Stedentrips

Herfst en winter uitjes in de Hanzesteden

  • Leestijd 4 minuten
  • 6647 x bekeken

Hier lees je over:

Het einde van het jaar is weer inzicht. Regenachtige en koude dagen komen onze kant op, maar dat is geen reden om de komende maanden met een kopje thee op de bank te gaan zitten. In de Hanzesteden vind je namelijk tal van herfst en winter uitjes.

Een dagje uit in de herfstvakantie of een winters uitje combineren met het ontdekken van een nieuwe Hanzestad? Goed idee! Wanneer je aan een steden in eigen land denkt, denk je waarschijnlijk als eerst aan de grote steden, zoals Amsterdam of Den Haag. Onze tip: bezoek de kleinere en minder bekende steden, zoals Zutphen, Deventer en Doesburg. Deze Hanzesteden hebben alle drie een bijzondere geschiedenis en je vindt hier tal van leuke herfst en winter activiteiten.

Bezoek het Dickens Festijn in Deventer

Dickens Festijn Deventer
Dickens Festijn Deventer

Het Dickens Festijn is al decennia op rij een groot succes. Dit jaar herleeft de 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens in volle glorie in het centrum van Deventer op 16 en 17 december. In het historische Bergkwartier komen jaarlijks ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden. Het Dickens Festijn is een uniek winters uitje voor jong en oud!

Herfst activiteiten in de buitenlucht

In de laatste maanden van het jaar ondergaat de wereld jaarlijks weer een bijzondere metamorfose. De blaadjes vallen van de bomen, de temperatuur gaat omlaag en de straten worden versierd met lichtjes. De perfecte tijd om een mooie wandeling te maken dus! Maak bijvoorbeeld een stadswandeling door Hanzestad Zutphen. Deze stadswandeling neemt je in twee uur mee langs alle plekken die een belangrijke betekenis hebben voor de geschiedenis van deze Hanzestad. Leer meer over de gouden eeuw van de stad en bewonder de knusse straatjes en bijzondere gebouwen.

Hanzestad Doesburg
Hanzestad Doesburg

De historische binnenstad van Hanzestad Deventer is ook te ontdekken, middels een stadswandeling. Tip: download de IZI.Travel app en volg de standswandelingen, aan de hand van de app! Ook Doesburg telt een aantal prachtige wandel- en fietsroutes die een goede herfst activiteit vormen. Doesburg wordt ook wel de Poort van de Achterhoek genoemd, omdat je in een mum van tijd in de mooiste natuurgebieden staat. Ontdek bijvoorbeeld het Hanzestedenpad of de Gelderse Kastelenroute.

Dagje uit met het hele gezin

Penninckshuis Deventer
Penninckshuis Deventer

Wil je een dagje uit in de herfstvakantie of ben je op zoek naar een winterse activiteit voor het gezin? Wij hebben een aantal leuke herfst en winter activiteiten voor je opgezocht. Op een koude, regenachtige dag is bijvoorbeeld het bezoeken van bezienswaardigheden in de Hanzesteden een goed idee. Tijdens een dagje uit naar Doesburg zijn het Lalique Museum, de Martinikerk en de Grote Convent unieke bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Bovendien telt het historische centrum van Doesburg gezellige restaurantjes en unieke winkels.

Dat is ook wat Deventer zo’n prachtige Hanzestad maakt. Welk seizoen het ook is, winkelen in Deventer is altijd een goed idee. Deventer is daarom een goede keus voor een dagje uit in de herfstvakantie met het gezin. Combineer het winkelen met bijvoorbeeld een bezoekje aan het Penninckshuis en proef zelfgebakken brood bij Korenmolen De Leeuw! Deze herfst en winter activiteiten zorgen gegarandeerd voor een gezellig dagje uit met het hele gezin.

Activiteiten in de sneeuw

Wanneer de eerste sneeuwvlokken uit de lucht komen vallen, komt dat lang verlangde, gezellige wintergevoel weer naar boven. Het sneeuwdecor vanuit een warme woonkamer aanschouwen is mooi, maar het is natuurlijk veel leuker om de kou in te gaan. Aan activiteiten in de sneeuw kennen de Hanzesteden dan ook geen gebrek. Het Graafschapspad is bijvoorbeeld een prachtige wandeling voor op een echte winterse dag. Een dik pak sneeuw maakt deze wandelroute nóg mooier! Wandel langs kastelen en Saksische boerderijen en ontdek ook de historische steden Zutphen en Doesburg. En sneeuwpret is natuurlijk niet compleet zonder op de slee gezeten te hebben. Of je nou jong of oud bent, geef maar toe: sleeën vindt iedereen leuk! In Deventer is het Vogeleiland de perfecte plek voor deze winter activiteit.

Sneeuw activiteiten in de Hanzesteden
Sneeuw activiteiten in de Hanzesteden

Winterse uitjes zijn natuurlijk niet compleet zonder een heerlijke kop warme chocolademelk. Het gemoedelijke café Vrienden van Vroeger in Deventer is een goed adresje, waar je even lekker opwarmt en een heerlijke warme chocolademelk bestelt. De appeltaart is hier ook zeker een aanrader. Onder de locals wordt deze namelijk de beste van Hanzestad Deventer genoemd!

Schaatsen in de Hanzesteden
Schaatsen in de Hanzesteden

En wanneer de winter echt goed doorzet, mag je schaatsen op natuurijs natuurlijk niet overslaan! Je kunt deze winterse activiteit bijvoorbeeld beoefenen bij de Zutphensche IJsvereniging of op het Worpplantsoen in Deventer. Haal die schaatsen maar van zolder als het zover is, want dit is een unieke winter activiteit in de Hanzesteden!