Dagje weg

Met de camper langs de Hanzesteden - deel 1

  • Leestijd 4 minuten
  • 13204 x bekeken

Wil je met je camper trekken langs de Hanzesteden, dan heb je een plek nodig om de nacht door te brengen. Je kunt overwegen om langer te verblijven in de buurt van een Hanzestad, zodat je uitgebreid kunt genieten wat zo'n historische plaats te bieden heeft aan zowel cultuur als natuur. Op deze pagina geven we je een overzicht van overnachtingsplekken die je zoal vindt op een tocht langs de Hanzesteden. Negen Hanzesteden in Nederland en als bonus ook nog eens vier Hanzesteden net over de grens in Duitsland!

Neuss

Rheincamping Meerbusch ligt ruim vijf kilometer van Neuss. Deze verzorgde camping biedt veel faciliteiten, zoals een campingwinkeltje met zowel levensmiddelen als kampeerspullen, een snackbar en een broodjesservice. Ook kun je bijvoorbeeld een drankje drinken in de Tropicana Beach bal na een ontspannend potje volleybal of voetbal. Daarnaast zijn er in de buurt allerlei sportieve activiteiten mogelijk. Zo zijn er wandel-, vaar-, vis- en golfgelegenheden. Hanzestad Neuss zelf biedt een verscheidenheid aan boeiende musea, aantrekkelijke winkelstraten en heeft interessante architectuur, zowel klassiek als van moderne makelij.

"Neuss: ontdek de prachtige architectuur"

Wesel
Wanneer je vanuit Nederland richting het Ruhrgebied reist, moet je zeker de Duitse Hanzestad Wesel aandoen. Hier is voor elk wat wils: zowel de winkelliefhebber als de toeristische cultuurganger komt hier aan zijn trekken. Het LVR Niederrheinmuseum brengt de geschiedenis van deze Hanzestad uitvoerig in beeld. Voor overnachtingen kun je terecht op de nabij gelegen camping Reisemobilstellplatz Römerwardt, voorzien van huurfietsen, broodjes, snacks, elektra en andere faciliteiten. Römerwardt is met name geschikt voor korte verblijven.

Doesburg
Bij de historische plaats Doesburg ligt de grote familiecamping IJsselstrand. De camping heeft een jachthaven, een flinke speeltuin en zelfs een overdekt zwembad. Je kunt er niet alleen met je eigen camper of caravan terecht, maar ook in een stacaravan. Ook kamperen aan het water is een optie. Doesburg zelf is zeer de moeite waard met sierlijke architectuur en meer dan 150 historische monumenten. En ook op het gebied van eten en drinken kom je niets tekort. Het stadje kent verrassend sfeervolle en smaakvolle restaurants en cafés.

Zwolle
Vlakbij de bekende stad Zwolle ligt Camperpark Hofvliet Zwolle. Op slechts tien minuten loopafstand van deze camping zijn toeristische trekpleisters als de oude Sint-Michaëlkerk en Museum de Fundatie te vinden. De eigenaars van Hofvliet wonen naast het camperpark en hebben altijd antwoord op eventuele vragen. In zaken als internet, elektra en water is voorzien en er zijn wasmachines beschikbaar. De ondergrond van de Hofvliet is verhard. Reserveren is meestal niet nodig, maar je mag altijd informeren.

omschrijving
omschrijving

Deventer
Deventer is een sfeervolle Hanzestad, pal gelegen aan de IJssel. De groene, kleinschalige ‘Stadscamping Deventer’ van de Hanzestad ligt direct aan de IJssel, wat de camping een prachtig uitzicht geeft. Met het pontje steek je over naar het historisch centrum. Op ‘De Brink’ vind je talloze horecagelegenheden en terrassen. Daaromheen talrijke smalle, sfeervolle straatjes met unieke winkels. Voor fietsers, wandelaars en natuurliefhebbers is het ook goed toeven. Naast het fietsen en wandelen langs de IJssel is Nationaal Park Sallandse Heuvelrug vlakbij. Het natuurgebied bestaat uit uitgestrekte bossen en zinderende paarse heidevelden. Stadscamping Deventer biedt rust, een gemoedelijke, informele sfeer en een goede wifi-verbinding.

Hattem
Het lieflijke plaatsje Hattem is een favoriet onderwerp voor kunstenaars. Niet alleen de stad zelf is prachtig, ook de natuur rond Hattem heeft veel moois te bieden. Zo is het aangrenzende Landgoed Molecaten een groene camping vol natuurschoon. Deze camping is omringd door bos en rijk begroeid met oude eiken en beuken. Deze dikke, lommerrijke bomen zorgen in de zomer voor beschutte kampeerplaatsen. Je kunt lange fietstochten maken over de Veluwe en er worden gezamenlijke wandeltochten georganiseerd. De camping is bijzonder geschikt voor kinderen en in de zomervakantie wordt er voor hen entertainment (animatie) georganiseerd. Wanneer je zonder caravan of camper reist, kun je tegen betaling terecht in een houten vakantiebungalow.

Hasselt
Het voormalig bedevaartsoord Hasselt is een charmant Hanzestadje en grenst aan de natuurrijke IJsseldelta en Nationaal Park Weerribben-Wieden. Daarmee is het een prachtige plek om tot rust te komen. In Hasselt vind je de oude stadsgracht met Amsterdamse allure, met namen als Heerengracht, Baangracht en Prinsengracht. De camper parkeer je bijvoorbeeld bij Jachthaven De Molenwaard, met verharde plekken aan het water. Er is ook een groter kampeerterrein en er zijn trekkershutten beschikbaar.

Deze inspiratiereis is ontwikkeld in samenwerking met ACSI Freelife Magazine, de negen Hanzesteden in Oost Nederland en vier Hanzesteden in Duitsland.

Meer inspiratie? Lees ook deel 2