Luister eens...

Het jaar 1514 - Hattem

  • Geschreven door Joke Eikenaar
  • Leestijd 4 minuten
  • 1766 x bekeken

Met een grote stap klom Ties van het scheepsdek de kademuur op. ‘Welkom in Gelre,’ zei de schipper, nog aan boord van de kleine sloep.

Start Het jaar 1514 - Hattem

Terwijl hij Ties zijn ransel en zijn luit aanreikte leek hij zich te bedenken. ‘Of nou ja, Gelre… Het kan ook Bourgondisch zijn op het moment. Je weet het nooit met Hattem.’ Ties rechte zijn stijve rug en keek naar de bescheiden stad voor hem. Enkele daken staken boven de eenvoudige stadsmuur uit. Verder was er een spitse kerktoren te zien en aan de oostkant de torens van een enorm kasteel. ‘Is dit zo’n strijdtoneel, ja?’ ‘Man, man. Ik kan het allemaal niet meer bijhouden. Hattem is strategisch gezien blijkbaar erg aantrekkelijk, zo aan de noordgrens en met de IJssel voor de deur. Maar ik kom hier voor de handel, dus mij maakt het niet uit wie het voor het zeggen heeft. Ik gooi m’n schuit vol met Hattemer bakstenen -die doen het goed in andere Hanzesteden- en ben weer weg. Ik hoef de stadspoort niet door. Dat scheelt’

De schipper zag Ties aarzelen. ‘Joh, luister. De stad is óf van Karel van Gelre, óf van Karel de Vijfde. Dus als je zegt dat je voor Karel bent zit je altijd goed.’ De man lachte om zijn eigen grap. ‘Ik plaag je. Het is Gelders op het moment. Wil je iets leuks meemaken? Zie je dat grote kasteel daar? Dat is de Dikke Tinne. Aan een van zijn torens hangt een ijzeren kooi, met daarin edelman Jan van Wassenaer. Die hangt er al bijna twee jaar.’ ‘Wat heeft de ongelukkige man gedaan?’ ‘Gevochten tegen Gelre.’ De schipper spuugde in het havenwater. ‘En hij ziet eruit als een bullebak. Zijn linkerwang heeft een litteken van zijn mondhoek tot zijn oor. Ik zweer het!’ ‘Door dat gevecht?’ ‘Nee, daarvoor al. Maar het maakt hem een indrukwekkende verschijning. Regelmatig laten ze de kooi zakken en wordt Jan tentoongesteld aan het volk. Dat trekt meer publiek dan jij met je luit!’ ‘Hij hangt dus in een kooi? Dan ga ik voor hèm spelen. Perfect, publiek dat niet kan vluchten.’ Ties tikte tegen zijn vilten hoed en liet de schipper schaterlachend achter.

Geschreven door Joke

Joke Eikenaar is illustrator en schrijfster en woont dichtbij Zwolle. Geschiedenis is haar passie. Met name die van de Lage Landen boeit haar enorm. Voor haar historische romans en verhalen dompelt ze zich met veel liefde onder in uitgebreide research.