Het is leuk en gezellig bijkletsen in een handelsstad aan het water met een rijke geschiedenis. Oost-Nederland telt negen steden waar de rijkdom van vroeger nog zichtbaar is, maar waar je ook verrast wordt door hippe koffietentjes en fantastische eetplekjes. Hanzestad Doesburg, maar ook Deventer, Zutphen, Hattem, Zwolle, Hasselt, Kampen, Elburg, en Harderwijk, waren al welvarende nederzettingen toen Amsterdam nog maar een dorpje was. Dus, stuur je vriendinnen een WhatsApp voor een gezellig weekendje weg.

Allen zijn uniek

Zoveel te doen!

Feit is dat de steden niet met elkaar te vergelijken zijn, en dit is om verschillende redenen logisch. In de tijd dat die steden zich ontwikkelden kon je niet zomaar bij elkaar gaan kijken, want dat was toentertijd een hele reis. Tevens zitten er flink wat eeuwen tussen de Middeleeuwen en nu, de tijd heeft niet stilgestaan. Zo zijn sommige plaatsen te omschrijven als klein maar fijn, anderen zijn lang doorgegaan met bijvoorbeeld de visserij dus lang rijk gebleven.

Voor elk wat wils

Het is aan je vriendinnen wat zij graag willen, en jij weet waar de interesses naar zijn. Als het om het bezichtigen van oude handelshuizen en marktpleinen gaat, dan is iedere handelsstad goed. Alle Hanzesteden liggen ook aan het water, dus daarin is ook geen verschil. Door de tijd is de ene stad de topper geworden om te shoppen, en de ander om lekker te eten tot en met een specialisme met chocolade aan toe.

Doesburg zou je bourgondisch kunnen noemen ook al zijn er meer Hanzesteden waar je goed kan eten. Enkel de stad heeft het Stadsbierhuys de Waag en het Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek wat een museum is. Daarentegen is Zutphen weer die stad waar je heerlijk kan shoppen. Tevens is dat een stad waar de geschiedenis een wending heeft gekregen.

Onze Hanzesteden

Laat je inspireren!