Kunst & Cultuur

Bont & Boter Tour: van oud koelhuis naar kunst, boerderij en landgoed

  • Leestijd 2 minuten
  • 2299 x bekeken

De Bont & Boter Tour is niet de eerste beste fiets- en wandelroute. Kunstenaar Louise Te Poele ontwikkelde de 15 kilometer lange Tour voor de Proeftuin KNST+LNDSCHP. Zij liet zich inspireren door de vroegere handel vanuit Het Koelhuis in Zutphen. De route loopt door de schitterende uiterwaarden, langs boerderij en landgoed en de kunstwerken van Louise Te Poele en langs een kunstwerk van Marielin Simons in het kader van de IJsselbiënnale.

De Tour gaat vanaf Het Koelhuis langs aan- en afvoer routes van boter en voert door de uitwaarden via weggetjes, water, dijken en N-wegen langs boerderijen en landgoederen. De kunstwerken verwijzen naar het bevriezen en conserveren van de vroegere producten in het koelhuis. ‘Bont’ hoort bij de routes naar de landgoederen en ‘Boter’ bij de routes naar de boerderijen en de melkfabrieken.

Je komt langs drie kunstwerken. Als eerste ontdek je langs de dijk het werk ‘Once upon a Time’ van Marielin Simons, onderdeel van de IJsselbiënnale. Snel daarna vind je de gouden bewaarders “The Keepers”, die de beweging in het leven vieren. De deiningen in het landschap en voor voorbij trekken van de tijd worden bijna letterlijk weerspiegeld in de installatie. Fietsend en wandelend door de schitterende uitwaarden en door Landgoed Beekzicht vind je het volgende werk op het land van Melkveebedrijf Welgelegen. Een veel meer dan levensgroot werk van zo’n 6 bij 4,5 meter contrasteert met het groene landschap en de blauwe lucht. De voorwerpen die je op het werk ziet, zouden zomaar uit het oude koelhuis kunnen komen. Je slingert terug richting Zutphen. Vanaf de oude IJsselbrug werp je nog een laatste blik op de IJssel en de uiterwaarden voordat je weer bij Het Koelhuis uitkomt.

Tijdens openingstijden kun je in Het Koelhuis aan de borrel, lunch of maaltijd. Met nu op de kaart de nieuwe Bont & Boterplank: met romige Boeren Landgoedkaas van boerderij Welgelegen en de worst van Landgoed Beekzicht!

De route is verkrijgbaar bij Het Koelhuis, Coenensparkstraat 1, Zutphen www.hetkoelhuis.nl Het Koelhuis Café is open op DO-VR-ZA van 16.00 – 21.00 uur en ZO van 12.00 – 18.00 uur. Zie ook: www.ijsselbiennale.nl