Ten noorden van Zwolle, aan het Zwarte Water, ligt Hanzestad Hasselt. Een karaktervolle stad met sfeervolle geveltjes, lommerrijke straatjes en verborgen plekken. Ontdek de bijzondere relatie die deze Hanzestad met Amsterdam heeft. Of bewandel als een echte pelgrim een van de bedevaartsroutes die in Hasselt samenkomen.

BEDEVAARTSOORD MET KARAKTER

Op de pelgrimsroute

Hasselt is een heus bedevaartsoord. Al in de Middeleeuwen was de Hanzestad een belangrijk religieus centrum. Ook tegenwoordig weten pelgrims de weg naar Hasselt te vinden, er komen twee routes samen: het Jabikspaad uit Friesland en het Jacobspad uit Groningen.

Grachtengordel

Hasselt is, zoals een echte Hanzestad betaamt, een waterstad. Het Zwarte Water doorkruist de stad. Naast deze rivier kent Hasselt ook nog een oude stadgracht, waarin de contouren van de oude vestingstad te zien zijn. De grachtengordel krijgt Amsterdamse allure met namen als namen als Baangracht, Heerengracht, Prinsengracht en Brouwersgracht. Klein Amsterdam in de kop van Overijssel. Water heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Hanzestad. Een overblijfsel daarvan is de Stenendijk, de oudste gemetselde zeewering van Nederland.

Middenin de natuur

Niet alleen Hasselt zelf, ook de omgeving is een bezoek waard. De Hanzestad is omringd door natuur. Gelegen in Nationaal Landschap IJsseldelta zijn diverse natuurgebieden te vinden. Fiets je langs het Zwarte Water naar het noorden, dan kom je onder meer langs bij het bijzondere landschap van Olde Maten bij Zwartsluis. Even verderop ligt een groen doolhof te wachten: Nationaal Park Weerribben - Wieden.