Hanzejaar 2023

Vier dit najaar het Hanzejaar 2023!

 • Leestijd 3 minuten
 • 1478 x bekeken

Ook in het najaar van Hanzejaar 2023 staan er op het programma weer fantastische Hanze-activiteiten op het gebied van kunst, muziek, cultuur, educatie, erfgoed, sport en economie. Bewoners, ondernemers en bezoekers: iedereen doet mee! Samen maken en vieren we het Hanzejaar en laten daarmee zien dat de Hanze nog steeds springlevend is en inspiratie biedt, voor vandaag en voor de toekomst. Een paar events uitgelicht:

 1. 10

  Hanze Expositie: Van Ridder Zweder tot Hanzekoopman

  Zoek je een verdieping van de Hanze? De verhalen in ANNO gaan over een verschillende Zwolse personages uit de Hanzetijd van Ridder Zweder tot Hanzekoopman. Reis terug in de tijd, stap in hun voetsporen en maak kennis met de Hanze door hun ogen.

 2. 9

  Winterfestijn Hattem

  Proef de gezellige winter sfeer, smul van lekkernijen, kom sfeervol shoppen en geniet van straattheater en live muziek.
  Vrijdag 8 december 14.00 - 21.00 uur

 3. 8

  Hanze Winteravond Wandeling

  Ga tussen 19 en 22 december op pad met een stadsgids door de prachtig verlichte binnenstad. Laat je meevoeren terug naar de Hanzetijd. Tijdens de wandeling vertelt de gids je over de Hanzegeschiedenis van Zutphen en komen deze verhalen tot leven. Bekijk de stad en ontmoet de bewoners uit de Hanze zoals een bedelaar, de stadsomroeper, een schepen (wethouder) en een muzikant en nog meer. Wie? Dat is nog een verrassing!

 4. 7

  Kleur de Hanze In!

  Kleur tot en met 3 december jouw kleurplaat in voor Kleur de Hanze. Tijdens de (bijna) laatste 9 dagen van het jaar worden de mooiste kleurplaten geprojecteerd op iconische Hanzepanden in de negen Hanzesteden!

 5. 6

  Tentoonstelling Stedelijk Museum: "Hanze Steenrijk. Een Tijdreis met modellen van LEGO® Stenen"

  Stedelijk Museum Kampen presenteert het verhaal van de Hanzetijd in honderdduizenden LEGO®-steentjes. De tentoonstelling is ontwikkeld door het Europese Hanzemuseum in Lübeck en komt in het kader van het Hanzejaar nu voor één keer naar Nederland.

 6. 5

  Panorama Hanze

  In de experience Panorama Hanze maak je een reis door de tijd en zie je Zwolle door de ogen van de bewoners van toen. Hét startpunt om deze mooie stad verder te gaan ontdekken.

 7. Hanze Experience Deventer
  4

  Hanze Experience Deventer

  Dompel jezelf tot en met 30 december 2023 onder in een sensationele belevenis rondom de Hanze! In de Oude Mariakerk ervaar je een gratis multimediaal spektakel over de middeleeuwen in Deventer.

 8. 3

  De Hertog en de Hanze

  Vanaf 3 juni tot en met 31 december ontdek je hoe het Zutphen van vandaag de dag tot stand is gekomen door de Hanze in verschillende tentoonstellingen in de stad.

 9. 2

  Hanze Escape: De Roof!

  Zonder Hanzeverbond, geen bewijs! De Hanze staat op losse schroeven in Zwolle, want het ondertekende verbond is verdwenen uit het Stadsmuseum.

  Je gaat er met je team op uit en komt langs historische plaatsen die van belang zijn geweest in de Hanzetijd. Onderweg los je het mysterie van het verdwenen Hanzeverbond op.

 10. 1

  Hanze Heiligen: Ikonenmuseum Kampen

  In het Ikonenmuseum is de expositie Hanze Heiligen te zien vanaf 1 april tot en met 30 december. Hanzesteden hadden elk hun eigen beschermheilige en elk ambacht hun patroonheilige. In de expositie wordt een aantal van deze heiligen uitgelicht, omdat ze de beschermheiligen zijn van Hanzesteden als Kampen, Zwolle, Hasselt en Deventer.