Stadswandeling Deventer

  • Leestijd 4 minuten
  • 6223 x bekeken

Ontdek tijdens een stadswandeling in Deventer alles wat de Hanzestad te bieden heeft. Deze stad staat bekend om haar koek en de grootste boekenmarkt van Europa, maar verdient ook een medaille als het gaat om leuke wandelroutes. Maar waar begin je en welke minder bekende parels van de stad mag je echt niet missen?

Wandelroute door het centrum van Deventer

Deventer is één van de oudste steden van Nederland. In de 14e en 15e eeuw beleefde Deventer haar gouden jaren. In die tijd was het lid van het middeleeuwse handelsverbond Hanze. Wat Deventer bijzonder maakt, is dat het de stad door al die jaren heen gelukt is om die rijke historie te bewaren. Deventer beschikt over ruim 500 monumenten. Tijdens de stadswandeling in Deventer maak je kennis met de meest bijzondere gebouwen, kerken en musea van de stad.

De rijke geschiedenis alleen al is een bezoekje waard. Maar de levendigheid van de stad maakt alles nog veel meer beter. Deventer is niet voor niets verkozen tot evenementenstad. Er is bijna elke maand wel iets te doen. De grootste publiekstrekkers zijn de jaarlijkse boekenmarkt en het Dickens Festijn. De boekenmarkt is een walhalla voor boekenwurmen.

Deventer is levendig, frivool en vitaal: een modern-monumentale stad. Snuif de cultuurhistorie op in Hanzestad Deventer. Beklim een kerk, proef de Deventer Koek, bezoek een van de negen musea of ga langs bij een van de andere bezienswaardigheden in de stad. Dit alles kan tijdens een wandelroute door het centrum van Deventer.

Boekenmarkt Deventer
Boekenmarkt Deventer

Stadswandeling in Deventer met gids

Het voordeel van een stadswandeling in Deventer met gids is dat je allerlei nieuwe dingen leert over de Hanzestad. Tijdens een stadswandeling met gids word je rondgeleid door een ervaren gids die je alles kan vertellen over Deventer. Deze gidsen praten vol passie over de stad. Je ziet dus niet alleen veel, maar je kunt er na afloop ook nog eens veel over vertellen. Hierdoor wordt een bezoek aan Deventer nog leuker. Een stadswandeling in Deventer met gids is mogelijk via VVV Deventer.

VVV Deventer stadswandeling

Speurtocht Deventer
Speurtocht Deventer

Dagelijks worden er in Deventer stadswandelingen georganiseerd door de VVV en Gilde Deventer. De stadswandeling start om 13.30 uur bij de VVV Deventer (Brink 89) en op zaterdag ook om 11:00 uur. De rondleiding duurt circa 1,5 uur. Voor deelname aan deze rondleiding kun je telefonisch reserveren op tel. 0570-710120 of rechtstreeks aan de balie van de VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis).

Ben je met een groep? Dan kun je een stadswandeling met eigen gids reserveren. Loop een speurtocht of loop de wandelroutes Hanze Speurneus (voor kinderen), de Handel & Wandel Bergkwartier of de Brink. Alle wandelingen zijn de moeite waard.

Kijk heel goed om je heen als je in Deventer loopt. Je vindt veel snijramen, ornamenten en gevelstenen. Deze verwijzen naar de geschiedenis van het pand of gebeurtenis in Deventer.

Begin je stadswandeling bij het Bergkwartier

De stadswandeling door Deventer laat je kennis maken met het Bergkwartier. Deze wijk is één van de pareltjes van de Deventer binnenstad. In de smalle straatjes proef je de historie van Deventer en zie je hoe Deventer er honderden jaren geleden heeft uitgezien. Daarnaast word je in deze wijk verrast door de unieke winkels. Vooral in de Walstraat zijn deze in overvloed te vinden. Andere bezienswaardigheden zijn de Bergkerk, Muntentoren, de synagoge en het stadsplein de Brink met de Waag.

Bergkwartier
Bergkwartier

Ontdek vervolgens het Noordenbergkwartier

Het Noordenbergkwartier is het oudste gedeelte van de stad. Hier waren de Broeders en Zusters van het Gemene Leven gevestigd. Je vindt hier onder andere het oudste wetenschappelijke bibliotheek van Nederland en het bestuurlijk centrum van Deventer. Maar het echte topstuk van deze wijk is de Grote of Lebuinuskerk. Zin in een uitdaging? Beklim dan de 220 treden van de Lebuinuskerk en geniet van een schitterend uitzicht over Deventer.

Stadswandeling in Deventer met plattegrond

Ga je toch liever zelf op pad in plaats van dat je een stadswandeling in Deventer maakt met gids? Bij VVV Deventer liggen diverse wandelroutes voor jou klaar. Loop even langs de VVV of bestel een wandelroute in de Deventer Webwinkel.

Zelf je wandelroute samenstellen? Gebruik Google Maps! Je kan pinnetjes zetten op de plekken waar jij sowieso graag langs loopt. Aan de hand van deze pinnetjes kun je zelf een wandelroute samenstellen. Zo maak jij een stadswandeling in Deventer met een zelfgemaakte plattegrond. Hoe leuk is dat?!