Dagje weg

Leuke steden met kerst in Nederland

 • Leestijd 5 minuten
 • 15238 x bekeken

Hier lees je over:

 • check

  Theaterfestival Kerst in Oud Kampen

 • check

  Kerst in Harderwijk

 • check

  Een bijzondere kerst in Zwolle

 • check

  Kerst in Kerststad Deventer

It’s the most wonderful time of the year! Het échte kerstgevoel ervaar je in de Hanzesteden. Je vindt hier de meest bijzondere evenementen en plekjes rond en op de feestdagen. Dat wordt dus ultiem genieten met vrienden en familie. Dit zijn de leukste steden met kerst in Nederland!

Theaterfestival Kerst in Oud Kampen

Markeer 9 en 10 december 2023 in je agenda, want dan wordt de binnenstad van Kampen omgetoverd tot een waar kerstdecor. Theaterfestival Kerst in Oud Kampen is al twintig jaar op rij een groot succes. Tijdens dit openlucht theaterfestival vormen nostalgie, theater en vele verrassingen de ingrediënten voor een gezellige avond. Je loopt langs een vastgesteld parcours en komt bijzondere taferelen tegen. Denk bijvoorbeeld aan straattheater, levende standbeelden, muziek en een nostalgische kermis. Het kerstgevoel is helemaal compleet, wanneer je ook nog even de knusse kerstmarkt in Duitse sfeer bezoekt! Een entreekaartje kost slechts €4 per persoon en dit bijzondere theater is te bezoeken tussen 16:00 en 21:00. Dat wordt een bijzondere kerst in kampen!

Theaterfestival Kerst in Oud Kampen
Theaterfestival Kerst in Oud Kampen

Kleur de Hanze

Deze winter geniet je tijdens de (bijna) laatste 9 dagen van het jaar in de 9 Hanzesteden van een wel heel bijzonder evenement: Kleur de Hanze! Dit spectaculaire lichtevent is een bijzondere interactie tussen mens en gebouw: in elke Hanzestad zijn 1 of meerdere gebouwen omgezet in een kleurplaat, die bewoners, bezoekers, kunstenaars of wie dan ook kunnen inkleuren en uploaden. Vervolgens wordt jouw kleurplaat geprojecteerd op het pand, dus jij kleurt zelf het Hanzepand! Hoe bijzonder is dat! Je geniet tijdens de donkere winterdagen dus van toffe lichtprojecties die de steden prachtig verlichten!

Kerst in Harderwijk: op de schaatsbaan

Harderwijk op ijs
Harderwijk op ijs

Iedereen droomt toch van een witte kerst? Harderwijk op ijs brengt dit droombeeld van kerstmis iets dichterbij. Van 24 november tot en met 6 januari kun je namelijk weer de schaatsen onderbinden op de Markt in Harderwijk, een gezellig kerstvakantie uitje voor het hele gezin. Ook op tweede kerstdag is de schaatsbaan geopend. Kerst in Harderwijk kun je ook vieren bij Kok Experience. Op 26 december wordt hier namelijk een kerstbrunch en kerstdiner georganiseerd. Onbezorgd genieten van de lekkerste gerechtjes, kinderen kunnen zich uitleven in het speelparadijs en zelfs de kerstman komt nog even gedag zeggen!

Kerstbrunch in Zwolle

Kerstdiner Zwolle
Kerstdiner Zwolle

Ook bij Van der Valk Hotel Zwolle kun je tijdens de kerstdagen onbezorgd genieten van een kerstbrunch, kerstdiner en zelfs een kerstovernachting. Het hotel en restaurant zijn helemaal in kerstsfeer en vormen het perfecte plekje om zorgeloos te genieten van de kerstdagen met je familie en geliefden. Bij de kerstbrunch word je ontvangen met een heerlijk glaasje prosecco en heb je keuze uit uiteenlopende feestelijke gerechten. Vanuit het hotel ben je in no time in het verlichte centrum van Zwolle.

De Agnietenberg in Zwolle is dit jaar ook geopend op kerstavond en beide kerstdagen. Je kunt op deze sfeervolle locatie terecht voor een kerstlunch én kerstdiner. Gerechten als gepaneerde zalm, gerookte eendenham en bavarois van garnalen pronken op de menukaart. En voor de dessert liefhebbers onder ons: de crème brûlée van speculaas en arretjescake wacht op je!

Een bijzondere kerst in Zwolle

Een uniek kerstuitje in Zwolle is het IJsbeeldenfestival. Je kunt dit bijzondere evenement vanaf 16 december bezoeken in de Zwolse IJsselhallen. Aanschouw de meest waanzinnige ijssculpturen die dit jaar in het teken staan van het thema ‘What a wonderful world’. Een kerstuitje in winterse temperaturen, sneeuw en héél veel ijs, klinkt als een perfect kerstvakantie uitje toch? Sluit je bezoek af met een lekker drankje op het winterterras en warm even lekker op. Zoals je waarschijnlijk al vermoedt, is het in de vrieshal klappertandend koud. Het kerstuitje naar het IJsbeeldenfestival combineren met Hanzestad Zwolle? Goed idee! Maak gebruik van de gratis shuttlebus naar het centrum van Zwolle en maak jouw kerstuitje helemaal af.

Gaat jouw hart sneller kloppen bij het zien van kerstversiering en ken je alle kersthits uit je hoofd? Dan mag je als kerstaholic de kerstshows bij Tuinland Zwolle en Intratuin Zwolle niet overslaan! Of bezoek een van de vele kerstmarkten in de Hanzesteden!

Kerst in Kerststad Deventer

De stad die je echt moet bezoeken rond de feestdagen is Hanzestad Deventer. De sfeervolle stad doet zijn bijnaam Kerststad Deventer helemaal eer aan. Naast de mooie kerstdecoraties en de vele lampjes die het straatbeeld tekenen in december, is het jaarlijkse Dickens Festijn toch wel het pronkstuk van Deventer. Ook dit jaar wordt Deventer op 16 en 17 december omgetoverd tot de 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens. Tijdens de wandeling door het Bergkwartier, waan je je in een ware sprookjeswereld. Geniet van alle Dickens taferelen die tot leven worden gebracht aan de hand van een audiotour en een theatraal hoorspel. Verder kun je genieten van kerstconcerten en kun je deelnemen aan verschillende activiteiten. Kortom: dit kerstuitje in Deventer is een echte aanrader!

Dickens Festijn Deventer
Dickens Festijn Deventer

Een avondwandeling door Deventer brengt ook het warme kerstgevoel bij je naar boven. Bewonder de duizenden lichtjes, de meest bijzondere lichtobjecten, de enorme kerstboom op het Grote kerkhof en versierde winkelstraten. Ieder jaar wordt de binnenstad van Hanzestad Deventer weer getransformeerd tot kerststad die door vele mensen wordt bewonderd.

Kerstvakantie uitjes

Lichtbeeldenroute Zwolle
Lichtbeeldenroute Zwolle

Het maken van een avondwandeling is een zeer geschikt uitje in de kerstvakantie voor het hele gezin. Kies bijvoorbeeld voor Hanzestad Zwolle. Deze sfeervolle stad biedt ieder jaar weer een waanzinnig kerstdecor. Je kunt verschillende wandelroutes volgen door middel van een audiotour. Zo ontdek je de mooiste hotspots van de stad. De voorgaande jaren was de Lichtbeeldenroute een van de populairste wandelingen.