Op bezoek in..

Kampen, Hasselt en Harderwijk

 • Leestijd 3 minuten
 • 3802 x bekeken

Ga je op bezoek in de Hanzestad Kampen, Hasselt of Harderwijk? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder.

In de Hanzesteden zijn Gotische trapgevels, oude pakhuizen, rijke handelaarspanden, havens en scheepswerven te zien. Kerkspitsen en stadspoorten torenen fier boven onze kades uit. Was het gisteren dat onze schepen handeldreven met heel Europa? Of was dat rond 1250? Rotterdam en Amsterdam waren nog dorpen, het economische hart van Nederland klopte aan de IJssel en de Zuiderzee. Onze steden waren lid van de Hanze, een machtige handelsunie die Europa verenigde, van Rusland tot Portugal. Maar de tijden zijn veranderd. De handel van vroeger heeft zich verplaatst naar onze terrasjes, restaurants, charmehotels, winkels, fiets-verhuurders, ambachtslieden, artiesten, musea en monumenten. Bekijk hieronder leuke tips in de Hanzesteden Kampen, Hasselt en Harderwijk.

 1. 6

  Hijs de Zeilen! - Kampen

  De zeilen klapperen langs de kade van Kampen. Vroeger vertrokken koggeschepen er met zout, vis, granen, huiden, laken, wijn of kruiden in het ruim naar Scandinavië of Zuid-Europa. De Koggewerf heeft het grote handelsschip van de Hanze authentiek nagebouwd. Je ziet er vrijwilligers timmeren, smeden, naaien, vis roken en zeilen tanen. Het is er een levend museum! In de Taveerne drink je een kop koffie met uitzicht op de IJssel.

 2. 5

  Sigaren uit de oude doos - Kampen

  Machtige stadspoorten als de Koornmarktspoort, de Broederpoort en de Cellebroederspoort bewaakten de rijkdom van Kampen. Maar er zijn nog meer stadsschatten. Sigarenfabriek De Olifant is hier een van. Scheve muren, oude klinkervloeren en houten vlonders ruiken er naar tabak. Volg een rondleiding of koop sigaren, koffie, thee en delicatessen in de winkel.

 3. 4

  Dagje uit in de IJsseldelta - Hasselt

  Hasselt is de kleinste Hanzestad en kijkt uit op het Zwarte Water. Geniet tijdens de fietsroute van de vergezichten, steek het Zwarte Water over met de pont bij Genemuiden en fiets dwars door de prachtige natuurgebieden Weerribben-Wieden en De Olde Maten bij Zwartsluis. De 40,3 km lange route is bewegwijzerd op het fietsroutenetwerk.

 4. 3

  Op wandel met een wasteil - Hasselt

  Volg wasvrouw Alijd op haar ronde door Hasselt en waan je in de late middeleeuwen. Het stadje Hasselt is een verstilde stenen prentkaart. Stegen met lantaarns en bloembakken leiden naar de grote Sint-Stephanuskerk en korenmolen De Zwaluw. Je kan je nauwelijks voorstellen dat Hasselt vroeger Kampen en Zwolle beconcurreerde. Maar de wasvrouw wekt je verbeelding. Ze kent de grote geschiedenis en de kleine roddels. Haar wandeling heet Kuier’n met de wasteile, omdat je samen met haar stapels wasgoed opraapt.

 5. 2

  Van visserskade tot stadsstrand - Harderwijk

  Tot 1932 lag Harderwijk aan de Zuiderzee. Intussen versperren Flevoland en de Afsluitdijk de doorvaart. Maar volbloed Hanzestedelingen gaan niet bij de pakken zitten! De stad ruilde haar kade voor een strand en verplaatste haar handel naar de horeca. In Harderwijk zijn ontzettend veel terrasjes. Op de bruisende Markt kan je aperitieven in het zonnetje voor je aan tafel gaat in een van de vele restaurants in de binnenstad. Liever met je voeten in het zand? Dan is Walhalla jouw paradijs.

 6. 1

  3x smullen aan de Vischmarkt - Harderwijk

  Vroeger verbond de Vischpoort de stad met de Zuiderzee, vandaag geeft ze toegang tot het lekkerste plein van de Hanze! Ratatouille koppelt eerlijke biologische gerechten aan de heerlijkste wijnen. Vischmarkt 6, www.rttll.nl

  Basiliek schuilt onder de gewelven van een oud klooster. Met producten van lokale boeren tovert de chef-kok één Michelinster op je bord. Vischmarkt 57L, www.restaurantbasiliek.nl

  ’t Nonnetje schittert met twee sterren. Puur, biologisch en seizoensgebonden! Vischmarkt 38, www.hetnonnetje.nl