Op bezoek in Hanzestad Zutphen

  • Leestijd 3 minuten
  • 3240 x bekeken

Het is een heerlijke zonnige dag. Voor mij de eerste keer dat ik naar Hanzestad Zutphen ga. Als ik aan kom rijden zie ik vanuit de verte de vele torens al. Nu snap ik de bijnaam van Zutphen: Torenstad. Zutphen heeft een aantal grote torens die je al van verre ziet, maar er zijn ook tal kleinere torens. Deze ga je allemaal zien tijdens je wandeling door Zutphen. Met de wandelroute van IZI.Travel ga ik de stad verkennen. Loop je met mij mee?

De route

Ik ga Zutphen verkennen met de route van IZI.Travel, Gluren door muren in Hanzestad Zutphen. IZI.Travel is een audiogids voor reizigers, door de route met de QR code naar mijn telefoon te downloaden is dit mijn nieuwe reisleider. Ik start de route bij de Berkelpoort, een prachtige poort over rivier de Berkel. Bij de Berkel kan je ook fluisterbootjes huren voor een leuke vaartocht. Maar je kan de route op elk punt starten

Vanaf de Berkelpoort loop ik verder door Zutphen naar punt 2, de Oude Apotheek. Dit is een 16 eeuws pand, erg mooi om te zien. Daarna kom ik langs de Sint Walburgiskerk. Deze kerk is gebouwd in 1230. De mooie toren van de kerk is bepalend voor het stadsbeeld van Zutphen. De kerk is zeker een bezoekje waard. Vanuit de kerk loop ik via verschillende toeristische attracties, aangegeven op de route, zoals De Proosdij en het Huis de Wildeman, het mooie centrum van Zutphen binnen. Daar haal ik een lekker ijsje bij IJssallon Talamini.
De route leidt me op een unieke manier rond door de Hanzestad, zo zie ik alle plekken die de moeite waard zijn. Bij elk punt op de route krijg ik informatie over de plek. Deze kan ik lezen of beluisteren via het audiofragment, zo leer ik ook nog wat tijdens de wandeling. Dankzij de aangegeven wandelroute kom ik ook langs mooie steegjes en straatjes die ik anders zeker had gemist, deze zijn ook echt de moeite waard!

Leuke terrasjes en unieke winkels

De vele torens, historische pakhuizen, koopmanshuizen, kerken, pleinen en mooie straatjes en steegjes geven de sfeer van de stad weer. Maar Zutphen biedt je ook tal leuke terrasjes. Deze zijn vooral te vinden op de Groenmarkt en Houtmarkt. Er is genoeg keus, heerlijk om een drankje te drinken en even uit te rusten. Ik heb na de stadswandeling heerlijk gegeten bij restaurant Sultani, gelegen aan de Groenmarkt. Hier kan je terecht voor heerlijke Marokkaanse -en Zuid- Europese gerechten. Daarnaast heeft Zutphen een uniek winkelaanbod. Je vindt hier geen standaard grote ketens, maar juist unieke winkeltjes en boetiekjes waar je lekker kan rondneuzen.

Ik heb Zutphen ervaren als een gezellige stad met vele bezienswaardigheden. De ligging aan de IJssel en de Berkel maakt de stad nog extra leuk! Dankzij de route van IZI.Travel heb ik de stad op een leuke manier kunnen ervaren en heb ik veel gezien. Ik kom zeker nog eens terug naar deze mooie Hanzestad!

Bekijk hier alle IZI.Travels wandelroutesroutes in de Hanzesteden.