Ervaar de Hanze Vibe!

  • Leestijd 8 minuten
  • 8490 x bekeken

De Hanzesteden hebben iets unieks: ze zijn oud, maar ook nieuw, historierijk én modern en bovendien authentiek maar ook zeker innovatief! Een unieke sfeer die wij ook wel de Hanze Vibe noemen. In dit artikel lees je meer over de geschiedenis van de Hanzesteden en hoe dit de basis vormt voor vele moderne initiatieven.

Ontdek de wereld van vandaag in een historisch decor
Bekijk de video

Geschiedenis van de Hanzesteden

Laten we helemaal bij het begin beginnen: het ontstaan van de Hanzesteden. We nemen je mee terug in de tijd naar het jaar 1356. Dit was het jaar dat het Hanzeverbond is gesloten tussen verschillende steden in Noordwest-Europa. Een leuke feitje van de Hanze is dat deze eigenlijk nooit officieel is opgericht. Er bestaat namelijk geen document, waarin het oprichten van het verbond wordt benoemd. De Hanze is dus gaandeweg ontstaan en hoogstwaarschijnlijk wisten niet eens alle tijdgenoten van het bestaan af. Het krachtige netwerk telde zo’n 400 jaar lang maar liefst 200 Hanzesteden. Het Hanzenetwerk kon door middel van het verbond veiliger reizen in elkaars gezelschap en ook was er sprake van vrije ruil van producten. Een bloeiende economie en levendigheid binnen de Hanzesteden waren het gevolg van dit verbond. Terwijl de Hanzesteden machtige handelscentra vormden, waren steden, zoals Amsterdam en Rotterdam nog maar kleine dorpjes.

De Nederlandse Hanzesteden
De Nederlandse Hanzesteden

Na de Middeleeuwen ontstonden er andere concurrerende handelsnetwerken. De Oostzeehandel en de VOC bijvoorbeeld. Dit en de vele veranderingen die de Reformatie veroorzaakte, zorgden ervoor dat de Hanze tegen het einde van de zestiende eeuw instortte.

Ontdek de Hanze-geschiedenis zelf

De Hanze-geschiedenis is nog steeds in alle negen Nederlandse Hanzesteden terug te vinden. Authentieke herenhuizen, eeuwenoude monumenten en stralende waterpartijen zijn het bewijs van het bijzondere Hanzeverbond. Reden genoeg om een weekendje naar de Hanzesteden te plannen. Ontdek zelf hoe iedere Hanzestad van de rijke historie het heden heeft gemaakt!

Rivier de IJssel
Rivier de IJssel

De rivier de IJssel is een van de onderdelen van het Hanze-erfgoed. De rivier is 125 kilometer lang en vormt een verbinding tussen zeven Hanzehandelsposten van Nederland. Een fietstocht of wandeling langs de IJssel is een unieke manier om de Hanzesteden te ontdekken en meer te weten te komen over de geschiedenis. Iedere Hanzestad heeft zo zijn eigen charme en bijzondere Hanze-geschiedenis. Hieronder vertellen we je per Hanzestad waar jij de meest bijzondere en historierijke plekjes vindt.

Elburg en haar Vischpoort

Elburg sloot zich in 1367 aan bij het Hanzeverbond. De enorme welvaart die dit verbond met zich meebracht, heeft ervoor gezorgd dat er een ‘nieuw’ Elburg gebouwd moest worden. In 1392 kreeg Elburg zijn huidige, rechthoekige plattegrond. Dat is vandaag de dag nog een van de meest bijzondere kenmerken van de Hanzestad. Een ander bijzonder element uit de Hanze-geschiedenis dat in Elburg terug te vinden is, is de Vischpoort. De poort is aan het begin van de 15e eeuw gebouwd en is nog het enige overgebleven deel van de stadsmuren van Elburg. De poort vormt de entree tot de Hanzestad.

