Stadsstranden in Nederland

 • Leestijd 4 minuten
 • 3625 x bekeken

Hier lees je over:

 • check

  Het stadsstrand van Zwolle

 • check

  Het stadsstrand van Deventer

 • check

  Stadsstrand van Harderwijk

 • check

  Andere leuke stadsstranden

Toe aan een beetje afkoeling op een warme zomerse dag? Ga dan heerlijk relaxen op één van de stadsstranden in Nederland! Plof neer op een kleedje, bestel wat lekkers in de strandtent en neem een verfrissende duik. Lees alles over de gezelligste stadsstranden in en rondom onze Hanzesteden.

De ideale locatie van de Hanzesteden

Stadsstrand in Nederland
Stadsstrand in Nederland

De zee en de rivieren waren historisch gezien een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de Hanzesteden. Dankzij deze waterwegen konden er goederen worden verhandeld met het binnen- en buitenland. De verkregen welvaart uitte zich in imposante bouwwerken en indrukwekkende stadsmuren. Het water is ook tegenwoordig nog steeds belangrijk. Niet alleen voor de economie, maar ook voor recreatie! Verschillende Hanzesteden beschikken over een heus stadsstrand. Een stadsstrand in Nederland kenmerkt zich door gezellige strandtenten en de locatie nabij het historisch centrum. En wat is er mooier dan een duik te nemen met een prachtige skyline als achtergrond? Plan jouw bezoek aan bijvoorbeeld Zwolle, Deventer of Harderwijk.

Het stadsstrand van Zwolle: midden in de stad!

Vertoeven midden in de stad met uitzicht op de historische grachten? Ga dan een dagje relaxen op Blue Bayou Zwolle. Geniet van een lekker lokaal biertje terwijl je met het voeten in het zand staat. Hoewel je het water niet in kan, zorgen de palmbomen, het échte zand en de loungestoelen voor een ultiem strandgevoel. Blue Bayou in Zwolle is ideaal gelegen, nabij het openbaar vervoer en diverse parkeergarages. Je combineert een bezoek aan het strand dan ook perfect met een beetje cultuur snuiven bij Museum de Fundatie of de Peperbustoren.

Stadsstrand Zwolle
Stadsstrand Zwolle

Naast het stadsstrand biedt Zwolle verschillende recreatieplassen waar je een verfrissende duik kunt nemen. De Wijthmenerplas is bij velen populair op warme dagen. Naast het grote strand vind je er diverse BBQ-plekken, een snackbar en voor de waaghalzen is er een waterskibaan: Lakeside Zwolle! Ook de Agnietenplas is the place to be op een warme zomerdag. Dit strand is gelegen in de uiterwaarden van de Overijsselse Vecht en is voorzien van een eigen restaurant en camping. Daarnaast beschikt de wijk Stadshagen over de Milligerplas. Dit stadsstrand in Zwolle biedt de mogelijkheid om diverse watersporten te ondernemen!

Het stadsstrand van Deventer

Ook Deventer heeft een eigen stadsstrand. Het Deventer Stadsstrand is een unieke plek aan de IJssel, nabij de historische binnenstad. Dit stadsstrand in Nederland is jaarlijks in de maanden april t/m oktober openbaar toegankelijk van zonsopgang t/m zonsondergang. Plan jouw dagje uit en ga optimaal ontspannen, sporten en spelen met de kleintjes. Of maak een mooie wandeling langs de uiterwaarden van de IJssel! Het Deventer stadsstrand beschikt eveneens over een gezellige strandtent: Meadows. Hier kun je terecht voor een kopje koffie, een borrel of een heerlijk zomers gerecht. Daarnaast organiseert deze strandtent in Deventer regelmatig kleinschalige activiteiten. Wanneer breng jij een bezoek aan dit toffe strand?

Het Deventer Stadsstrand
Het Deventer Stadsstrand

Stadsstrand van Harderwijk: gelegen op een heus eiland!

Strandtent Walhalla in Harderwijk
Strandtent Walhalla in Harderwijk

Een van de meest bijzondere stadsstranden van Nederland vind je in Harderwijk. Hier kun je namelijk op een kunstmatig aangelegd eiland met je voetjes in het zand zitten! En dát op steenworp afstand van de gezellige binnenstad van Harderwijk. Trek je schoenen uit en wandel over het zandstrand of door het ondiepe water van het Veluwemeer. Je vindt er tevens dé strandtent van Harderwijk: Walhalla. Op een zonnige dag geniet je er van een frisse salade, een goed stuk vlees en lekkere drankjes. Ondertussen bewonder je voorbijvarende zeilboten en jachten, terwijl de kinderen zich vermaken in het kniediepe water. Ook de sportliefhebbers komen zeker aan hun trekken vanwege de diverse sporttoestellen.

Andere leuke stadsstranden bij de Hanzesteden

Ook nabij de andere Hanzesteden heb je de mogelijkheid om aan het water te vertoeven. Zo vind je op fietsafstand van Elburg en Hattem het Heerderstrand. Dit uitgestrekte strand ligt midden op de Veluwe en combineer je dus gemakkelijk met een mooie wandel- of fietstocht. Na afloop plof je neer op je kleedje met een ijsco van de kiosk. Ook Hanzestad Kampen is voorzien van een mooi stadsstrand. Het Kamper Stadsstrand ligt aan de zonzijde van de IJssel met uitzicht op de skyline van de stad! Voor een hapje of drankje neem je plaats op het terras van Paviljoen Hanzezicht.

Uitzicht op Hanzestad Kampen
Uitzicht op Hanzestad Kampen

Bij Zutphen vind je Recreatieplas Bronsbergenmeer met meerdere kleine zandstrandjes. Bovendien kun je er gratis parkeren en iets eten bij Fort Bronsbergen. Op zoek naar een camping met een zandstrand? Verblijf dan op Camping IJsselstrand in Doesburg. Dit is de ideale plek voor waterratten! Leef je uit in het water, ga vissen of bezoek de nabijgelegen waterskibaan. Ook vind je er een jachthaven en drijvend restaurant met zonnig terras. Dus voor mooie stadsstranden in Nederland, ga je naar de Hanzesteden!