ik vandaag 42 kilometer naar Harderwijk ga fietsen. Die passen nog net in mijn fietstassen en ik ga weer op pad, nieuwsgierig naar wat ik vandaag allemaal weer zal tegenkomen langs de route.

Met volle vaart door natuurgebied Reevediep

Bijna vanzelf kom ik vooruit over het nieuwe fietspad langs het Reevediep. Deze waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer is in 2019 voltooid om bij extreme omstandigheden hoogwater van de IJssel af te kunnen voeren richting het IJsselmeer. Met de verhoogde waterveiligheid ontstond ook een rietmoeras dat het thuis is voor onder meer de beschermde Roerdomp. Én een recreatiegebied met nieuwe wandel- en fietspaden. Van die laatste maak ik nu dankbaar gebruik. Langs het pad lijkt het bloeiende koolzaad bijna licht te geven en hoe beter ik kijk, hoe meer vogels ik tussen het riet ontdek. De moderne bruggen en sluizen vormen een contrast met de natuur, maar gaan er op een mooie manier ook in op. Al met al een bijzonder natuurgebied.

"Mooie pauzeplekjes zijn er op deze etappe sowieso in overvloed".

Vogelparadijs aan het water

Langs het Drontermeer vervolg in mijn route. Terwijl ik over de dijk tussen de weilanden door fiets, zie ik in de verte al de stompe toren van de Sint-Nicolaaskerk in Elburg. Voordat ik de stad bereik, stop ik nog even bij een vogelkijkhut. De hut staat op de bodem van de voormalige Zuiderzee, lees ik op een informatiebord. De zomerdijk waar ik net overheen fietste, werd al in 1359 aangelegd om vesting Elburg te beschermen tegen de woeste zee. Nu is de natuur hier een vogelparadijs waar maar liefst 40 soorten broeden. Sommige kun je vanuit de hut makkelijk ontdekken, andere vogels hoor je vooral. Zo denken de twee vogelaars in de hut het geluid van een Blauwborst te herkennen, maar we vinden het gekleurde vogeltje nergens tussen het riet. De vogelaars zoeken verwoed verder en ik stap weer op de fiets.

Van vissersdorpje tot vestingstad: Elburg

Als ik over het bruggetje bij de noordelijke stadsmuur Elburg binnenkom, valt me meteen op dat je vanaf de muur in een rechte lijn naar het andere einde van de stad kijkt. Anne-Marie van Hout van Museum Elburg legt me uit hoe dat zit. Aan het einde van de 14e eeuw besloot de hertog van Gelre de hele stad te verplaatsen. En waarom dan niet meteen een vestingstad ervan maken, met grachten, muren en verdedigingstorens? “Zo werd Elburg als een bijna perfect vierkant opgebouwd,” vertelt Anne-Marie. “De straten zijn allemaal kaarsrecht, maar er is een uitzondering,” ze wijst op de maquette naar een ietwat kromme straat, “Dit is de Oude Straat, de enige oorspronkelijke straat waarlangs Elburg eerst als lintdorp lag. Via die straat fiets je straks weer verder en dan zul je ook langs de ruïne van de toenmalige kerk komen.”

Maar voor ik verder ik dat doe, laat Anne-Marie me nog iets anders zien: de muurhuisjes. “Toen bescherming van de stadsmuren niet meer nodig was, zagen mensen hierin een goedkope bouwmogelijkheid,” vertelt Anne-Marie. Bij het eerste huis hoefde je immers nog maar drie muren neer te zetten en bij de volgende nog maar twee. Dat was handig en goedkoop toen de gloriedagen van de Hanzestad Elburg voorbij waren. In die tijd werden van alles als bouwmateriaal gebruikt, zo moesten ook de poorten en een deel van het klooster eraan geloven. De stenen werden gebruikt om de haven te verstevigen. “Nog steeds worden er wel eens kloostermoppen in weilanden een paar kilometer buiten Elburg gevonden,” vertelt Anne-Marie. Zo’n kleine stad, zoveel verhalen. Als ik niet vandaag nog naar Harderwijk had willen fietsen, zou ik zeker een dag in Elburg kunnen blijven.

Pauzeplekjes in overvloed

Net iets buiten de stad fiets ik, zoals Anne-Marie al had verteld, langs de ruïne van de Sint-Ludguruskerk. Met een vogelkijkhut en picknickbanken is dit nu een mooie pauzeplek voor fietsers. Mooie pauzeplekjes zijn er op deze etappe sowieso in overvloed. Er staan talloze bankjes op idyllische plekjes. En je komt ook langs een boerenerf met een klein terras en een bouwwagen, waaruit je zelf huisgemaakte limonade kunt halen. Of je kunt een klein stukje van de route afwijken en een leuk plekje bij de surfoever Hoge Bijssel aan het Veluwerandmeer zoeken. Op een warme dag kun je naar kunsten van de windsurfers kijken of het natuurlijk zelf uitproberen.