Hanzestad Elburg
Hanzestad Elburg

Museum Elburg is dé plek als je meer wilt leren over Elburg als Hanzestad. Het museum bevindt zich in een voormalig klooster en verbindt de geschiedenis van de Hanzestad op een bijzondere wijze met het heden. Een echte aanrader! Dat Hanzestad Elburg niet stilstaat, zie je vanzelf als je de stad bezoekt. De combinatie tussen historische bezienswaardigheden, moderne boetiekjes en gezellige restaurants maken deze Hanzestad authentiek in een modern jasje.

Hattem & Zwolle: van toen maken ze trendy

Wat Hanzesteden Hattem en Zwolle met elkaar gemeen hebben, is dat ze beide een middeleeuws centrum hebben en beschikken over een waanzinnige museumcollectie. In Hanzestad Zwolle vind je naast de stadsmuur, grachtjes en herenhuizen, bijvoorbeeld Museum de Fundatie. Dit museum brengt cultuur en geschiedenis op een moderne en innovatieve manier samen. Sla ook zeker Van der Velde in de Broeren niet over als je in Zwolle bent. Deze gotische kloosterkerk is tegenwoordig omgetoverd tot beeldschone boekenwinkel. Ook buiten het centrum vinden mooie ontwikkelingen plaats, zoals het historische spoorgebied wat wordt veranderd in een high-tech innovatiecentrum.

Tip: wandel door de binnenstad van Zwolle en je zult precies begrijpen wat we bedoelen met de Hanze Vibe. De prachtige panden die afgewisseld worden met moderne restaurants maken deze stad innovatief en trendy, maar authentiek en nostalgisch is het ook zeker! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hippe conceptstores in Zwolle. De leukste winkelstraten in Zwolle zorgen voor unieke shopbelevingen, sla bijvoorbeeld de Sassenstraat, Diezerstraat en Luttekestraat niet over.

Hanzestad Hattem
Hanzestad Hattem

In Hanzestad Hattem pronken ze met het Anton Pieck Museum. Dit schilderachtige stadje wordt gekenmerkt door haar koopmanshuizen die het straatbeeld van de binnenstad tekenen. De stadsgracht, de Dijkpoort en stadsmuur bewijzen nog maar eens dat Hattem een echte vestingstad was die de glorietijd van het Hanzeverbond heeft meegemaakt. Moderne winkels, zoals chocolatiers en kleine boetiekjes maken deze stad authentiek, maar toch trendy.

Een innovatieve Hanzestad? Harderwijk!

Harderwijk heeft ongetwijfeld de meest diverse mix op het gebied van heden en verleden. Je vindt hier tal van eeuwenoude monumenten, maar ook hippe strandpaviljoens en bijzondere musea. De schilderachtige pleintjes in combinatie met hippe winkels en trendy koffietentjes en restaurants laten zien dat Harderwijk de afgelopen tijd niet stil heeft gestaan. Cultuur snuiven, winkelen, lekker eten en ontspannen… Je zit hier helemaal goed!

Hanzestad Harderwijk
Hanzestad Harderwijk

De oude kerken en de stadstuin die in Hanzestad Harderwijk te vinden zijn, zijn onze favorieten. De sierlijke architectuur uit de Hanzetijd maakt dat je niet uitgekeken raakt. Maar je vindt hier nog véél meer bijzondere monumenten uit de Hanze-tijd! Harderwijk telt wel meer dan 100 verschillende monumenten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de oude stadsmuur en authentieke herenhuizen? De innovatie van Harderwijk komt naast de horecagelegenheden ook naar voren in hét themapark van de stad: het Dolfinarium. Zoals je waarschijnlijk nu wel begrijpt, is de Hanze Vibe in Harderwijk onmisbaar!

Deventer, Doesburg & Zutphen: historisch én eigentijds

Ook in Deventer is de Hanze Vibe volop aanwezig. In Hanzestad Deventer vind je niet alleen het oudste stenen huis, maar ook de oudste bibliotheek en het oudste stadspark van Nederland! Die historierijke plekjes worden in Deventer gecombineerd met innovatieve en trendy concepten. Zo worden er hier het hele jaar door unieke evenementen georganiseerd. De fiere vestingstad heeft tegenwoordig een kloppend festivalhart. Sla trouwens het Stadhuis van Deventer niet over! Hier vind je namelijk een unieke invulling voor de eiken vensters: maar liefst 2.264 vingerafdrukken van verschillende Deventenaren. Dit 'Deventer Raamwerk' is verspreid over de binnen- en buitengevels van het historische gebouw.

