Verrassende routes

6 veelzijdige Hanzerondjes

  • Leestijd 4 minuten
  • 15436 x bekeken

Van Doesburg naar Deventer, van Elburg naar Hattem en Harderwijk, van Deventer naar Zwolle; allemaal prachtige Hanzerondjes opgesteld voor de bezoekers van deze prachtige Hanzesteden. Er zijn zes verschillende routes ontwikkeld zodat jij meerdere Hanzesteden in één trip kunt combineren. Lees snel verder!

Meerdere Hanzesteden in één!

In Oost-Nederland vind je negen verschillende Hanzesteden, verbonden door het water langs de IJssel en voormalige Zuiderzee. Het gaat dan om Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt, Kampen, Elburg en Harderwijk. Het voordeel hiervan is dat je gemakkelijk verschillende steden combineert tijdens een uniek Hanzerondje.

Tijdens een Hanzerondje ontdek je de ‘sporen’ van de Gouden Eeuw middels imposante bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren. Wil je graag de Hanze Fietsrondjes downloaden? Dat kan! Wij hebben een boekje samengesteld met de verschillende fietsroutes.

Bekijk alle Hanzerondjes

Hanzerondje Kampen - Zwolle (44km)

Hanzestad Kampen
Hanzestad Kampen

De bruisende Hanzesteden Kampen en Zwolle ontdek je tijdens een 42km lange fietstocht. Bewonder de skyline van Kampen en andere highlights, zoals de Kamper Kogge, Ikonenmuseum en Sigarenmuseum De Olifant. In Zwolle vind je indrukwekkende architectuur en leuke activiteiten. Bezoek bijvoorbeeld Museum de Fundatie en beklim de Peperbustoren. De gehele route tussen de steden is langs de IJssel. Onderweg heb je diverse mogelijkheden voor een hapje en drankje.

Bekijk Hanzerondje Kampen - Zwolle

Hanzerondje Hasselt - Zwolle (26km)

Hanzestad Hasselt
Hanzestad Hasselt

Het Hanzerondje Hasselt - Zwolle neemt je mee langs een afwisselend rivierenlandschap in de IJsseldelta. Hasselt was en is nog steeds een populaire stop op de internationale pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. De stad beschikt over sfeervolle geveltjes, knusse steegjes en originele boetiekjes. Zwolle is eveneens een parel op het gebied van cultuurhistorie. De skylines van beide steden zul je van verre al spotten!

Bekijk Hanzerondje Hasselt - Zwolle

Hanzerondjes Elburg - Harderwijk - Hattem

Hanzestad Hattem
Hanzestad Hattem

Elburg, Harderwijk en Hattem zijn ideaal te combineren. Naast historische binnensteden vind je hier prachtige natuurgebieden met bossen, heidevelden en uiterwaarden. Harderwijk staat bekend om haar culinaire opties, Elburg is voorzien van een knusse haven met oude stadswallen en Hattem is dé pittoreske Hanzestad op de Veluwe. Ontdek het zelf tijdens een leuke fietstocht!

Bekijk Hanzerondjes Elburg - Harderwijk - Hattem

Hanzerondje Deventer - Zwolle (52km)

Hanzestad Deventer
Hanzestad Deventer

Tussen Deventer en Zwolle zul je een afwisselend landschap ervaren met bossen, karakteristieke boerderijen en statige landgoederen. Maak bijvoorbeeld een uitstapje naar Landgoederen Nieuw Rande & De Haere. Ook zul je onderweg langs schilderachtig Hattem komen. Nog zo’n voordeel van Hanzerondje Deventer - Zwolle is de mogelijkheid om de IJssel over te steken per (fiets)veer. Je vindt ze bijvoorbeeld bij Olst, Fortmond, Wijhe en Hattem.

Bekijk Hanzerondje Deventer - Zwolle

Hanzerondje Deventer - Zutphen

Hanzestad Zutphen
Hanzestad Zutphen

Via voornamelijk vrij liggende fietspaden en slingerende dijkjes fiets je van Deventer naar torenstad Zutphen. Onderweg fiets je uiteraard langs één van de mooiste rivieren van Nederland: de IJssel. Dwaal door het prachtige centrum van Deventer en rust uit op een gezellig terras. Eigenzinnig Zutphen biedt misschien wel het meest unieke winkelaanbod. Deze fietsroute loopt officieel door tot Doesburg, maar je kunt de route eenvoudig inkorten dankzij de fietsknooppunten.

Bekijk Hanzerondje Deventer - Zutphen

Hanzerondje Zutphen - Doesburg (53km)

Hanzestad Doesburg
Hanzestad Doesburg

Tijdens deze (meerdaagse) fietstocht kun je heerlijk verblijven in een van deze Hanzesteden, terwijl gotische gevels, historische pakhuizen en oude kades de rijke geschiedenis doen herleven. Deze prachtige route voert - evenwijdig aan de IJssel - langs nederzettingen als Brummen en één van de oudste stadjes van Nederland: Bronkhorst, eveneens Rijksbeschermd. In Doesburg vind je tal van cultuurhistorische schatten!

Bekijk Hanzerondje Zutphen - Doesburg

Hanzesteden Fietsroute

De Hanzesteden Fietsroute is een fantastische route die de grens over gaat. Combineer Duitse en Nederlandse Hanzesteden tijdens een 450 kilometer lange fietsroute, verdeeld over 8 Hanze-etappes.

Bekijk Hanzesteden Fietsroute

LF3 - Hanzeroute

En dan heb je natuurlijk nog de LF3 - Hanzeroute. Zeven authentieke Hanzesteden langs de IJssel worden verbonden door een prachtige lange fietsroute: de Hanzeroute. Fietsen langs de IJssel, één van de mooiste rivieren van Nederland, over slingerende dijkjes en vrijliggende fietspaden.

Bekijk LF3 Hanzeroute