Hanzerondjes bij etappe 8

Elke Hanzestad die ik aandoe op deze etappe heeft ook haar eigen Hanzerondjes. Een fietsroute of lus die begint in een Hanzestad en daar ook weer eindigt. Klik op de linkjes voor de Hanzerondjes Kampen, Elburg en Harderwijk.

Binnen en buiten kennismaken met de historie van Harderwijk

Dan fiets ik de allerlaatste Hanzestad op mijn fietsroute binnen: Harderwijk. Als ik met mijn fiets aan de hand over de Vischmarkt loop, valt me in een nis van de poortmuur een bronzen beeld van een verliefd paar op. “Een jong Harderwijks stel stond uren model voor dit beeld van een vissersmeisje dat afscheid neemt van haar vriend,” vertelt Sophie van Steenderen, conservator van het net verbouwde Stadsmuseum Harderwijk. De bronzen beelden laten bezoekers buiten het museum kennismaken met de verhalen van Harderwijk. Ook laagdrempelig is het museumbezoek zelf: de als Pension Harderwijk ingerichte benedenverdieping is gratis toegankelijk. “Een verwijzing naar Harderwijk als passantenstad,” vertelt Sophie. “De stad is divers en er zijn verschillende aspecten in het verleden die de stad gevormd hebben. Die komen hier met de pensiongasten samen.” Je kunt bijvoorbeeld een spelletje spelen met de koggeknecht en kennismaken met het Hanze-verleden.

Na de rondleiding slenter ik een rondje door het centrum. In de Hortus zie ik een ander soort kunst: junk art. De leeuw gemaakt van afgedankt materiaal is een van de metaalobjecten die door de beeldend kunstenaar Patrick Visser zijn gemaakt. In Harderwijk staan verschillende metalen dieren. Vervolgens sluit ik mijn Hanzesteden Fietsroute af in stadspark de Wijde Wellen. Ook hier staat een van de bronzen beelden van het Stadsmuseum: het Hanzepaardje . Met een QR-code kun je meer over de Hanzestad Harderwijk leren. Ook bijzonder is het uitkijkpunt boven het water. Het is 3,2 meter hoog, overeenkomstig met de hoogste waterstand die de voormalige Zuiderzee ooit bereikte. En met een pad in het water kun je juist tot de bodem van de ooit zo woeste zee lopen. Ter hoogte van mijn borst zwemmen twee eendjes langs, een bijzonder gevoel. In het grasveld, met uitzicht op het water eet ik een bakje verse kibbeling: een mooie afsluiting van vijf dagen fietsen op de Hanzesteden Fietsroute.

Overnachtingstips Harderwijk

Harderwijk biedt een ruim aanbod aan overnachtingsplekken. Blijf bijvoorbeeld slapen in Beach Hotel Monopole. Een hotel met unieke locatie aan het water, met de binnenstad om de hoek en het Strandeiland voor de deur. De stad heeft ook verschillende B&B's. B&B De Keizerin is een heerlijke plek om te overnachten. Dit gastenverblijf ligt in het historische centrum van Harderwijk. Het biedt een sfeervolle suite in een rustig straatje in het hart van de stad.

harderwijk
harderwijk

Openbaar vervoer

Kampen
Kampen is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Aan de overkant van de IJssel bevindt zich het treinstation Kampen. Wanneer je de brug overloopt ben je direct in de binnenstad. Vanuit Zwolle is Kampen in 10 minuten met de trein te bereiken. Kampen is ook met de trein te bereiken via station Kampen Zuid. Daarnaast rijden er diverse bussen van en naar de regio.
Elburg
Elburg is goed bereikbaar met het Openbaar Vervoer. Vanaf Zwolle kan je met de Syntus Streekbus 100 richting Nunspeet. Uitstappen bij halte Centrum Elburg en je loopt zo de oude vestingstad binnen.
Harderwijk
Harderwijk is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Het treinstation ligt op ongeveer vijftien minuten lopen van de stad. Maar er zijn ook voldoende busverbindingen vanaf het station naar de stad. Het busvervoer in Harderwijk wordt verzorgd door Syntus en Connexxion. Op beide websites kun je de verschillende busroutes van en naar Harderwijk bekijken.

Kijk voor actuele informatie over vertrektijden en voor het plannen van je reis op www.ns.nl en www.9292.nl.

En dit kwam ik onderweg tegen