Dagje weg

De leukste schaatsbanen in Nederland

 • Leestijd 4 minuten
 • 8129 x bekeken

Hier lees je over:

 • check

  Dagje uit naar de schaatsbaan!

 • check

  Binnen én buiten schaatsen in Deventer

 • check

  Schaatsen in Zwolle

 • check

  Schaatsen in de natuur

Er zijn tal van mooie schaatsbanen in Nederland waar je, met een beetje geluk, je ijzers kunt onderbinden in de winter. Ga bijvoorbeeld schaatsen in Zwolle, Deventer of Harderwijk! Of ga tijdens een strenge winter schaatsen op het Veluwe- en Drontermeer of de uiterwaarden van de IJssel.

Dagje uit naar de schaatsbaan!

Schaatsbaan in Nederland
Schaatsbaan in Nederland

Een ideale winteractiviteit is een dagje uit naar een schaatsbaan in Nederland. Leef je samen met je kinderen of vrienden uit op de schaatsbaan. Dit doe je in de historische Hanzesteden, er is namelijk altijd wel een schaatsbaan in de buurt. Schaatsen kun je natuurlijk het beste doen bij een schaatsvereniging, zo weet je dat het ijs veilig is om te betreden! Maar de échte schaatsfans laten zich niet tegenhouden om de natuur in te gaan. Aangezien natuurijs niet al te vaak voorkomt, moet je het er natuurlijk wel van nemen. Zo is het Veluwemeer bij uitstek populair onder schaatsliefhebbers. Ook de uiterwaarden van De IJssel en de karakteristieke stadsgrachten zijn een favoriet. Dus voor zowel indoor als outdoor schaatsbanen in Nederland, ben je in de Hanzesteden aan het juiste adres!

Binnen én buiten schaatsen in Deventer

Wanneer je wilt schaatsen in Deventer, dan zit je altijd goed. Je vindt er namelijk één van de overdekte schaatsbanen van Nederland: De Scheg. Deze kunstijsbaan is perfect voor jong en oud. De professionals gaan voor een nieuw persoonlijk record op de 400-meter baan, terwijl anderen zich kunnen uitleven op het middenterrein. Hier kun je namelijk ideaal oefenen om te schaatsen, bijvoorbeeld met een rekje. Het is extra leuk om rond de feestdagen te gaan schaatsen in Deventer! Dan is De Scheg namelijk omgetoverd tot feestelijke schaatsbaan en worden er diverse winterse activiteiten georganiseerd.

De Scheg in Deventer
De Scheg in Deventer

Schaatsen in Deventer is tevens buiten mogelijk, uiteraard wanneer moeder natuur dit toelaat. De schaatsbaan van Diepenveense IJsvereniging de Molenkolk ligt net buiten Deventer. Hier kun je heerlijk schaatsen op natuurijs met na afloop een hapje en (warm) drankje.

Schaatsen in Zwolle

Schaatsen in Zwolle
Schaatsen in Zwolle

Ook wanneer je wilt schaatsen in Zwolle, dan zijn er diverse opties. In de wijk Westenholte zit bijvoorbeeld IJsvereniging W.V.F. gevestigd met maar liefst 30.000 vierkante meter aan ijsplezier! Net buiten Zwolle in Zalné ligt IJsbaan H.W.Z. De afkorting staat voor de buurtschappen in de nabije omgeving: Herfte, Wijthmen en Zalné. Deze schaatsbaan in Zwolle heeft een eigen clubgebouw en ruime parkeergelegenheid voor alle schaatsliefhebbers.

Schaatsen in de natuur

Je kunt je natuurlijk uitleven op een schaatsbaan in Nederland, maar wat is er nou unieker dan schaatsen in de Nederlandse natuur? Schaats over slootjes, langs historische boerderijen en over uitgestrekte meren. Houd hierbij wel de kwaliteit van het ijs in de gaten, bijvoorbeeld via de KNMI. Dit wordt bij een ijsvereniging uiteraard door eigen professionals gecheckt. Eens in de zoveel tijd hebben we het geluk dat het Veluwemeer en het Drontermeer met een dikke ijslaag bedekt zijn. Zo combineer je meerdere Hanzesteden in één dag. Schaats bijvoorbeeld van vestingstadje Elburg naar Kampen. De ervaren schaatser kan er tevens voor kiezen om deze tocht te verlengen tot aan Harderwijk. Warm jezelf daarna op in een leuk restaurant of bar.

Grachten van Zwolle
Grachten van Zwolle

Hanzesteden zijn zo belangrijk geworden vanwege hun ligging aan het water. Dus naast het Veluwe- en Drontermeer (voormalig Zuiderzee) is de IJssel ook enorm belangrijk. Hanzesteden Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen en Doesburg zijn allemaal gelegen aan deze rivier. Hierdoor is er tijdens strenge winters de mogelijkheid om op de uiterwaarden van De IJssel te schaatsen. Hoe gaaf is dat? Of kies ervoor om in een historische binnenstad je schaatsen onder te binden! De grachten van bijvoorbeeld Zwolle, Deventer en Zutphen lenen zich uitstekend voor een mooi schaatsrondje. Raas langs imposante bezienswaardigheden zoals De Sassenpoort in Zwolle of door het Rijsterborgherpark in Deventer. Dus naast het bezoeken van schaatsbanen in Nederland, kun je natuurlijk ook gewoon zelf de natuur ingaan!

Of ga schaatsen in Harderwijk!

Harderwijk Op IJs
Harderwijk Op IJs

Andere schaatsbanen in Nederland vind je bijvoorbeeld in het altijd gezellige Harderwijk. Jaarlijks wordt er namelijk een ijsbaan gerealiseerd op de Markt in Harderwijk. Beleef samen een leuk dagje of avondje uit bij Harderwijk Op IJs. Of doe mee met een toffe activiteit zoals Disco On Ice of nostalgisch schaatsen. Een andere schaatsbaan in deze Hanzestad is IJsclub Volmoed Harderwijk. Wist je dat hier vroeger de prijzen in natura werden betaald? Hierdoor werd er dus letterlijk voor spek en bonen geschaatst! Tegenwoordig kun je lid worden of losse kaartjes halen om hier te kunnen schaatsen.

Andere leuke schaatsbanen in Nederland:

 • IJsvereniging Hattem
 • IJsclub Het Zwartewater in Hasselt
 • Zutphense IJsvereniging
 • S.T.G. Elburg