Ook het Havenkwartier maakt dat we Deventer een innovatieve stad kunnen noemen. In het Havenkwartier komen industrieel erfgoed, creatieve ondernemers, kunst en cultuur, horeca, bouwen en wonen samen, op de plek van een binnenhaven die nog werkzaam is. Er worden regelmatig publieksactiviteiten georganiseerd in het Havenkwartier. De knusse winkelstraten met hippe conceptstores, zoals de Walstraat, Lange Bisschopstraat en Kleine Overstraat, maken de stad helemaal af.

Hanzestad Doesburg
Hanzestad Doesburg

Hanzestad Doesburg was de belangrijkste Hanzestad van Nederland. Vandaag de dag is de stad een verzamelplek van toen & nu. Middeleeuwse elementen wisselen het innovatieve en cultuurrijke aanbod af. De middeleeuwse straten van Doesburg verstoppen een aantal bijzondere cultuurhistorische schatten. Wat niet verstopt is, zijn de gezellige terrasjes, moderne musea en de unieke Hanze Vibe.

Dat geldt ook voor Zutphen. Zutphen kent een fijn evenwicht tussen de historische elementen en moderne winkels. Geniet van een drankje aan het water en volg een tour door Hanzestad Zutphen met een van de locals. Zo ontdek je de geschiedenis van de stad het beste. Dat historie en moderniteit prima samengaan wordt bevestigd door het Broederenklooster in Zutphen. Het dertiende-eeuws dormitorium is namelijk omgebouwd tot luxueus boutique hotel mét restaurant. Breng eens een bezoekje en ervaar het zelf!

Van oude meesters tot nieuwe straat artiesten

Street art in Deventer
Street art in Deventer

Kunstliefhebbers halen hun hart op in de Hanzesteden. Met de verhalen over eeuwenoude kunstenaars en hun prachtige kunstwerken leer je ontzettend veel over de geschiedenis. Maar ook tegenwoordig leven kunstenaars zich uit in de Hanzesteden. Dit zie je overal terug. Wandel door de straten van Doesburg, Deventer en Zwolle en bewonder prachtige street art van creatievelingen. Heb jij al mooie street art gespot?

Hasselt & Kampen hebben van alles een beetje!

We ronden het lijstje af met de Hanzesteden Hasselt en Kampen. Hasselt is nog altijd rijk aan historie. Zo is Hasselt een heus bedevaartsoord en kun je een bedevaartsroute bewandelen vanaf deze Hanzestad. Net als vele andere Hanzesteden is Hasselt ook een echte waterstad en beschikt het over een grachtengordel. Ieder jaar wordt het W.G. van de Hulst Festival georganiseerd in de binnenstad van Hasselt. Dit evenement brengt de geschiedenis van de Hanzestad samen met cultuurrijke en literaire elementen. Wij raden je dan ook aan om dit evenement eens te bezoeken.

Hanzestad Hasselt
Hanzestad Hasselt

Hanzestad Kampen staat bekend om de monumenten die hier te vinden zijn. Dat zijn er namelijk 500! Net als de skyline van Kampen is de ambachtelijke bedrijvigheid in Kampen opmerkelijk aan de stad. De ambachten uit de Hanze-tijd zijn zowaar iets gemoderniseerd, maar zeker niet minder interessant. Bezoek De Olifant, een oude sigarenfabriek, de smederij of een van de populaire bierbrouwerijen. Een biertje in de Stomme van Campen past ook helemaal bij de Hanze Vibe. Cultuur, ambachten, Hanze-geschiedenis én innovatie… Kampen biedt, net als de andere acht Hanzesteden, de perfecte mix aan van cultuur, geschiedenis en bovenal innovatie!